L’ALTRA MIRADA

Ser dona en un món que no ha de ser d’homes

Luri Sorroche és una de les dues catalanes que entrenen un club masculí amateur

El somni de moltes dones entrenadores podria ser dirigir un equip masculí de màxim nivell i guanyar una Champions. Però la realitat és que veure una dona al capdavant d’un club com el Barça sembla lluny, tot i que elles no hi renuncien. Luri Sorroche (Vilanova i la Geltrú, 1989) és una de les dues entrenadores d’un equip masculí amateur de tot Espanya. L’altra és Ángela Jiménez i dirigeix el filial de la Fundació Esportiva Palamós de Quarta Catalana, cuer del grup 28.

El juny passat, Sorroche va fitxar per l’AE Moja, del grup 12 de la Tercera Catalana. Moja és un poble del municipi d’Olèrdola, al costat de Vilafranca del Penedès. Per arribar fins aquí, Sorroche ha viscut tres grans experiències en països estrangers: els Estats Units -amb l’escola FCB-, la Xina i l’Índia, on va entrenar la selecció de l’estat del Gujarat. Allà va aprendre a conviure en una nova cultura, però mai va tenir problemes pel fet de ser dona. Després de guanyar el torneig Aiff National KMK Zawar Mines a l’Índia, va tornar a Catalunya. Va ser a l’estiu quan li va sorgir la oportunitat de dirigir el Moja. “Tenia dues ofertes més de la mateixa categoria, però el projecte del Moja m’il·lusionava i em va semblar ambiciós. El 85% dels jugadors que l’any abans s’havien quedat a les portes de l’ascens continuaven, i això també va ser un punt a favor”, afirma Sorroche. Amb dotze jornades disputades i després de perdre 1-3 contra el Corbera el cap de setmana passat, el Moja és tercer amb 27 punts, a quatre del líder, Òdena. Enguany l’objectiu és pujar: “No me n’hauria anat a un equip a veure-les venir. La directiva em va engrescar dient-me que l’objectiu era pujar, però mai m’ha pressionat. La pressió me la faig jo mateixa perquè vull l’ascens -diu Sorroche-. Crec que aquesta temporada el grup està més disputat que mai. A la jornada 10 molts equips queden despenjats. L’Òdena porta anys sent un rival dur i es mantindrà en la lluita fins al final”. El missatge i el futbol que transmet Luri Sorroche als seus jugadors està fent efecte. El capità de l’equip, Roger Ollé, diu que la plantilla confia en ella al 100%: “Ens fa creure en l’ascens. Si va fitxar pel Moja és sobretot per l’atractiu que suposa afrontar un repte així. Si no, no seria aquí. És una entrenadora molt passional i disciplinada”. En la mateixa línia es mostra un company seu, David Esteve: “Està molt segura de les seves idees i això fa que els jugadors se la creguin. També és exigent i d’aquesta manera cadascun de nosaltres treu el seu màxim rendiment. És molt detallista i crec que això és important, perquè en el futbol els petits detalls poden decidir un partit. Quan parla notes la passió que té per la seva feina i estic segur que seguirà creixent”.

Quan li preguntes a Luri Sorroche què li agradaria fer en un futur, no en té cap dubte: “Arribar a entrenar un equip de Primera. És una fita que em marco i m’encantaria. Treballo per això, visc per això i penso que tinc les capacitats per aconseguir-ho”. El seu jugador, David Esteve, creu que Sorroche pot entrenar on vulgui: “Està qualificada per portar qualsevol equip. La societat està acostumada a veure homes entrenant equips masculins, però crec que veurem més casos com el de la Luri. Les dones estan tant o més preparades per exercir”. Costa veure noies entrenant. A la Lliga Iberdrola hi ha només dos conjunts entrenats per dones dels setze que formen la competició. “Quan vaig fer el curs era l’única dona de la meva promoció, i pots pensar que el problema és que les dones no es titulen perquè no hi veuen possibilitats. Les que tenen titulacions és possible que a vegades no rebin suport dels clubs, que són els que decideixen. Espero que això canviï. Al final estàs tractant amb persones, és igual si són homes o dones. Has de valorar les capacitats, independentment del sexe”.

Més continguts de