Esports Futbol 24/06/2016

Que passarà ara amb la Premier?

El Brexit obre molts dubtes sobre com gestionarà el mercat la lliga anglesa a partir del 2018, quan comencin a aplicar-se els primers canvis

Toni Padilla / Roger Requena
5 min
Els clubs de la Premier, a l'expectativa del que pugui generar el 'Brexit'

BarcelonaJust l'any en què la Premier League, amb els seus drets televisius, controla més que mai el mercat de fitxatges, arriba el Brexit. Sortir de la Unió Europea implicarà adaptar-se a una nova legislació laboral que dificultarà concedir un permís per treballar al Regne Unit. És a dir, més de 150 futbolistes que ara juguen a Anglaterra o Escòcia no haurien obtingut el permís per treballar, ara. El Brexit obre molts dubtes sobre com gestionarà el mercat ara, la Premier, una lliga que, segons va explicar fa uns mesos el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, és el gran competidor econòmic del club blaugrana: "És el nostre rival més important". Un rival que podria veure's afeblit un cop entrin en vigor els canvis, que no seria abans del 2018, ja que el Brexit s'allargarà, com a mínim, dos anys.

"Seria un desastre", deia el president de la Premier Richard Scudamore. "Per a la Premier, seria incongruent donar suport a la sortida de la Unió Europea", afegia el dirigent. Els darrers anys alguns experts demanaven modificar el sistema per fitxar jugadors de fora de la UE, ja que era molt difícil. Per marxar a la Premier sense ser europeu calia haver jugat una xifra determinada de partits amb la teva selecció. Un sistema que pretenia defensar el futbol base britànic, garantint que arribés només talent.

No totes les opinions, però, són contràries als efectes que podria tenir el Brexit sobre el futbol britànic: "La Unió Europea ha fet mal al futbol britànic", va defensar Robert Oxley, de 'Vote leave'. Oxley referma la seva postura assegurant que això perjudica el talent i la progressió dels jugadors britànics. "Fora de la Unió Europea, el jugador local creixeria i podríem triar entre el millor talent estranger. Seria més fàcil fitxar estrangers", va afirmar.

Límits a jugadors i tècnics estrangers

Amb la UE, en canvi, podien arribar jugadors que ni havien debutat a Primera al seu país. Amb el Brexit, doncs, es podria limitar molt l'arribada de jugadors estatals a la Premier, ja que només podrien arribar aquells que haguessin jugat amb la selecció. Ho corrobora el periodista John Carlin, molt crític amb els resultats, que adverteix de les conseqüències que pot tenir en clau futbolística: "Si es produeix el Brexit i no hi ha un moviment lliure de treball, un alt percentatge de jugadors europeus no tindran el dret de jugar a la Premier, la lliga més cosmopolita del món".

"Tallar amb Europa pot tenir conseqüències devastadores. La llibertat de moviments juga un paper determinant en els traspassos i els contractes dels jugadors, que poden firmar pels clubs britànics sense necessitat d'un visat o permís de treball", va avisar al gener la vicepresidenta del West Ham Karren Brady, preocupada per un canvi que pot repercutir en un debilitament de la Premier i els seus clubs. "Dos terços de les estrelles europees no complirien els requisits per tenir un visat i podrien ser forçats a marxar", va explicar Brady. 'The Guardian' va publicar el setembre del 2015 una llista amb els jugadors que, a dia d'avui, es veurien afectats pel Brexit. Aston Villa, Newcastle United i Swansea City, amb nou jugadors cadascun, encapçalen la llista. Aproximadament uns 332 futbolistes comunitaris juguen a la Premier, la Championship i la Premier escocesa.

Carlin puntualitza que la decisió podria no afectar personalitats reconegudes com Pep Guardiola o jugadors destacats, però sí equips menys populars. "Molts no tindran problemes, però alguns equips petits ho tindran complicat". A més, n'analitza les possibles conseqüències a llarg termini: "Pot perdre la condició de Nacions Unides del futbol i perdre valor".

Les darreres setmanes, alguns clubs ja havien defensat la necessitat de modificar les normes esportives per si guanyava el Brexit. "No es podrà actuar de forma retroactiva, però es pot limitar molt l'arribada de jugadors. És a dir, un City podrà fitxar un Neymar, pagant molt, però potser no podria endur-se Nolito si aquest no hagués jugat el 30% dels partits amb la selecció. El problema no serien els diners, seria el permís", diu Oliver Holt, del 'Mirror'. Precisament Nolito es va referir a aquesta qüestió en una entrevista a la Cope, on va mostrar el seu absolut desconeixement de la matèria: "El Brexit? Això és un ball de la NBA, pot ser? No en tinc ni idea".

"Ara hauria de ser més difícil fitxar joves de La Masia. O jugadors com Muniesa o Rangel potser no haurien pogut fitxar. L'escenari és complex. Un espanyol hauria de ser sotmès al mateix tracte que algú de Tanzània. Només amb un matís. Si la teva selecció és molt bona, et demanen una xifra de partits jugats amb la selecció inferior que si la teva selecció és fluixa", diu Anthony Kastrinakis, del 'The Sun'. "Alguns diuen que així millorarà el nivell dels jugadors anglesos. No ho tinc clar", afegeix.

Alguns estudis apunten que amb aquest nou marc no s'haurien pogut fer més de 300 fitxatges els darrers anys. Ara, l'actual mercat segueix obert a jugadors de la UE. "Si els clubs veuen que no es negocia una normativa especial, potser decideixen comprar com bojos ara, per por de no poder fer-ho en el futur", apunta Holt.

Pactar un acord com fa Suïssa podria evitar-ho

Cap de totes aquestes mesures i conseqüències, però, és ara per ara definitiva. A més, existirien algunes fórmules per evitar-les, com ara seguir el model noruec o el suís. Al país helvètic, que no pertany a la Unió Europea, els jugadors comunitaris no juguen com a estrangers, de manera que pot inscriure'ls com qualsevol altra lliga europea d'un país membre de la UE. Així, un hipotètic acord bilateral beneficiaria la Premier, que podria d'aquesta forma competir amb igualtat de condicions i sense límits en el nombre de jugadors comunitaris per plantilla, com fins ara.

Caldria, això sí, que el Regne Unit entrés a l'EEA, l'Àrea Europea Econòmica, que li permetria llibertat de moviment. Un moviment que, però, hauria d'anar acompanyat d'acords bilaterals amb cada país, un procés que, segons l'advocat especialitzat en esport Daniel Geey, portaria molt de temps.

És una de les esperances a la qual s'acullen els dirigents dels principals clubs anglesos, que resten a l'expectativa de veure cap a on evoluciona el Brexit. Evitar que els jugadors anglesos passin a ocupar plaça d'extracomunitaris, i viceversa, serà un dels grans reptes a evitar en clau futura. "En realitat no sabrem què significa aquest Brexit per a l'esport britànic fins que no tinguem una idea més clara dels termes amb els quals el Regne Unit negociarà la seva relació amb la Unió Europea", afirma a 'The Guardian' l'advocat Paul Shapiro, de la firma Charles Russel Speechlys. Segons Shapiro, si l'acord amb la Unió inclou pactes de lliure moviment, la posició relativa als moviments de jugadors entre el continent i el Regne Unit "seguirà pràcticament com fins ara".

De totes maneres, asseguren des de la Premier, la sortida de la Unió Europea no tindria efectes retroactius, és a dir, que no serien considerats extracomunitaris els comunitaris que ja estiguessin jugant quan s'apliqui la sortida, d'aquí a uns dos anys.

Els joves no podrien fitxar fins als 18 anys

"Segurament es buscarà adoptar una llei que afavoreixi els europeus. Una sortida per casos especials", comenta Holt. Ara mateix, per fitxar un jugador que no era de la UE es valorava el preu del fitxatge, on havia nascut i on jugava. L'historial familiar, i per garantir el nivell, la xifra de partits amb la selecció. Si la selecció era entre les 10 primeres del rànquing calia haver jugat el 30% dels partits oficials en els darrers dos anys. Però la xifra pujava fins al 60 o el 70% amb rànquings inferiors". Normes que no s'aplicaven als europeus. Ara caldria fer-ho.

I tampoc podrien fitxar joves d'entre 16 i 18 anys, com ara. I és que una altra de les possibles repercussions que pot tenir el Brexit pot resultar la prohibició cap als clubs anglesos de fitxar jugadors menors de 18 anys. Fins ara podien incorporar-ne de 16, ja que l'article 19 de l'Estatut i la transferència de jugadors que regula els clubs de la Unió Europea permet fitxar futbolistes a partir dels 16 anys. La resta, a partir de 18. Amb la sortida de la Unió Europea, per tant, es podria acabar impedint que clubs com l'Arsenal o el Manchester United s'emportin joves valors com Cesc Fábregas, Héctor Bellerín o Gerard Piqué. El Brexit té conseqüències. Però a diferència dels debats polítics, entre els clubs ni un ha defensat la sortida. S'obre un nou escenari.

stats