Espanyol
Esports Futbol 30/01/2011

Per què no ha de ser un drama jugar sense Víctor Ruiz ni Dídac?

Sovint les estadístiques ajuden a desvetllar detalls del joc que no es perceben amb claredat quan l'emoció no permet racionalitzar les opinions, com succeeix amb els casos de Víctor Ruiz i Dídac Vilà a l'Espanyol

Natalia Arroyo
2 min
La plantilla periquita, en un moment de l'entrenament a la Ciutat Esportiva.

BarcelonaPartim de la base que sempre és millor comptar amb tots els jugadors i, com més bons, millor. Però també hem de tenir present que no sempre i, menys l'Espanyol per la situació econòmica que té, és possible retenir els futbolistes. Per bo i il·lusionant que sigui un projecte. El club vol demostrar que res no s'atura, que l'equip continua avançant amb força gràcies a un planter que puja fort i que la plantilla té recanvis de sobres per trobar en altres jugadors l'aportació de Víctor i Dídac. Però quina era aquesta aportació?

1. Contundència defensiva

D'un total de 1274 pilotes recuperades de l'equip, Víctor Ruiz en va aconseguir 144 i Dídac 116. És a dir, el 20% de les recuperacions de l'equip eren d'ells. Però no es queden enrere altres futbolistes, també habituals en l'onze de Pochettino. Forlín ha robat 156 pilotes (12%), Chica 92 (7%) i Amat 71 (6%). Ara que Duscher està trobant minuts per la lesió de Baena (tot i que l'andalús ja està pràcticament a punt), aportarà alternatives al mig del camp en el perfil de contenció, la qual cosa tranquil·litza Pochettino. Defensivament, l'equip seguirà sent intens.

2. Projecció ofensiva al lateral

És un dels trets que, amb confiança, estaven animant Dídac en els darrers partits (ha fet 23 centrades a l'àrea). Però Javi Chica (amb 52) o Javi López (11) tenen també un perfil molt ofensiu i poden decantar el joc més a la banda dreta. Quan David Garcia (n'acumula 20 en menys minuts que Dídac) trobi el rodatge que necessita, també donarà profunditat a l'equip. I del jove Víctor Álvarez expliquen i valoren justament aquesta capacitat d'incorporar-se a l'atac com si fos un extrem. Aquest aspecte del joc, doncs, no perilla sense Dídac.

3. Sortida de pilota

Va molt lligat amb l'anterior punt i també fa ser molt optimista respecte a la capacitat de l'Espanyol de mantenir el to fins a final de temporada. D'un total de 8795 passades, Víctor Ruiz en va fer 706 i Dídac 628. Això implica un total de 1334, que és el 15% de les passades totals de l'equip. Però també es mostren molt participatius els altres membres de la defensa periquita: Forlín, 686 (8%), Chica 748 (8'5%), David Garcia, 439 (5%), Amat 243 i Javi López 212. Aquests últims han disputat molts menys minuts que Víctor i Dídac.

4. Il·lusió

Aquest és un aspecte del joc impossible de xifrar amb números però que aportava molt al joc de l'equip. Permetia tenir aquell punt d'entusiasme que et permet arribar abans a l'anticipació, al tall, evitar que una pilota surti a còrner, o que l'adversari et superi i trepitgi l'àrea per fer gol. És evident que Amat o Javi López, per edat, també lluitaran per mantenir el seu lloc a l'equip amb alegria i motivació. Però no es quedaran curts Chica o David Garcia, conscients que el planter puja fort i que ells, com a veterans, han de demostrar que poden ser vàlids per a aquest projecte d'equip.

Amb tot, Pochettino potser tingui raó i les vendes de Víctor Ruiz i Dídac no són dramàtiques perquè hi ha recanvis de sobres.

stats