Crònica LA FINAL DE LA COPA DEL REI
Esports 03/02/2011

La final desitjada

Nuria García
3 min
Mediterraneo, Bernabeu

Ja la tenim aquí. La final de Copa del Rei més esperada, la final somiada entre blaugranes i blancs, finalment es jugarà. Els blaugranes, que tenien un partit de tràmit a l'estadi Juegos del Mediterráneo, d'Almeria, després del 5-0 de l'anada al Camp Nou, van vèncer amb comoditat els andalusos (0-3), mentre que el Reial Madrid, que portava un gol de renda del partit al Sánchez Pizjuán, va classificar-se després de superar el Sevilla, el vigent campió, al Santiago Bernabéu. Tot i això, caldrà esperar una mica, ja que fins al 20 d'abril, i en un estadi encara per decidir, els dos conjunts no es veuran les cares.

L'atzar, o la sort, segons com es miri, ha volgut que durant la Setmana Santa blaugranes i blancs es vegin les cares en dues ocasions. El cap de setmana del 16 i 17 d'abril -la data encara s'ha de decidir-, el Santiago Bernabéu espera un Barça que, si tot continua com fins ara, podria gairebé sentenciar la Lliga. I tot just tres o quatre dies més tard, el 20 d'abril, arribarà la final de Copa que ahir els dos conjunts es van apuntar a l'agenda. Tot i que la Lliga en els últims anys sembla cosa de dos i s'ha entrat en un bipartidisme evident, la final de la Copa del Rei està oberta a altres equips. Tant és així que la final del proper 20 d'abril només s'ha vist en cinc ocasions, l'última l'any 1990, a Mestalla, justament l'estadi que té més números per rebre la final d'enguany.

La Copa, l'esperança blanca

Els blancs sembla que a la Lliga han llançat la tovallola després de perdre la setmana passada a Reyno de Navarra contra l'Osasuna i de no estar gens fins en aquesta arrencada del 2011 que els ha dut a col·locar-se a set punts del Barça a la classificació. Així doncs, des de la Casa Blanca han dipositat totes les seves esperances en la Copa del Rei i en la Lliga de Campions, les altres dues competicions en què encara segueixen vius. Curiosament, el Reial Madrid podria veure's les cares també a Europa -si els dos superen els vuitens- amb el seu possible botxí a la Lliga, el seu malson durant les últimes temporades: el Barça.

A la Copa del Rei blancs i blaugranes es jugaran el títol, i a la Lliga de Campions, en els quarts de final o en les semifinals, els conjunts de Guardiola i de Mourinho també es podrien creuar. I justament els partits serien a l'abril i al maig: entre el 5 i el 13 es juguen els quarts i, entre el 26 d'abril i el 4 de maig, les semifinals. Això sí, per poder tenir fins a quatre derbis en només un mes, primer els blaugranes hauran de superar l'Arsenal en els vuitens de final de la Lliga de Campions i, el Reial Madrid, l'Olympique de Lió, un dels equips que pot presumir d'estar invicte contra els madridistes, ja que l'equip blanc ha estat incapaç de guanyar els francesos en els sis partits que els han enfrontat. A més, els blancs guarden un pèssim record de l'últim partit contra el Lió, que els va fer fora de la Lliga de Campions de la temporada passada.

Menys finals, més títols

Ahir, en superar l'Almeria, el Barça de Pep Guardiola es va assegurar la seva 35a final de la Copa del Rei de la seva història. Per la seva banda, el Reial Madrid jugarà el 20 d'abril la final per 37a vegada. Això sí, si els blancs guanyen en finals disputades els blaugranes, el Barça ha demostrat no fallar tant en els moments claus i tenir una efectivitat molt més alta que el Reial Madrid en les finals a les quals ha arribat.

Els barcelonistes han guanyat 25 Copes (és a dir, només han perdut nou finals, dos contra el Reial Madrid, les dels anys 1936 i la del 1974), per 17 del Reial Madrid, que ha perdut més de la meitat de les finals que ha disputat.

El desig de les televisions

Un Barça-Madrid sempre és un dels partits més vistos, tant en l'àmbit estatal com en l'àmbit internacional. El derbi és un espectacle per si mateix i, justament per això, les televisions també desitjaven aquesta final i ja es freguen les mans amb les audiències que poden arribar a tenir. La final més vista dels últims set anys és la que el Barça va jugar contra l'Athlètic Club l'any 2009, el primer títol de l'era Guardiola. El partit va tenir una audiència de més d'onze milions d'espectadors, que ara fins i tot es podrien superar amb escreix.

stats