FUTBOL

Diego Costa, sancionat, s’acomiada de la temporada

El davanter, castigat amb 8 partits per insultar i agafar del braç l’àrbitre

Vuit partits de suspensió és la sanció que ha rebut finalment el davanter de l’Atlètic de Madrid Diego Costa després de la seva expulsió per haver insultat l’àrbitre durant el partit del 6 d’abril contra el Barça al Camp Nou. El Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol va establir una sanció de quatre partits pels insults a Gil Manzano i quatre més per haver-lo agafat del braç després de veure la targeta vermella. A més, el jugador i el club matalasser hauran de pagar una multa de 6.010 i 2.800 euros, respectivament.

El Comitè de Competició va prendre ahir aquesta decisió després de sol·licitar a Gil Manzano un “aclariment de l’acta”, perquè el club madrileny havia presentat un recurs al·legant un “error manifest a l’acta” argumentant que el jugador hispanobrasiler no havia dirigit l’insult a l’àrbitre.

La jugada en qüestió es va produir al minut 28 del partit, quan Diego Costa va ser expulsat per haver-se adreçat a Gil Manzano, “a viva veu”, tal com indica l’acta, en els termes següents: “Em cago en la teva puta mare, em cago en la teva puta mare!” A més, a l’apartat “altres incidències”, l’àrbitre hi afegeix el següent: “Un cop expulsat, encara al terreny de joc, em va agafar dues vegades pel braç amb l’objectiu d’impedir que no mostrés les amonestacions als seus companys dorsals 24 i 2, respectivament”.

Un cop revisades les imatges, l’enregistrament de la conversa captada per un micròfon i les explicacions del col·legiat, el Comitè de Competició va resoldre aplicar els articles 94 i 96 del codi disciplinari i sancionar Diego Costa amb vuit partits, el càstig més lleu que podia caure al davanter matalasser. L’Atlètic de Madrid té 10 dies per recórrer la sanció, com ja ha anunciat que farà. Si el recurs no és acceptat, el davanter de l’Atlètic haurà posat punt final a aquesta temporada, perquè només queden set jornades perquè s’acabi la competició. Una temporada que tancarà amb números més que discrets -només ha aconseguit cinc gols- i marcat per les repetides lesions que ha patit.

Una sanció amb precedents a la Lliga

En la història del futbol estatal hi ha hagut moltes sancions com la de Costa. Segons el reglament, el càstig va de 4 a 12 partits i normalment s’aplica la sanció mínima. És el cas de Piqué, expulsat a la Supercopa del 2015; de Víctor Valdés al clàssic del 2013 al Bernabéu; de Patxi Puñal el 2012 contra el Barça, i de Sergio García el 2012. Més importants van ser les sancions a Ramos a la Copa el 2013 (5 partits), Fernando Morena del València el 1981 (8) i d’Apoño el 2017, del CD El Palo de 2a B (12). A més, Costa va agafar del braç l’àrbitre i això també té precedents. Un dels més recordats és el de Stòitxkov el 1990, quan va trepitjar Urízar Azpitarte (6 mesos de sanció; en va complir 2). Però també hi ha el del porter del Racing Ceballos per insinuar un cop de cap a l’àrbitre (12 partits, en va complir 8) i de López Igartúa, del Burgos, el 1977 (10). I també són recordats els de Cristiano (5) després d’empaitar De Burgos Bengoechea al Camp Nou el 2017 i el de Simeone a la Supercopa del 2014 contra el Madrid, en què va ser expulsat per protestar i després va donar dos clatellots al quart àrbitre, que li van costar 8 partits.