Mundial
Esports Futbol 18/06/2014

Una Espanya impotent cau amb Xile i s'acomiada del Mundial (0-2)

Un gol de Vargas ha encarrilat el triomf xilè, que ha ampliat Aránguiz abans del descans. La reacció espanyola ha sigut insuficient

Vargas celebra el gol contra Espanya amb els seus companys de Xile / EFE

BarcelonaSe la jugava a vida o mort contra Xile, sobretot després de la patida victòria per 2-3 d'Holanda contra Austràlia una hora abans, que no li deixava cap més opció que una victòria, i Espanya ha caigut. La selecció espanyola no ha sabut superar el treballadíssim equip xilè i ha dit adéu al Mundial a les primeres de canvi. En la segona jornada. I ho ha fet, a més, deixant una imatge molt dolenta, d'impotència i frustració. Com si no hagués servit de res l'avís de la Copa Confederacions fa un any, quan el Brasil va passar per sobre de 'la roja' amb crueltat.

Un gol d'Eduardo Vargas, després d'una pèrdua de pilota de Xabi Alonso al minut 19, ha començat a cavar una tomba que Aránguiz, poc abans del descans i després d'un refús en una falta lateral, ha acabat d'enfonsar. De res han servit els atacs desesperats durant tota la segona meitat, perquè Espanya ja no ha pogut aixecar el marcador en contra. Ha tingut sort, de fet, de no encaixar cap gol que fes més dramàtica la situació.

Des del començament, l'equip espanyola ha tingut dubtes en la sortida de la pilota per la forta pressió xilena, que buscava un duel individual amb els principals protagonistes d'iniciar el joc espanyol. Els laterals han tingut por a avançar i ni els centrals ni els pivots han pogut amb els nervis a camp propi. La pilota llarga tampoc ha trobat control en Diego Costa, aïllat dels seus companys. Només Iniesta, en alguna connexió amb Silva, ha sabut calmar els espanyols. Però era tard i era malament. Xile ha dominat territorialment el partit des del començament, quan ha acumulat dues arribades que han afegit nerviosisme al bàndol espanyol. Els nervis no han abandonat les cames dels futbolistes, massa conscients del que s'estaven jugant. Del que estaven perdent.

La segona meitat ha sigut una agonia, un estimbar-se contra el desig de retallar diferències. Busquets, en una rematada fora dins l'àrea petita, ha gaudit de la millor ocasió espanyola. L'entrada de Koke al descans no ha asserenat gaire els ànims dels homes de Del Bosque, com tampoc ha ajudat la de Fernando Torres en punta. Cap idea. Cap solució. I una mort dura de l'actual campiona del món.