Futbol - Segona Divisió
Esports Futbol 29/01/2019

"Estem lluitant pels 109 anys d’història del club"

El Reus Deportiu considera la sanció contrària a dret i apel·la al TAD

à.g.
3 min
Clifton i Curtis Onolfo

BarcelonaDesprés de reunir-se dimarts amb el bufet d’advocats Cuatrecasas, els nous propietaris del Reus Deportiu van emetre un comunicat per dir que respecten la sanció emesa però entenen que és contrària a dret. El club ha decidit recórrer al Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) la penalització imposada pel jutge social de la Lliga que l’expulsa de les competicions professionals durant tres anys i li imposa una multa de 250.000 euros. Els dirigents van demanar, a més, la suspensió cautelar de la mesura.

El club considera que la decisió de la Lliga d’alliberar els jugadors del primer equip perjudica greument la situació econòmica de l’entitat. Clifton Onolfo, CEO i president del CF Reus, va afirmar que els jugadors no haurien d’haver sigut alliberats i que només el club o la federació podien aprovar-ho, i no la Lliga. També considera que les pèrdues milionàries per aquest alliberament de jugadors s’haurien de recompensar. “Estem lluitant pels 109 anys d’història del club i necessitem tot el suport oficial de la ciutat i del territori”, va resumir.

La Lliga treu pit de la decisió

El director general corporatiu de la Lliga, Javier Gómez, va assegurar dimarts que el control econòmic “no només no ha fallat, sinó que ha complert amb el seu objectiu al no permetre que algú competeixi amb avantatges sobre els altres”. La patronal del futbol professional va detectar durant la segona meitat de la temporada passada incompliments del Reus amb l’Agència Tributària. Se li va obrir expedient, però el club tarragoní va aconseguir un finançament per saldar aquesta deute.

La Lliga va decidir que a l’inici d’aquesta temporada el Reus fes “el mínim” import de despesa per a la seva plantilla esportiva, però tot i això, segons va detallar Gómez, l’equip català va sobrepassar el límit salarial de jugadors en 1,3 milions d’euros. “Si simplement no haguessin contractat per 1,3 milions de més estarien al dia amb els jugadors fins al gener, i haurien enviat un missatge al mercat financer que eren complidors. Quan van començar els impagaments a jugadors, nosaltres vam activar immediatament els procediments disciplinaris”, va dir.

Segons Gómez, que un club hagi contractat per sobre del seu límit salarial no vol dir que no pugui començar la competició, sinó que els motius que han portat a l’expulsió del Reus són els incompliments amb els pagaments als jugadors. “La llum vermella es va encendre quan amb els mecanismes que tenim ho vam detectar. Si no hi hagués control a priori, el Reus podria haver acabat la temporada, podria haver demanat un préstec, avançat diners i no ens n’hauríem assabentat”, va remarcar.

Per al director general de la Lliga cal distingir entre les normes de control econòmic, que fixen la capacitat màxima de despesa en plantilla -i que són “les mateixes regles per a tothom”-, i la vigilància perquè es compleixi aquest control, amb un seguiment “en temps real”. “El que fem és demanar-los que cada mes enviïn si estan al dia amb l’Agència Tributària i fem un seguiment dels vestidors dels clubs que poden tenir problemes, o parlem amb finançadors afins a la Lliga que ens indiquen si un club no està pagant”, va explicar.

Gómez va insistir que el control econòmic “no és una intervenció en l’administració dels clubs”, perquè “respecta la llibertat d’empresa”, i va dir que un club que no compleixi podria competir “amb avantatges amb la resta”. “Quan vam detectar una situació d’aquest nivell, vam activar els procediments d’ajust de la despesa de plantilla i els procediments disciplinaris. No permetem mantenir en el temps que un club jugui amb avantatge competitiu sobre la resta”, va resumir.

“Complir és un requisit mínim”

El director general de la Lliga va assegurar que s’adapten “constantment” la norma de control electrònic i que l’última modificació es va fer al desembre, “amb unanimitat a la comissió delegada”, que és l’òrgan de govern i administració ordinària de la patronal de clubs. “Els clubs saben que complir és una inversió, ho sabem tots. Complir és un requisit mínim per al creixement, tu envies un missatge que ets complidor. Els clubs ho saben i estan pressionant perquè la norma de control econòmic es desenvolupi cada vegada més”, va insistir.

Gómez va assegurar que els clubs professionals segueixen reduint el seu deute amb l’Agència Tributària, que quedarà en 70 milions d’euros al final d’aquesta temporada i s’hauria de reduir a 50 milions el 2020, a causa dels plans de pagament dels clubs en situació concursal.

stats