Barça

“A la plaça Reial patim problemes cada dia”

Els comerciants de la zona tornen a viure dos dies complicats amb l’afició del Liverpool

ADRIÀ COROMINAS / TONI PADILLA

“La Champions és la festa del futbol”, diu Oliver Gray, que va ser al Camp Nou acompanyat del seu germà per veure el Liverpool. Una festa, però, sovint mal entesa per alguns seguidors, sobretot si el rival que visita Barcelona és un equip anglès. Els veïns i els comerciants de la plaça Reial, un dels punts de trobada dels seguidors en partits europeus, n’estan farts. “Venen aquí amb ganes de gresca, beuen sense parar i sovint la cosa acaba malament”, explica Laura Yéboles, propietària del restaurant Ambos Mundos de la plaça Reial, que apunta als venedors ambulants com a principal causa de tots aquests problemes. “Tots porten llaunes a la mà. Tots! Si ja venen amb ganes de festa, imagina’t si els ho poses fàcil -afegeix-. Si només consumissin als bars i restaurants de la zona això no passaria, perquè quan beuen molt els frenem”. Dimarts, la vigília del partit, tots els negocis van abaixar la persiana a les 6 de la tarda. “Van beure més del compte. Hi va haver un grup que es va començar a posar agressiu i van començar les baralles -explica la Laura-. Jo entenc que a la policia li vagi bé tenir-los aquí tancats i controlats, però cal més vigilància”. Després de moltes trucades van aparèixer els antidisturbis per desallotjar la plaça i es van detenir sis anglesos. Fonts policials van confirmar a l’ARA que els detinguts seguiran a la comissaria dels Mossos d’Esquadra fins avui, quan passaran a disposició judicial.

“A alguns ens van pegar sense haver-los fet res i es van quedar banderes de companys”, es queixava Harry Damian, seguidor red. Entre els aficionats del Liverpool es va obrir un debat intern sobre el comportament indigne d’alguns aficionats a la plaça Reial. Un venedor ambulant de cervesa i un turista asiàtic van ser llançats a l’aigua de la font central, com mostren imatges enregistrades en telèfons mòbils. El Liverpool va informar que investiga els fets per identificar els autors de les agressions i evitar que entrin mai més al seu estadi. A més, la policia anglesa, que col·labora amb la de Barcelona, els aplicarà la llei britànica un cop siguin enxampats.

Un problema quotidià

Les queixes que fan arribar a l’Ajuntament de Barcelona, però, no són noves ni exclusives dels partits de Lliga de Campions. “S’hi està donant molt bombo aprofitant l’altaveu de la Champions, però el que s’està posant de manifest és que en aquesta plaça hi tenim un problema de fons -explica Sergi Aullón, maître del restaurant Ocaña, un dels establiments que ha optat per contractar seguretat privada-. Això està molt descuidat. Les queixes que fem quan hi ha partits són les mateixes del dia a dia”.

Les mesures de l’Ajuntament han sigut instal·lar 16 urinaris públics situats al centre de la plaça, papereres addicionals que no van evitar que l’estesa de llaunes tornés a inundar el terra i un cotxe d’antidisturbis a l’entrada de la plaça des de la Rambla. “És el primer cop que posen lavabos públics. Abans entraven als locals i teníem problemes. Però aquestes mesures han de ser constants, perquè el problema no és només d’avui, és de sempre”, reivindicava Aullón. Ahir des de bon matí els seguidors red s’hi van tornar a aplegar i van tenyir de vermell les terrasses, sempre amb una cervesa a la mà, i van fer pujar els decibels amb càntics dedicats als seus jugadors i contra els seus principals rivals, l’Everton i el Manchester United.

La temporada passada el Liverpool ja va ser expedientat a la Champions pels incidents protagonitzats pels seus aficionats quan van llançar ampolles i bengales a l’autobús que portava el Manchester City. “La major part d’aficionats som pacífics, però sempre hi ha qui no sap controlar-se. Sap greu, aquesta ciutat és magnífica. Tornaria cada any a Barcelona”, admetia Beryl Mealand, de 67 anys, que ha estat a totes les finals de la Champions menys una jugades pel seu Liverpool.