L'hora de descobrir Chen Yansheng

El nou propietari ha assegurat que, amb Rastar, l'Espanyol "no tornarà a necessitar vendre jugadors per satisfer les necessitats econòmiques"

"Sé que espereu les meves paraules, però més que parlar, espero que us fixeu en els fets. Em fa molta il·lusió ser aquí", va afirmar el nou propietari de l'Espanyol Chen Yansheng en la seva primera compareixença en públic. "Tenim un pla de gestió que estarà controlat per l’equip de Xina, no només per la gent d’aquí", va avançar, deixant clar que controlarà el club a camí de Barcelona i Xina, donat que és alhora el president i conseller delegat de Rastar Group. "El club estarà ben controlat, a banda d'una inversió, és una passió", va afegir Yansheng, que va mostrar un missatge de tranquil·litat: "Amb Rastar, l'Espanyol no tornarà a vendre jugadors per satisfer les necessitats econòmiques, la part esportiva és de gran importància per nosaltres". 

"La història de l’Espanyol demostra que és un gran equip, esperem que amb el nostre suport arribi a un esglaó superior", va assegurar Yansheng, que va demanar "temps" per demostrar de què és capaç "la grandesa" del projecte que ha començat a liderar aquest dijous. " La inversió serà a llarg termini", va insistir el nou propietari xinès, que va reiterar que derivarà la responsabilitat esportiva als tècnics que ja treballaven al club, a qui donarà el seu "suport i confiança". La intenció, a llarg termini, és "sanejar el club i internacionalitzar-lo". Aquest últim procés el compartirà amb Rastar, que ampliarà la seva influència per Europa, on fins ara no tenia actius. 

Objectiu places europees

"Demanarem milorar els resultats esportius, l'objectiu intern és arribar a les competicions europees l'any vinent, i si pot ser a la Champions en menys de tres anys, però no vull posar pressió a Galca", va anticipar Yansheng, que va reconèixer que les seves intencions passen per "mantenir la tradició del club", però aportant " millores tècniques de gestió, com una empresa multinacional". El nou propietari va estrenar-se dissabte a la Llotja presidencial de l'Estadi RCDE durant el partit contra el Vila-real. La xifra que invertiran, encara està per concretar, donat que ha reconegut que "inicialment s'havia aprovat una despesa de 45 milions", però d'aquí endavant "hem de complir noves missions" que exigiran posteriors inversions. Una de les primeres, cancel·lar el crèdit sindicat. "Tenim tot un mercat xinès per explotar, però abans han d'arribar els gols", va especificar Yansheng, que va reconèixer que hi ha "diverses possibilitats obertes" pel que fa al patrocini dels 'naming rights' del camp, encara que no hi ha cap decisió presa al respecte. 

En la seva presentació va estar acompanyat per l'expresident Daniel Sánchez Llibre, que actuarà d'assessor durant les properes quatre temporades. "Vaig conèixer a Chen fa vuit mesos, i quan me'l van presentar em va dir que la seva il·lusió i somni de petit era comprar un club de futbol", va desvetllar Sánchez Llibre, que també ha explicat que manté una gran relació amb el nou propietari blanc-i-blau. " Li tinc un apreci especial, fins i tot vam passar junts l'últim cap d'any, on encara que no va entendre la tradició del raïm, en va menjar", va bromejar l'expresident, que va definir Yansheng com "el meu amic i president". L'expresident també va deixar clar que no s'ha plantejat canviar ni el nom ni els colors del club. A més, va definit el futbol base com "un dels actius més valorats" que han reconegut durant el procés d'anàlisi realitzat. 

Un empresari d'èxit

Va néixer ara fa 46 anys a Guandong, una província de la costa meridional de la República Popular de la Xina. Fins ara, era un empresari vinculat al món de l'oci, especialment a la fabricació de joguines i videojocs, els principals tipus de productes que fabrica la seva empresa mare, Rastar Group, que dirigeix altres empreses xineses. Es diu Chen Yansheng, i des d'aquest gener ja és el nou propietari de l'Espanyol. Proposat com a president pel consell que ja dirigeix, haurà de ser ratificat per la propera junta general d'accionistes, on no tindrà cap problema per convertir-se en el segon  president estranger de l'Espanyol en els 115 anys de vida del club. El primer va ser l'uruguaià Manuel Allende, que va dirigir el club entre 1918 i 1919. 

Serà aquesta la primera incursió a Europa i en el món del futbol d'aquest industrial xinès, president i director general de Rastar Group, president de Teamtop Game i Rastar Baby, a més de director executiu de l'Associació Xinesa de Companyies Cotitzades i de vicepresident de la secció de la indústria de la joguina de la Cambra de Comerç de Xina. L'Espanyol serà una joguina més, però no una de qualsevol, ja que la seva implicació en serà màxima ja que n'ha volgut assumir les regnes des del primer moment. De fet, abans de ser proclamat president, en un traspàs de poders el ja expresident Joan Collet va definir com a "anòmal" en el seu comiat. 

Els nous consellers. A la fila de dalt (d'esquerra a dreta), Zheng Zefeng, Wang Lirong, Lu Zuilan i Mao Ye Wu. A la fila de baix, Huang Ting,Carlos García Pont,  Chen Yansheng, Ramon Robert i Adolf Rousaud

No estarà sol en la seva nova aventura, perquè el nou consell d'administració de l'Espanyol, més reduït que l'anterior –constarà de nou membres, un menys dels que hi havia–, l'acompanyaran una sèrie d'homes de confiança: Huang Ting (Guandong, 1977), director general de Teamtop, empresa fundada el 2000. És l'encarregat del pla estratègic i conseller de Rastar Group; Lu Zuilan (Guandong, 1982), nova responsable de l'àrea comercial, ha ocupat diferents càrrecs a Rastar, inclosa la direcció del departament de màrqueting i compres, actualment és la vicedirectora d'aquest departament; Wang Lirong (Guandong, 1985) es farà càrrec de l'àrea econòmica. També ha ocupat diferents càrrecs a Rastar vinculats al departament financer, on ara n'és la vicedirectora responsable; Zheng Zefeng (Guandong, 1977), va ser un dels fundadors de Teamtop i, en l'actualitat, vicedirector general de Rastar Group; Mao Ye Wu (Qingtian, 1985), nou encarregat de l'àrea de seguretat, té un Màster per la Universitat Abat Oliba i és llicenciat en administració i direcció d'empreses per la Universitat Pompeu Fabra. A més, en l'actualitat forma part del departament fiscai i comptable del despatx Rosaud Costas Duran.

El club ha anunciat aquest dilluns la incorporació de Mao Ye Wu i Joan Fitó i Pardo a la seva estructura professional. Els dos nomenaments, responen a la voluntat de "reforçar l'àmbit de gestió del club", segons ha explicat l'entitat. Tots dos seran membres d'un nou Comitè de Direcció de l'Espanyol. Ye Wu es converteix així en Director de Coordinació de Gestió i Negoci, mentre que Fitó, que relleva a Josep Maria Duran i Farré, serà el nou Director de l'Àrea Econòmica i Finances

El primer consell celebrat per la nova junta va estipular les diferents funcions que tindrà cada membre. Així, Chen Yansheng, com ja estava previst, serà el president en funcions del club a l'espera de ser ratificat a la propera Junta General d'Accionistes. Exercirà de vicepresident Carlos García Pont. Les funcions de conseller delegat seran per Ramon Robert. El secretari del consell serà Jorge Sarró Riu, i el vicesecretari del consell, aquests dos últims no consellers, serà Iñaki Frías.  

Aquest mateix despatx d'advocats també aportarà alguns dels seus membres al nou consell d'administració, com ara el seu fundador, Adolf Rousaud (Barcelona, 1968), responsable de l'àrea legal, és llicenciat en dret (UB) i Màster en Dret Tributari (Universitat Abad Oliba), actualment també soci responsable del departament mercantil especialitzat en l'assessorament en procés de fusions i adquisicions, així com en reestructuracions empresarials. També hi serà present Carlos García Pont (Barcelona, 1961), nou responsable de l'àrea esportiva -juntament amb Ramon Robert-, és professor a l'IESE Business School, doctorat per la Sloan School of Management (Massachusetts) i enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Finalment, el nou consell també comptarà amb la presència d'un membre que ja formava part de l'antic consell, el fins ara director de control de la gestió i de compres Ramon Robert (Barcelona, 1971), nou responsable de l'àrea social i, que ara passarà a ser conseller delegat. Robert té un màster per la Universitat de Staffordshire (Regne Unit) i ha desenvolupat diferents responsabilitats de direcció en multinacionals.

Així, doncs, el nou consell, que es reuneix per primer cop aquest dijous, està conformat per sis xinesos, inclòs Yansheng, i tres catalans, que l'ajudaran en l'adaptació i a facilitar la transició. A més, Yansheng comprarà amb l'assessorament de l'expresident Daniel Sánchez Llibre, que ha participat en el primer consell, i que  manté un 5% de les accions del club –Rastar, per tant, en va comprar un 49%, encara que en domina un 54%– i retornarà a la primera línia representant els interessos del nou propietari els propers quatre anys. 

Els plans de Rastar

"Volem fer un Espanyol potent", va explicar el mateix Chen Yansheng en una entrevista pocs dies després de donar-se a conèixer les intencions de l'inversor xinès, que ja ha deixat clar en diverses ocasions que vol aconseguir fer un club " sostenible", i això passa per controlar les despeses i augmentar els ingressos. "Rastar vol donar continuïtat al projecte i té la intenció de potenciar l'actual estructura del club i redimensionar les diferents parcel·les", assegurava l'empresa en un comunicat fet públic hores després de l'oficialització del traspàs de poders. 

La nova propietat creu necessari dotar de més "fortalesa" l'estructura financera de l'Espanyol, com a "pas inicial" per "impulsar" les parcel·les esportiva i social. El primer i prioritari, per tant, és ajudar a eixugar el pesat deute que arrossega l'entitat. Per tal d'assegurar-ne la viabilitat, té previst realitzar una inversió suplementària superior a 50 milions, que podria veure's incrementada "en funció de les necessitats" de l'entitat. Un cop assegurada l'estabilitat, Rastar proposarà al club "un pla estratègic a llarg termini" que en permetrà redimensionar les diferents parcel·les, així com l'expansió internacional del club. 

Òscar Perarnau deixa la direcció esportiva

El director esportiu del club, Òscar Perarnau, ha comunicat als màxims responsables de l’entitat la seva voluntat de deixar el càrrec de màxim responsable de l’Àrea Esportiva blanc-i-blava en els propers quinze dies. Aquesta decisió d’Òscar Perarnau respon estrictament a motius personals.

Aquest divendres, en acabar la sessió d’entrenament del primer equip, Òscar Perarnau oferirà una roda de premsa de comiat de l’afició i el club, a la Sala de Premsa de la Ciutat Esportiva Dani Jarque, prèvia a la que oferirà Constantin Galca. D’aquesta manera, el tècnic maresmenc tancarà una prolífica i llarga etapa de servei al club en els darrers 19 anys.

Més continguts de