Futbol
Esports Futbol 25/05/2013

Robben marca a l'últim minut i dóna la Champions al Bayern (1-2)

Els bavaresos han derrotat el Borussia Dortmund a la final. Mandzukic havia avançat el Bayern a la segona meitat, i Gundogan havia empatat de penal

M. Molina

BarcelonaEl Bayern de Munic ha guanyat la seva cinquena Copa d'Europa després de superar el Borussia Dortmund a la final de Wembley (1-2). Un partit elèctric, amb ocasions per totes dues bandes, i que ha acabat caient del costat bavarès gràcies a un gol de Robben a falta d'un minut i mig per acabar el temps reglamentari.

En els primers compassos el Dortmund ha sortit més entonat, amb més possessió de pilota i aculant el Bayern al seu camp, i ha tingut tres bones ocasions que ha salvat el porter Neuer, a xuts de Lewandowski i Blaszczykowski i Reus. Al contrari del que estava previst, els de Jurgen Klopp han dominat el partit contra un Bayern que semblava absent, molt lluny de la superioritat que teòricament havia d'exhibir a la final de la Champions.

Era el Borussia qui generava sensació de perill i obligava Neuer a mostrar la seva millor versió, fins a l'equador del primer temps, quan els de Jupp Heynckes han despertat amb un contraatac per l'esquerra que ha rematat Mandzukic i que el porter Weidenfeller ha tret amb la punta dels dits.

A partir d'aquell moment l'espectacle a Wembley ha estat preciós, amb ocasions per totes dues bandes, circulació ràpida de pilota i futbol sense complexes. Un escenari on els bavaresos s'hi senten més còmodes, i on han tingut les seves dues ocasions més clares. Totes elles de Robben. El davanter holandès ha tingut per dues ocasions l'un contra un davant el porter, però en totes dues Weidenfeller li ha guanyat la partida –el segon cop, traient la pilota amb el cap–. La resposta del Dortmund, però, no ha estat menys meritòria i Neuer ha salvat amb una bona estirada una rematada de Lewandowksy.

Els gols, al segon temps

Si l'inici del partit ha estat de domini del Dortmund, la segona meitat ha estat molt més igualada. Jupp Heynckes ha sabut calmar la defensa del Bayern i ordenar-la. La proposta de joc li ha sortit bé, ja que els bavaresos no han passat angúnies al darrera i han tingut més possessió de pilota. Així ha estat com ha arribat el primer gol del partit.

Després d'un parell d'arribades del Bayern, Robben ha pogut arribar a la línia de fons per la banda esquerra, a l'interior de l'àrea, i fer la centrada davant la sortida del porter Weidenfeller. Una pilota que cap des dos centrals ha pogut rebutjar, i Mandzukic, tot sol a l'àrea petita, ha rematat a plaer al fons de la porteria.

Amb desavantatge, el Dortmund no ha tingut més remei que fer un pas endavant i buscar el gol de l'empat, encara que fos assumint riscos en defensa. Tot i que no li ha fet excessivament falta, ja que Reus ha entrat a l'àrea per l'esquerra i Dante li ha fet un penal molt clar aixecant la cama –l'àrbitre li ha perdonat la segona groga–. Gundogan ha estat l'encarregat d'executar el penal, i no ha fallat, enganyant el porter Neuer i igualant el partit.

Els gols han estat l'espoleta que han reactivat el partit. Ara sí, els dos equips han lluitat de tu a tu. Futbol total i espectacle garantit. El Bayern ha tingut el segon gol a tocar, amb una centrada de Müller –amb el porter superat– que Robben no ha pogut rematar per l'anticipació miraculosa de Subotic (72'). I després, Lewandowsky ha introduït la pilota fons de la xarxa però l'àrbitre Rizzoli ha anul·lat el gol per mans prèvies en el control –clares– (75'). Una acció que ha respost novament el Bayern amb un xut d'Alaba que ha tret el porter amb els punys (76').

El partit ha entrat per uns minuts en pausa. Una petita treva per agafar aire abans de l'esprint final per evitar la pròrroga. El Bayern ha colpejat primer, amb una gardela de Schweinsteiger que ha rebutjat Weidenfeller amb una gran aturada. Però qui no ha perdonat ha estat Robben, que a l'enèsima ocasió ha pogut superar el porter del Dortmund. Ha caçat una pilota al punt de penal, ha fet dos retalls ràpids i ha superat el porter amb un toc subtil. El gol per trencar amb la seva malastrugança i ha acostat definitivament el Bayern a la seva cinquena Copa d'Europa.

A la desesperada, Klopp –que confiava que el partit arribaria a la pròrroga– ha fet canvis per intentar obrar el miracle, però no s'ha produït. El Bayern no s'ha deixat robar la cartera, com li va passar la temporada passada contra el Chelsea –quan Drogba va empatar al descompte una final que els bavaresos tenien a tocar–, i ha sabut mantenir la tensió i l'ordre. Tot plegat per esperar que passessin els minuts i que l'àrbitre xiulés el final del partit. A la tercera, el Bayern ha guanyat la Champions, la seva cinquena.

Borussia Dortmund 1 - 2 Bayern de MunicDORTMUND:

Weidenfeller; Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer; Gundogan, Bender, Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz i Lewandowski

BAYERN: Neuer; Lahm, Dante, Boateng, Alaba; Schweinsteiger, Javi Martínez; Ribery, Müller, Robben i Mandzukic

GOLS: 0-1 Mandzukic (59'), 1-1 Gundogan (67' de penal), 1-2 Robben (89').

ÀRBITRE: Nicola Rizzoli. T. GROGUES: Dante (29'), Ribéry (73'), Grosskreutz (73')