MUNDIAL

Les protestes i vagues al metro de Sao Paulo s'aturen fins dimecres

Els vaguistes faran una assemblea per decidir si reprenen les seves protestes en l'inici del Mundial

El sindicat de treballadors del metro de Sao Paulo, la major ciutat del Brasil, ha suspès la seva vaga fins dimecres, vigília del partit inaugural del Mundial de futbol, després que el Govern d'aquest estat endurís la seva posició amb l'acomiadament de 42 treballadors. A més de negar-se a atendre les noves demandes del sindicat, el Govern regional va amenaçar amb més acomiadaments si no es normalitzen les activitats i va autoritzar la policia a dispersar amb gasos lacrimògens un grup de manifestants que intentava impedir l'accés a una estació.

Després de les amenaces del Govern i el fracàs de les negociacions, el sindicat que representa els treballadors va decidir suspendre la vaga fins dimecres, moment en el qual se celebrarà una nova assemblea per discutir el futur de les protestes.

D'aquesta manera, està previst que els empleats tornin als seus llocs de treball aquesta nit, però el sindicat afirma que hi ha la possibilitat de reprendre la vaga el dijous 12 de juny, data del partit inaugural a l'Arena Corinthians de Sao Paulo entre el Brasil i Croàcia.

El metro és el principal mitjà de transport per accedir a l'estadi Arena Corinthians i les autoritats calculen que serà utilitzat per uns 50.000 aficionats que tenen entrades per al partit de dijous.

El governador de Sao Paulo, Geraldo Alckmin, va justificar l'enduriment de la seva posició en la decisió de diumenge passat del Tribunal Regional de Treball, que va declarar la vaga il·legal per considerar-la "abusiva" i va determinar que el sindicat pagui una multa de 500.000 reals (163.431 euros) diaris en cas que mantingui l'atur.

Segons el governador, la decisió judicial permet acomiadar "per justa causa" a vaguistes contra els que es tenen proves que van participar en actes vandàlics. El secretari de Transports regional, Jurandir Fernandes, va dir que el Govern va acomiadar a 42 empleats i està analitzant altres 13 casos, després de les versions inicials que 60 havien estat destituïts. El mateix tribunal, en una audiència de conciliació, també va decidir que el Metro de Sao Paulo concedeixi un augment salarial del 8,7% als seus empleats, enfront del 12,2% que reclamaven els vaguistes, pel que va deixar sense arguments el sindicat que defensava la vaga.