ESPANYOL
Esports Futbol 27/05/2018

La promesa mal explicada de Chen Yansheng

Perarnau i Rubi dirigiran una etapa que no estarà exempta de vendes

Roger Requena
3 min
Chen Yansheng, a la llotja de l’RCDE Stadium durant un partit de l’Espanyol contra el Màlaga.

BarcelonaL’Espanyol afrontarà el tercer mercat estiuenc amb Chen Yansheng des d’un punt de partida força diferent dels anteriors. D’entrada, canvi d’entrenador i dues vendes de pes. Rubi, que podria ser anunciat oficialment aquest dilluns, és l’escollit per Òscar Perarnau, el seu principal avalador. El nou tècnic ja sap que no podrà comptar amb Gerard Moreno ni Aarón Martín, dos noms que marcaran un període de fitxatges en què les vendes no pesaran tant pel nombre sinó per la importància. La fisonomia de l’equip presentarà novetats significatives a causa de les necessitats econòmiques d’un Espanyol que, en la memòria econòmica del 2017, va preveure uns ingressos per traspassos de jugadors de 17,2 milions d’euros. Si obté aquesta xifra -la venda i l’estalvi del salari de Javi Fuego al gener van ajudar a reduir-la-l’entitat tancaria l’exercici amb uns beneficis d’1,17 milions i quadraria el pressupost previst de 75 milions de cara a la temporada vinent.

El davanter i el lateral esquerre -que poden no ser les úniques vendes importants- deixaran a les arques del club entre 29 i 32 milions que, cal advertir, no aniran íntegrament destinats a reforços per al primer equip. I és que hi ha partides com les amortitzacions dels préstecs participatius per valor de 67,9 milions -més interessos- de Rastar Group, i que segons les previsions actuals -es podrien modificar perquè l’empresa xinesa és la creditora i alhora propietària del club- cal anar retornant en els pròxims cinc anys: 2,6 l’actual, 34 el 2019-20, 6,2 el 2021-22 i 25 més el 2022-23.

El club blanc-i-blau té clara la necessitat d’ingressar diners -per això també treballa intensament en l’explotació comercial de diversos actius- i, alhora, la de rebaixar la massa salarial del primer equip, tal com va reconèixer el nou home fort de les finances i encarregat de reconduir el pla estratègic del club, Roger Guasch, a la cadena Cope ara fa uns dies: “Tenim ocupat el 80% del pressupost disponible [uns 59,2 milions, gairebé la totalitat dels 60,9 milions que marca la Lliga com a límit salarial per a aquest curs], és de bojos. Ens hauríem de moure en un 50%, cal ajustar tot això. Hem invertit en una plantilla i no ha donat el resultat que volíem, cal reflexionar-hi i confio en Òscar Perarnau”.

Rebaixar salaris i potenciar el filial

El director general corporatiu de l’Espanyol confia a rebaixar entre 10 i 20 milions d’euros en salaris (tenint en compte que els nous fitxatges d’aquesta pròxima temporada s’afegiran a la massa salarial existent). Tot plegat obre la porta de l’entitat a “vendre i obrir la finestra a jugadors del filial”, segons va reconèixer el mateix Guasch. Una sentència que xoca amb una de les més cridaneres que va deixar anar Chen Yansheng en la seva presentació, el gener del 2016. El propietari del club va assegurar llavors que “l’Espanyol no tornarà a vendre jugadors per necessitats econòmiques”. Una promesa mal explicada en aquell moment. A l’empresari xinès li faltava fer un matís: més que evitar vendre futbolistes, el que procurarien no tornar a fer era malvendre talent per un preu més baix del valor de mercat. Les urgències econòmiques es mantenen -Gerard Moreno va qualificar de “greu” la situació del club-, però són més baixes que quan hi va arribar. De fet, és la necessitat de Rastar de recuperar part dels diners invertits la que marcarà la urgència de la situació. Ara, per tant, torna a tocar fitxar barat, revaloritzar i vendre car.

A l’espera de designar un director professional de futbol, Òscar Perarnau reviurà mentrestant la seva etapa de director esportiu, en què era l’encarregat de fitxar barat i amb enginy. L’Espanyol ho necessita un cop més per reinventar i salvar el projecte de Chen Yansheng.

La plantilla del curs vinent, per tant, serà més barata, a escala de salaris, que l’actual. No en formaran part homes com Pau López, el colombià Carlos Sánchez i Jairo Morillas, ja acomiadats pel club, que finalitzen contracte el pròxim 30 de juny. Tampoc és clar el futur del veterà davanter Sergio García (acaba contracte, encara que el club veu amb bons ulls que hi continuï) ni de Sergio Sánchez (se’l renovarà automàticament un curs més quan obtingui la carta de llibertat del Rubin Kazan rus). Jugadors amb alts salaris com Jurado i Naldo o els cedits Álvaro i Hernán Pérez podrien sortir-ne si reben alguna oferta convincent. En total, es podrien efectuar entre set i deu baixes. L’Espanyol de Rubi s’haurà de reinventar per tornar a créixer, aquest cop, de forma més progressiva i sense comprometre el futur.

stats