COPA AMÈRICA
Esports Futbol 21/07/2011

El Paraguai jugarà la final de la Copa Amèrica davant de l'Uruguai malgrat no haver guanyat ni un partit

El Paraguai lluitarà per guanyar la seva primera Copa Amèrica des del 1979 després de derrotar els veneçolans en una semifinal molt pobra que ha acabat amb una baralla entre els jugadors.

Toni Padilla
3 min
Alejandro Moreno (Veneçuela) i Dario Veron (Paraguai) lluiten per la pilota en la segona semifinal de la Copa Amèrica.

BarcelonaLa Copa Amèrica tindrà una final mai vista: Uruguai-Paraguai. Els paraguaians han arribat a la seva primera final des de el 1979 després de desfer-se de Veneçuela en una semifinal amb mal joc decidida als penals. La selecció albiroja perd per a la final a Jonathan Santana, expulsat, i arriba al darrer partit sense haver-ne guanyat ni un de sol abans dels penals: cinc empats.

L'estadi de San Juan ha vist un partit fluix, amb massa por. A la pròrroga, però, la selecció teòricament inferior, la veneçolana, ha atacat més i s'ha fet mereixedora d'un triomf que no ha arribat.

Veneçuela ha demostrat de nou la seva millora com a selecció. La vinotinto no havia arribat mai a les semifinals i només un cop havia arribat als quarts de final: ara fa quatre anys, quan va ser amfitrió del torneig. Amb un joc ordenat ha pressionat el Paraguai, intentant crear perill en atac amb la velocitat de Moreno i Rondón. El Paraguai, de la seva part, ha demostrat de nou el seu joc pràctic. El seu seleccionador argentí, Gerardo Martino, sempre ha defensat que li agradaria gaudir de més possessió de pilota però no disposa dels jugadors per fer-ho. L'albiroja, doncs, no és complica la vida buscant els seus davanters, de llarg el millor de la selecció juntament amb el porter Villar. Valdez, Barrios i Santana per banda han creat algunes ocasions, però no gaire clares. El primer temps, de fet, ha acabat amb dues ocasions clares de Veneçuela, sempre en jugades a pilota aturada. En una d'elles, Vizcarrondo fins i tot ha marcat, però el gol ha estat anul·lat per fora de joc. La primera part, però, no ha estat bona. La segona, encara pitjor.

El Paraguai ha fet seva la pilota però sense crear cap ocasió clara de gol. I Veneçuela mica en mica s'ha limitat a defensar sense patir gens, sortint poc a la contra. Amb un partit així era evident que hi hauria pròrroga, com ha passat. Els canvis de Martino per intentar animar l'atac de la selecció guaraní tampoc han funcionat. El jove Estigarribia ha fet poca cosa i Santa Cruz s'ha lesionat sis minuts després d'entrar a la gespa.

Pròrroga i batussa final

A la pròrroga el matx s'ha animat. Veneçuela, en dues jugades consecutives, ha enviat la pilota al pal. Primer amb un xut de Maldonado desviat pel seu company Fedor a la fusta i després amb una falta directe d'Arango al travesser. Dues ocasions molt clares, tot i que la pilota seguia als peus d'un Paraguai sense idees. El seu seleccionador Tata Martino ha estat expulsat just després del xut d'Arango, encara a la primera part de la pròrroga. Poc després el Paraguai patia una segona expulsió, més greu: Jonathan Santana, i s'ha quedat amb 10 jugadors.

El Paraguai ha passat a defensar-se dels atacs d'una Veneçuela crescuda en la segona part de la pròrroga. I malgrat jugar amb 10, el Paraguai ha assolit el seu objectiu: arribar als penals, per intentar classificar-se, com va fer davant del Brasil als quarts de final o el 2010 al Mundial, quan va eliminar el Japó als vuitens de final també des del punt de penal. I així ha estat. Justo Villar, el gram heroi dels guaranís al torneig, ha aturat un sol penal i amb això el Paraguai n'ha tingut prou, ja que cap dels seus ha fallat. El Paraguai jugarà diumenge la final davant de l'Uruguai a l'estadi Monumental de Buenos Aires. Veneçuela, de la seva part, jugarà dissabte per fer-se amb la tercera posició, en la que ha estat la millor participació de la selecció vinotinto a una competició internacional.

Al final del partit, els jugadors dels dos equips han iniciat una batussa que ha durat alguns minuts, amb cops de puny i agressions que podrien significar alguna sanció de cara a la final.

Paraguai 0-0 (5-3) Veneçuela

Paraguai: Villar, Cáceres, Da Silva, Verón, Piris, Barreto (Estigarribia, 70'), Ortigoza, Riveros, Santana, Barrios i Haedo Valdez (Santa Cruz, 74') (Martínez, 90').

Veneçuela: Vega, Rosales, Vizcarrondo, Perozo (Rey, 46'), Cichero, Lucena, Di Giorgi, C.González (Maldonado, 84'), Arango, Moreno (Fedor, 72') i Rondón.

Gols: Sense gols. En els llançaments de penal han marcat els paraguaians Ortigoza, Lucas Barrios, Riveros, Martinez i Verón, i els veneçolans Maldonado, Rey i Fedor. Villar ha aturat el penal de Lucena.

Àrbitre: Francisco Chacón (Mèxic) T. G.: Rosales (54'), Santana (78'), Verón (107') T. V.: L'entrenador paraguaià, Gerardo Martino, (97') i Santana (102')

stats