14/01/2016

La Fábrica no es toca

2 min
La Fábrica  no es toca

El Barça, sempre pioner en moltes coses, també ho va ser a l’hora de rebre la prohibició de la FIFA per fitxar. Però era evident que no era l’únic club que fitxava jugadors internacionals menors d’edat. De fet, en lloc de posar-se a la defensiva i engegar aquella desafortunada campanya en què deia que La Masia no es tocava, el Barça hauria d’haver fet una mica més d’autocrítica i intentar fer canviar el reglament. Perquè aquest és el problema de rerefons en molts aspectes del futbol: que està massa encotillat a les seves normes. I enfrontar-se amb els que manen i tenen el poder mai és una bona solució, com s’està demostrant amb el tema de les estelades. I el pitjor va ser quan buscaven una mà negra que és obvi que no existia. Almenys amb la FIFA, amb la justícia i Neymar ja és un altre tema.

El Reial Madrid està tenint a priori les mateixes reaccions que va tenir el Barça en el seu moment. Posar-se a la defensiva i negar-ho tot. Presentar recurs i plorar. I en un principi no li valdrà de res perquè el Barça ja ha complert la sanció i ha marcat un precedent innegable. Un precedent que també pot fer que li puguin donar la cautelar al Madrid, és a dir, que en lloc de no poder fitxar aquest estiu la sanció la compliria el gener del 2017 i l’estiu següent. I aquest matís és clau i condicionarà no només el Madrid i l’Atlètic sinó el mercat en general. No és el mateix que els blancs puguin fitxar un porter, Lewandowski o intentar a la desesperada Neymar, que no que no ho puguin fer. És més, la decisió de Cristiano Ronaldo, que s’estaria plantejant marxar, no té res a veure si el Madrid pot fitxar-li un suplent o no. Per tant, la cautelar la veuen com a imprescindible.

Florentino Pérez està que trina, perquè a més considera injusta la sanció. Creu que és incomparable a la sanció del Barça i suma un tema negatiu més en una temporada que està sent horrible. Però aquesta vegada ha volgut fer un pas enrere i no donar la cara. Ha deixat que sigui el director general, José Ángel Sánchez, i l’àrea jurídica els que donin explicacions. A més, ha posat clarament pel mig la RFEF i Ángel María Villar, que veurem si es mulla a favor del Madrid o no en un moment en què les relacions no són del tot bones i en què la FIFA també està molt feble i en procés de renovació. Si s’accepta la cautelar, que hi confien plenament, aquest estiu serà mogudet perquè Florentino haurà de tirar la casa per la finestra i renovar un equip, potser acabant la temporada en blanc per segon any consecutiu, i fer una plantilla sense que pugui modificar-la durant dos anys.