Futbol

El Getafe i el Palafrugell, estafats per una xarxa de xeics àrabs falsos

Els Mossos d'Esquadra han detingut set persones, sis de nacionalitat espanyola, que es feien passar per àrabs i prometien inversions milionàries a empreses i clubs de futbol

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una xarxa que estafava empreses a les quals prometia inversions milionàries o falsos crèdits, de fins a cinc milions d'euros, de xeics àrabs de Dubai i d'Egipte, i entre les víctimes hi ha diversos clubs de futbol professional .

La xarxa estava formada per set persones, sis espanyols i un dominicà, dos dels quals actuaven de caps, als quals s'imputen delictes d'estafa, apropiació indeguda, insolvències punibles, delictes contra la hisenda pública i delicte d'organització criminal.

L'organització, ubicada a Barcelona i Sabadell, havia arribat fins i tot a signar un contracte amb el Getafe Club de Futbol i amb el FC Palafrugell, segons han informat els Mossos.

Els detinguts oferien falsos crèdits per reflotar empreses en situació econòmica delicada, amb la finalitat d'aprofitar-se dels actius sense fer front als compromisos adquirits amb els titulars de les empreses.

Les mateixes fonts han assenyalat que inicialment, per donar imatge de solvència i confiança a les seves víctimes, oferien a les empreses un pla de viabilitat, que mai s'arribava a aplicar.

La xarxa contactava amb els empresaris assegurant-los que eren intermediaris de xeics àrabs milionaris que estaven interessats a adquirir o formar part del seu negoci, i que estaven disposats a invertir fins a 5 milions d'euros a tot tipus d'empreses.

Abans, però, d'obtenir aquesta quantitat, les empreses havien de demostrar solvència suficient per garantir la devolució a llarg termini, i per fer-ho havien d'aportar un aval a un compte controlat pels investigats, utilitzant una eina bancària anomenada compte 'scrow' o ' trust'.

Els estafadors explicaven a les víctimes que havien de fer l'ingrés en aquests comptes perquè servia com a garantia per alliberar l'import promès pels inversors àrabs, tot i que això era un engany perquè els diners mai es lliuraven.

Les mateixes fonts han explicat que un dels perjudicats per aquesta estafa va ser el president del Getafe (Ángel Torres), a qui van prometre durant la temporada 2011-2012 una aportació econòmica de fins a 10 milions d'euros a canvi que el club es mantingués a Primera Divisió de la Lliga de Futbol Professional, i que no tingués deutes.

La falsa negociació i la posada en escena per part de l'organització criminal van culminar amb el trencament de les relacions amb el president del club, quan aquest va comprovar que dos dels xecs que li havia lliurat el suposat xeic àrab no tenien fons.

Els detinguts havien actuat de la mateixa manera des de febrer de 2011, i fins i tot havien viatjat a mitjans de març a Dubai amb un grup d'empresaris catalans als quals volien estafar.

A mitjans de juny, agents dels Mossos d'Esquadra van poder comprovar 'in situ' que tot era un muntatge i que en realitat el xeic àrab era un cambrer de nacionalitat brasilera disfressat, i que no figura entre els detinguts per la policia catalana.

Amb la vestimenta de xeic, el fals àrab i els dos líders de l'organització van tancar un acord amb representants del club de futbol Palafrugell, en un despatx de passeig de Gràcia de la capital catalana, i l'endemà, per donar més veracitat a l' estafa, van publicar a internet les fotografies de la signatura de l'acord amb el suposat inversor àrab.

Fins ara, els investigadors han interrogat una dotzena de perjudicats, i estan analitzant la trama empresarial creada pels detinguts, "Batallajuanola", composta per més de 70 societats, i no es descarta que hi hagi més víctimes i es produeixin més detencions els propers dies.

L'operació policial, batejada com a operació Flama, l'ha dirigit el jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell, i durant l'operació es van practicar un total de tres entrades i registres a Sabadell i a Barcelona, i es va intervenir nombrosa documentació, ordinadors i elements de disfressa per cometre els enganys.

Els detinguts, són Joan B. J., de 32 anys, Marc T. B., de 31, Cristina G. R., de 33, José A. G., de 43, Domingo C. B., de 60 anys, i Ernesto L. F., de 72 anys, tots ells de nacionalitat espanyola, i Felipe A. R., de 42 anys i nacionalitat dominicana.