Espanya fa història i arriba per primer cop als vuitens de final

El conjunt de Vilda suma un punt davant la Xina i, probablement, es creuarà amb els Estats Units

Oriol Santos
Aleixa Putellas en una acció del partit que han disputat Espanya i la Xina

BarcelonaLa selecció espanyola ha aconseguit accedir als vuitens de final del Mundial després d'empatar davant la Xina sense gols (0-0) en el tercer partit i definitiu del grup B. Totes dues seleccions, que arribaven a la cita igualades a tres punts, han acabat la fase de grups amb quatre. La diferència de gols, favorable a les espanyoles, ha permès a les jugadores de Vilda ocupar la segona posició i les obligarà a creuar-se, tret que hi hagi una desfeta de la gran favorita, amb els Estats Units als vuitens de final. Alemanya, per la seva banda, ha golejat la selecció sud-africana (0-4) i s'ha assegurat el liderat del grup.

Una Espanya atemorida i sense idees ofensives ha dominat una primera part tàctica i sense gaires ocasions. Els canvis introduïts per Vilda per intentar revolucionar l'onze no han tingut el resultat esperat i el conjunt espanyol no ha pogut sotmetre una selecció xinesa que ha basat el seu joc en una organitzada i rocosa defensa. Amb la solidesa d'Ouhabai, la polivalència de Patri Guijarro i la verticalitat de Lucía García no n'hi han hagut prou per superar el mur xinès format per les jugadores entrenades per Xiuquan Jia. Els primers 45 minuts han sigut un cúmul d'esforços sense recompensa de la selecció espanyola. El guió estèril de partit només l'ha pogut trencar Jenni Hermoso amb una bona rematada de cap al minut 39 que la portera xinesa Peng Shimeng ha blocat en dos temps. Una única ocasió en un primer acte que s'ha acabat amb les xineses pressionant la porteria de la blaugrana Paños.

El pas pels vestidors, però, ha trencat la dinàmica de la primera meitat i el conjunt de Vilda ha sortit a totes. Una gran pressió, un esglaó més de valentia i un augment de la intensitat han predominat en un inici de segon acte que s'ha jugat, majoritàriament, en el terreny de joc xinès. Nahikari, en un nou un contra un contra Peng, ha tingut el primer gol espanyol en el minut 53. El setge de les de Vilda ha continuat i les ocasions han anat caient pel seu propi pes. Lucía García, primer, i Guijarro, un minut més tard, han tingut el gol a tocar en dues ocasions. Espanya ha mostrat la seva millor versió en els primers 20 minuts de la segona meitat: aquella cara que va enamorar molts aficionats i aficionades al futbol en el primer acte del partit contra Alemanya i que va posar sobre la taula la candidatura del quadre espanyol de cara a competir contra les grans seleccions. Tot i aquest nivell, les jugadores de Vilda no han pogut materialitzar les ocasions i el partit s'ha tornat a igualar. Avisos intermitents, als peus de Guijarro i Hermoso, han tornat a dinamitzar el joc, però la portera xinesa s'ha mostrat molt segura sota els pals. La selecció espanyola ho ha seguit intentant amb més força que joc i ha topat, una vegada i una altra, amb una metòdica selecció xinesa que ha celebrat amb molta eufòria la classificació per a la següent ronda de la competició.

La segona participació d'Espanya en un Mundial, després de l'edició celebrada al Canadà l'any 2015, dependrà del seu paper en la ronda de vuitens de final, que, amb molta probabilitat, l'enfrontarà a la temuda selecció nord-americana. Un cara o creu per escriure una nova pàgina d'història del futbol espanyol.