Presó sense fiança per a Ángel María Villar i el seu fill

El jutge Santiago Pedraz ha estimat la petició de la Fiscalia Anticorrupció per un possible perjudici d'almenys 45 milions d'euros en els comptes de la Federació Espanyola de Futbol

El jutge Santiago Pedraz ha estimat la petició de la Fiscalia Anticorrupció i ha decretat presó provisional sense fiança per al president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, per al seu fill Gorka i per al vicepresident de la RFEF i president de la Federació de Tenerife Juan Padrón, detinguts en el marc de l'operació Soule. En canvi, al secretari de la federació insular, Ramón Hernández Bassou, li ha imposat una fiança de 100.000 euros. Tots quatre han comparegut aquest dijous davant del jutge de l'Audiència Nacional, que els ha pres declaració sobre diferents delictes pels quals se'ls acusa, entre els quals un possible perjudici d'almenys 45 milions d'euros en els comptes de l'organisme federatiu.

En la interlocutòria, el jutge acorda aquesta mesura davant la "gravetat dels delictes" –administració deslleial, apropiació indeguda i estafa, falsedat documental i corrupció entre particulars– que els podrien dur a escapar de la justícia "sobretot tenint en compte la gran capacitat econòmica de què disposen", diu Pedraz, que també valora la possibilitat d'obstruir en la investigació, que està pendent d'analitzar tota la documentació trobada en els registres.

Al llarg de 44 folis, el magistrat explica tots els fets presumptament delictius que s'atribueixen als detinguts, comesos en l'àmbit de la RFEF presumiblement amb coneixement i consentiment dels principals dirigents d'aquests organismes i "amb la voluntat d'enriquir i/o afavorir l'enriquiment de tercers". Segons el jutge, almenys des del 2009 Ángel María Villar havia creat un entramat que ha permès la desviació de fons tant públics com privats de la RFEF i organismes vinculats, com la Fundació i la MUPRESFE, i va establir el que s'anomena un "clientelisme" tant en la contractació del personal que recau en familiars com en la presumpta adjudicació arbitrària de contractes de subministrament i prestació de serveis a empreses vinculades, bé directament bé a través de familiars, i mitjançant l'obtenció de determinades contraprestacions per aquestes adjudicacions, amb incompliment de les seves obligacions com a responsables dels fons federatius i aprofitant els llocs que ostenten".

L'acte del jutge detalla tots els "excessos en les facultats d'administració" duts a terme per Ángel María Villar aprofitant la seva posició de domini i poder a la RFEF com, per exemple, els nomenaments a la junta directiva, la concessió de beneficis en la contractació i remuneració de personal en aquest organisme, així com excessos relacionats amb l'afavoriment al seu fill Gorka Villar a través de la societat que administra, Sport Advisers SL.

En un altre apartat de la resolució, el jutge se centra en els partits de futbol amistosos de la selecció espanyola contra les de Corea del Sud, Veneçuela o Xile, entre d'altres, per beneficiar el seu fill Gorka, ja que la seva societat acaba percebent cobraments de les federacions de dits països.

El jutge considera, i així ho explica en l'escrit, que des de la Federació de Tenerife de Futbol es van poder desviar fons cap al patrimoni del seu vicepresident econòmic, Juan Padrón, i cap al de Ramón Hernández. Així mateix, el magistrat descriu l'entramat de revenda d'entrades en què participa la RFEF i la Federació de Tenerife de Futbol.

La declaració de Villar

En la declaració s'ha preguntat a Ángel María Villar sobre les operacions entre la Federació i l'empresa Santa Mónica Sports i sobre el seu patrimoni, a més d'altres qüestions d'índole professional. 

Les fiscals Inmaculada Violán i Esther González han demanat al jutge Pedraz que enviés a presó pare i fill després de prendre'ls declaració de 10.00 a 13.30 h. Després de la celebració de la corresponent vista per a l'adopció de mesures cautelars, el jutge de l'Audiència Nacional ha decretat presó sense fiança.

Pedraz i els fiscals han pres declaració als detinguts al llarg del matí, i a les 15.20 h estava sent interrogat el tercer dels quatre detinguts, Juan Padrón. Els quatre, que van romandre a les dependències de la Guàrdia Civil, van acollir-se al seu dret de no declarar davant dels agents de la UCO que van dirigir aquesta operació. 

Villar, detingut dimarts, va ser sotmès a les preguntes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil als calabossos de Las Rozas després d'un escorcoll a la seu de la RFEF. A l'operació Soule s'investiguen, entre altres delictes, les contraprestacions per la celebració de partits de la selecció espanyola de futbol. Pare i fill i els dos altres detinguts en aquesta operació, Juan Padrón i Ramón Hernández, han sigut traslladats aquest dijous per la Guàrdia Civil a la seu de l'Audiència Nacional. 

Villar, esquitxat per la corrupció