Futbol
Esports Futbol 20/09/2012

La Lliga espanyola morirà d'aquí cinc anys, segons el doctor en economia Gay de Liébana

L'informe anual sobre l'economia del futbol europeu explica que la Premier League està en fallida tècnica però que s'aguanta pels mecenes com Abramóvitx (Chelsea)

Albert Solé
2 min
José María Gay de Liébana: "El més important és que l'economia real tiri del carro"

BarcelonaEl futbol europeu està molt tocat econòmicament, i la Lliga espanyola no se n'escapa. Segons el doctor en economia Josep Maria Gay de Liébana, "el futbol espanyol s'està morint, li queden cinc anys", ha dit en la presentació del seu 5è informe anual del futbol.

"La Lliga espanyola ja no creix, només ho fan el Barça i el Madrid, i la resta fa cinc anys que estan igual", ha dit el doctor Gay, que ha posat molt èmfasi en el repartiment desigual dels drets televisius com una de les raons per les quals el futbol espanyol agonitza, segons ell.

La Premier està en fallida

Gay de Liébana ha centrat el seu informe d'aquest any en les cinc lligues més potents d'Europa (Anglaterra, Alemanya, Espanya, Itàlia i França), i aquestes cinc generen la meitat de la facturació de totes les lligues europees. La Premier League és la que genera més ingressos, però també més despeses, i segons el doctor Gay està en fallida tècnica, però s'aguanta pels mecenes com Abramóvitx, al Chelsea, o els del United i el City.

Els salaris dels jugadors, el 'càncer'

Gay de Liébana explica que sumant la facturació d'aquestes cinc lligues europees, des de fa cinc anys –que és el temps que analitza l'estudi– creixen els ingressos, fins i tot en el context actual de crisi. "El futbol va al revés de l'economia mundial", ha dit. ¿I com és que si cada any facturen més diners, el futbol europeu té tants problemes econòmics? "Els clubs generen molts ingressos però són pobres perquè tenen una mà d'obra que s'enriqueix". Segons l'informe, més del 80% del que ingressen els clubs és per pagar els sous dels futbolistes, i en el cas de la lliga italiana, supera el 100%.

El deute a curt termini d'aquestes cinc grans lligues és de 7.362 milions d'euros, la meitat dels deute total, cosa que en economia significa la suspensió de pagaments. "La UEFA hi hauria d'intervenir, això és una bomba de rellotgeria", ha dit el doctor Gay.

D'aquestes cinc grans lligues, les dues més sanejades són la Bundesliga alemanya i la Ligue One francesa: "Com en l'economia, França i Alemanya tiren del carro d'Europa".

stats