FUTBOL
Esports Futbol 28/05/2019

Detinguts diversos jugadors de Primera i Segona Divisió per presumptament haver arreglat partits

L'objectiu de l'organització era aconseguir beneficis amb les apostes esportives

Efe / Ara
3 min
L'exjugador del Reial Madrid, Raúl Bravo, seria el suposat cap de la trama

Madrid / BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut aquest dimarts onze persones, entre elles diversos futbolistes de Primera i Segona Divisió, per pertànyer presumptament a una organització criminal que es dedicava a arreglar els resultats dels partits amb l'objectiu d'obtenir beneficis amb les apostes esportives. L'operació ha sigut batejada amb el nom d'Oikos.

Fins ara s'han detingut diversos jugadors, entre els quals Raúl Bravo, exjugador del Reial Madrid i que seria el suposat cap de la trama; Borja Fernández, jugador del Valladolid; Samuel Saiz, del Getafe; Íñigo López, del Dépor; l'exjugador de diversos clubs –entre els quals l'Osasuna– Carlos Aranda; el president de l'Osca, Agustín Lasaosa, i el cap dels serveis mèdics del mateix club, Juan Carlos Galindo. Tots els detinguts estan acusats de pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars i blanqueig de capitals. Aquest matí s'està registrant la seu de l'Osca i també altres ciutats, i no es descarten més detencions (la xifra podria arribar fins a onze).

L'origen de la investigació seria en el partit Osca-Nàstic del curs passat, en la penúltima jornada de Segona Divisió, que ja va ser denunciat per la Lliga a la Policia Nacional per sospites que el partit es podria haver arreglat. En declaracions d'aquest matí al diari 'Marca', el president de la Lliga, Javier Tebas, s'ha pronunciat: "Fa més d'un any que hi treballem. No podem explicar res perquè hi ha secret de sumari i la policia età fent la seva feina. El més important és acabar amb la corrupció al futbol".

La denuncia presentada per la Lliga el maig del 2018 després d'aquest partit entre l'Osca i el Nàstic, que va acabar 0-1 a favor del conjunt tarragoní, va posar l'alerta sobre dues cases d'apostes, 888 i Unibet, perquè hi va haver una baixada sobtada d'apostes a favor del conjunt aragonès. Un fet sospitós que va activar les alertes, com que pugessin molt les apostes de diners de procedència ucraïnesa o xinesa, cosa poc comuna de veure a la Segona Divisió del futbol espanyol.

El Nàstic, a través d'un comunicat, ha assegurat que "segueix vetllant per la integritat i el joc net" i ha recordat que, en el seu dia, ja va presentar una denúncia per acusacions falses contra l'entitat i alguns jugadors.

Els futbolistes, directament implicats

Segons 'El Periódico', la Policia Nacional disposa d'una llista de partits de Primera i Segona Divisió que han sigut presumptament arreglats per aquesta trama els últims anys i que obtenien uns beneficis de 100.000 euros per cada trampa. Uns beneficis nets, segons l'esmentat rotatiu, que quedaven després per pagar directament als futbolistes que estaven implicats en els partits en qüestió, que cobraven entre 10.000 i 20.000 euros per la seva participació a l'hora d'arreglar els partits. Segons algunes fonts, els mateixos futbolistes haurien participat en les apostes a través d'apostadors professionals.

Segons el comunicat de la Policia Nacional, s'han investigat tres partits, un de Primera, un de Segona i un de Tercera, si bé aquest últim no es va poder arreglar i els jugadors implicats es van comprometre "a compensar les pèrdues fent-ne un altre en el futur".

Per arreglar els partits, primer se seleccionava un duel, "preferiblement a l'inici o al final de la Lliga". L'aposta es feia intentant pactar apostes combinades (és a dir, resultat parcial i final, resultat final i córner...) per tal de guanyar més diners amb l'aposta. Per contactar amb els jugadors, l'organització feia, segons la policia, una primera aproximació "de tempteig" a algun membre de la plantilla, com podia ser un dels capitans de l'equip. Els pagaments, un cop acceptat que s'arreglaria el resultat del partit, es feien sempre "en metàl·lic i en dues fases": una prèvia al partit i una altra un cop s'hagués produït el resultat pactat.

El Valladolid-València, entre els duels investigats

D'altra banda, el focus de la investigació se centra també en les últimes jornades de Primera i Segona Divisió d'aquesta temporada, i un dels partits investigats seria el Valladolid-València, que va acabar 0-2 amb victòria per als valencians, que es jugaven classificar-se per a la Lliga de Campions. Borja Fernández, jugador del Valladolid detingut aquest dimarts en el marc de l'operació, va disputar aquest partit, l'últim abans de retirar-se com a futbolista.

Després de conèixer-se la notícia, el València ha emès un comunicat explicant que el club és ‟aliè” a ‟suposats partits arreglats” i que ‟adoptarà mesures legals” contra els que difonguin ‟qualsevol rumor o notícia infundada” que vinculi l'entitat valenciana amb aquest tipus d'assumptes.

stats