BARÇA
Esports Futbol 11/07/2019

El component invisible de les vacances

L'exercici físic i el descans mental són els dos pilars fonamentals en l'estiu dels jugadors d'elit

Oriol Santos
5 min
Leo Messi i Luis Suárez sota l’atenta mirada de Valverde en un entrenament de la temporada passada.

BarcelonaVacances i descans. Vacances i festa. Sempre s'acostuma a relacionar el període estival dels esportistes professionals amb descans i festa. ¿Però com mantenen la forma física els futbolistes d'un club com el Barça? Els jugadors, inclosos els que disputen competicions internacionals, segueixen unes rutines, tant físiques com alimentàries, per arribar bé físicament el primer dia de pretemporada i poder tenir un rendiment adequat al llarg de tot el curs competitiu. Des del club són molt conscients que els jugadors han de descansar i que aquest repòs, físic i mental, és primordial per poder encadenar una temporada amb una altra en un nivell òptim.

El Barça, com la majoria de clubs professionals, vetlla per la salut dels seus esportistes i els transmet la necessitat de mantenir la forma. Un dels especialistes, amb passat culer i amb present al CAR de Sant Cugat, és Marcel·lí Massafret. L'actual preparador físic de la selecció espanyola de waterpolo és un expert en la matèria i té molt clares quines han de ser les bases d'unes vacances ideals. "El peatge d'esportistes d'aquesta magnitud és que durant l’estiu han de seguir uns règims alimentaris i físics. És una mena de recordatori que, tot i no estar competint, el jugador segueix en actiu".

Segons Massafret, les vacances dels jugadors d'un club com el Barça estan constituïdes per dues etapes: la transitòria i el descans. Un tàndem temporal que engloba l'exercici físic i la relaxació competitiva. Un període inicial basat en el manteniment de la capacitat competitiva a través de l'activitat esportiva, i una segona fase enfocada a la desconnexió mental.

La fase transitòria és aquella que "va des que s'acaba la temporada fins que es comencen les vacances pròpiament dites i és fonamental perquè l'esportista recuperi aquells nivells bàsics per poder reprendre una pretemporada com cal". En aquest sentit, en molts casos, segons explica el preparador físic del CAR de Sant Cugat, "és una bona etapa per refer aquells patrons tècnics, motrius i de moviment esportiu específic que es necessiten millorar o s’han deteriorat". Es tracta d'una etapa inicial de manteniment físic, la qual és vital per no patir una davallada de les condicions coordinatives i físiques. "Tot aquesta fase la desenvolupa el club i hi ha una gran disminució del treball competitiu i de l’entrenament tècnic, però agafa un gran volum la preparació física", diu Massafret.

La segona etapa és la del descans. Massafret explica que aquesta fase és "la de les vacances pròpiament dites". Després d'un inici exigent a nivell físic, en què el jugador no acaba de desconnectar, comença un període de descans pur. "L’esportista ha de gaudir de les vacances, però ha de tenir cura dels hàbits que segueix. Si el jugador es descuida, l’entrenador el que ha de fer el primer dia de pretemporada és reflotar el submarí i això no s’ho pot permetre un professional", comenta Massafret.

"Ha d'haver-hi un trencament de la rutina, però és necessari que es doni certa continuïtat a l'exercici, ja sigui a la platja fent caiac o pàdel surf o practicant tenis o pàdel", recomana l'ex preparador físic blaugrana. La teoria és clara. "Amb això, els jugadors mantenen aquesta activitat i el seu cos està sempre bé, però es perdran certs nivells de resistència i, sobretot, de força", resumeix. És per això que molts jugadors també tenen unes rutines físiques establertes durant aquest període. No és una programació diària, sinó intermitent. Treball muscular i de força al gimnàs per no perdre els nivells bàsics.

El diumenge 14 els jugadors del Barça tornaran a la feina. Massafret explica que el rendiment en els esportistes d'equip és multifactorial i que el nivell en el qual cada jugador torna després de les vacances és específic. "Depèn de la capacitat coordinativa, condicional, cognitiva, sociofactiva o emotivovolitiva", assegura.

Gerard Piqué en la pretemporada 2017/18

La desconnexió psicològica, una necessita bàsica

Un dels objectius d'aquest període transitori és l'eliminació de la fatiga del sistema nerviós. Aquest fet facilita, teòricament, el repòs psicològic, la relaxació i la regeneració biològica i té com a objectiu mantenir un nivell acceptable de preparació física. El compromís psicològic dels esportistes d'elit durant els deu mesos de competició és absolut i requereix una gran capacitat de concentració. Massafret afirma que "deixar de fer una activitat estressant, i que pot generar monotonia, és importantíssim".

El descans mental és la peça clau del puzle. L'experimentat preparador físic ho té clar: "És el factor diferencial, juntament amb la desconnexió tàctica. Els jugadors deixen de pensar en el que és purament futbol. Estaran lluny del que són els paràmetres cognitius del seu dia a dia". Massafret destaca que és bàsic trencar amb l'entrenament integrat de tota la temporada i poder-se alliberar de la pressió rutinària.

L'alimentació, un component vital

Les vacances, i més d'estiu, acostumen a tenir una relació directa amb un descuit en l'alimentació. La nutrició i la hidratació és un element fonamental i que afecta directament en el rendiment dels futbolistes durant la competició, però que també cal tenir en compte durant l'època de festes. "Els jugadors han de vigilar amb l’alcohol, els greixos i tot una sèrie de productes dels quals no poden abusar", argumenta Massafret. L'alimentació és un aspecte fonamental del període de descans. Cal tenir cura de tot allò que es consumeix perquè, en jugadors acostumats a entrenar diàriament, és molt fàcil, un cop trenques aquesta dinàmica, agafar pes extra. Des del club afirmen que un jugador no pot tornar del període vacacional amb entre dos o quatre quilograms més del seu pes ideal.

Iniesta durant les proves mèdiques de la temporada 2016/17

Les proves definitives, a la Ciutat Esportiva

El primer dia de pretemporada és conegut per les famoses proves mèdiques. El servei mèdic del club, de la mà dels encarregats de cada secció, examina l'estat dels jugadors per mitjà de proves a través de les quals es poden extreure unes conclusions determinades. Exàmens sanguinis i d'orina, prova de resistència, tests per identificar si s'ha produït alguna lesió, anàlisis de pes, alçada i força i la màquina de desintometria d'energia dual (DEXA).

Aquesta última, impulsada per Luis Enrique, és un estri de gran utilitat per calcular l'índex de la massa corporal i de la distribució dels greixos. Una sèrie d'exàmens mèdics que col·loquen cada jugador a la seva posició. El primer dia de la nova campanya a la Ciutat Esportiva és útil per identificar el nivell de cadascú.

stats