Futbol Femení
Esports Futbol 01/09/2013

L'Espanyol sorprèn un Barça relaxat i s'endú la Copa Catalunya als penals (1-1 (3-4))

La blanc-i-blava Núria Mendoza, amb un gol al minut 78, ha forçat els penals després que Sonia avancés les blaugranes al 13. Júlia Rebollo amb el llançament decisiu, i Jamila, amb tres aturades, han sigut les protagonistes de la tanda final

L'Espanyol, nou campió de la Copa Catalunya femenina

Sant Boi de LlobregatNo semblaven tenir cap opció, però l'Espanyol, a base de coratge i esforç, ha aconseguit trencar el cicle de victòries del Barça a la Copa Catalunya i ha aixecat el títol cinc anys després. Ho ha fet a Sant Boi, en una final ajustada i amb polèmica en els últims minuts, i que s'ha decidit en la tanda de penals després d'un 1-1 als 90 minuts. La periquita Júlia Rebollo ha transformat el penal decisiu (3-4) en una tanda amb cinc aturades de les porteres.

Feia calor i les travesses donaven clarament favorit al Barça. Per plantilla i context. Guanyador del triplet l'any passat, s'ha reforçat per repetir èxits aquesta temporada. En canvi, l'Espanyol s'ha renovat de dalt a baix amb un projecte que ha canviat pràcticament tot l'onze titular i té nou cares noves.

Des del començament, el guió ha anat avançant com s'esperava. El Barça tenia la pilota i l'Espanyol esperava, amb intensitat defensiva, alguna errada per sorprendre a la contra. Ha sigut un pla perfecte, que el Barça ha permès per un joc lent, espès i, a estones, relaxat. Han sigut nombroses les errades de les blaugranes en passades en el seu propi camp. Bárbara Latorre i Sonia Zarza han amenaçat en un parell d'ocasions. Però, després d'alguna arribada blaugrana mal resolta, Sonia ha obert el marcador amb un bon llançament de falta que Jamila no ha sabut aturar. L'acció ha sigut protestada per Claudia Neto –una de les noves incorporacions– per falta prèvia d'Alexia sobre Andrea Pereira.

L'1-0 al minut 13 ha semblat encarrilar una victòria plàcida per al Barça. La pilota seguia sent blaugrana i l'Espanyol podia fer poca cosa més que esperar. Però, de mica en mica, les diferents intensitats dels dos equips han fet girar la balança. El Barça, adormit i cansat, no trobava ritme de circulació ni arribades clares. L'Espanyol, vivint al límit, ha acabat amb molta força el primer temps. Primer Sonia amb un remat de cap, i després Bárbara en un un contra un, han obligat Ràfols a intervenir per evitar l'empat.

Les bones sensacions periquites s'han confirmat a la represa, tot i que Xavi Llorens ha intentat reanimar el seu equip amb canvis al segon temps. Ni el doble pivot, ni l'entrada novament de l'artilleria, ha reactivat un Barça pla. L'Espanyol s'ha anat sentint gran, capaç de forçar els penals. Bárbara, elèctrica en punta, ha intentat una assistència a Mapi León que Lau ha estat a punt de convertir en un autogol, i després ha xutat des de lluny buscant l'escaire. Però Ràfols, esplèndida, ha pogut mantenir la porteria a zero. Fins que Núria Mendoza, tot fe, s'ha trobat una pilota solta a l'àrea després d'un salt d'ella amb Paloma Fernández, i ha premiat el pas endavant blanc-i-blau. Era el minut 78.

Ha sigut llavors quan el partit s'ha revolucionat. Bárbara, en l'enèsima escapada per velocitat, ha rebut l'entrada de Núria Garrote quan anava a xutar davant Ràfols. La lateral blaugrana ha tocat pilota i també cos rival. L'Espanyol ha demanat penal, però l'àrbitra, Anna Zardain, ha deixat seguir el joc. Poc després, Andrea Pereira ha fet caure Sonia dins l'àrea, en una altra acció que s'ha cregut penal.

Ni l'un ni l'altre s'han xiulat i s'ha arribat a la tanda. Allà, màxima emoció i total protagonisme de les porteres. Vicky ha fallat el primer, després d'una gran intervenció de Jamila. Sara Navarro ha consolidat l'avantatge de l'Espanyol, que, després de l'encert d'Esther Romero, Andrea Pereira, Lau i Bárbara, ha vist com Gema Gili també errava el seu xut amb una mà prodigiosa de Jamila. Ha aparegut Ràfols per salvar dos 'match-balls' per al Barça, aturant el xut de Paloma i de la mateixa Jamila. Alexia, en el cinquè, ha allargat la tanda. En el primer xut de KO, Kenty ha fallat amb un xut centrat, i Júlia Rebollo, col·locant el seu llançament, ha donat el triomf a l'Espanyol per 3-4.

És la cinquena Copa Catalunya que lluirà a les vitrines periquites i la primera des del 2008. El Barça, contra pronòstic, es queda sense revalidar un títol que s'ha cregut guanyat abans d'hora.