El Vaticà ja té equip de futbol femení

Fins ara només han participat en un torneig i està previst que juguin diversos partits solidaris

Encara que al Vaticà no hi ha gaires dones –la portera l'han hagut de 'fitxar' al país veí, Itàlia–, s'ha aconseguit formar el primer equip femení de futbol de la Santa Seu. Surten a escalfar-se en una atípica freda nit del mes de maig romà al camp d'un dels centres esportius pròxims al Vaticà, on es juga la ja famosa Clericus Cup, el torneig d'equips de sacerdots i seminaristes, i riuen sorpreses de veure la premsa. No comprenen per què tot aquest interès per un grup de dones que es reuneixen un cop per setmana per entrenar-se i disputar un partit, explica Danilo Zennaro, responsable de l'associació Sport in Vaticà.

Zennaro entén que des de fa alguns anys el futbol femení ha despertat gran interès, i encara més si es juga a l'ombra del la cúpula de la basílica de Sant Pere, quan de les 4.800 persones que treballen per a la Santa Seu només 750 són dones.

El responsable de l'associació Sport in Vaticà reconeix que la primera pregunta que li fan quan es coneix l'existència de l'equip femení és "si juguen monges", i explica que "al Vaticà no només hi ha monges", ja que la presència de treballadores laiques a la Santa Seu ha augmentat considerablement els últims anys. "Les coses han canviat", remarca.

I això es veu quan treballadores de la sala de premsa vaticana, del supermercat i dels diversos 'dicasteris' (ministeris) de la Santa Seu es posen a jugar a futbol sota les ordres de l'entrenador Gianfranco Guadagnoli.

La responsable de l'equip i secretària de l'Associació de Dones del Vaticà, Susan Volpini, explica que tot va néixer "com un joc" quan el maig de l'any passat, durant una de les iniciatives per a les empleades del Vaticà i les seves famílies, es va organitzar un partit de futbol femení i va tenir molt ressò, de manera que es va pensar que es podria formar un equip. Fins ara han jugat només un torneig intern organitzat per l'hospital pediàtric del Vaticà Bambino Gesú i ara està previst que juguin diversos partits d'iniciatives solidàries. "Perquè això és el que ens interessa i no la competició", apunta.

L'equip està format en un 60% per dones que treballen al Vaticà i la resta són dones o filles d'empleats, que van des dels 25 anys fins als més de 40, i moltes són mares que deixen els fills a les graderies durant els entrenaments. "De vegades els sembla un miracle poder aconseguir un dia a la setmana per estar aquí", assenyala Volpini. Només tres d'elles tenen un passat en equips de futbol italians, i la capitana és la camerunesa Eugene Tcheugoue, que jugava fa 30 anys al seu país natal i ara arrossega amb el seu bon humor i amb la seva energia a la resta de companyes d'equip. "Ha sigut una idea genial. Mai podria haver-me imaginat tornant a jugar aquí al Vaticà i tenir l'oportunitat de tornar a divertir-me com quan era petita xutant una pilota en companyia d'altres dones", comenta abans de sortir a entrenar-se.