FEDERACIÓ FRANCESA
Esports Futbol 30/04/2011

El director tècnic de la Federació Francesa de Futbol, François Blanquart, suspès per racisme

Ha estat suspès avui després de les acusacions que va rebre per imposar un sistema de quotes discriminatori pels centres de formació a futbolistes d'origen africà

Redacció
2 min

BarcelonaLa suspensió de Blanquart ha estat anunciada pel Ministeri d'Esports poc després que la web Mediapart publiqués noves revelacions sobre el presumpte sistema de quotes discriminatòries en el futbol base gal.

En un comunicat, el Ministeri nega la instauració d'aquest sistema, però assenyala que, d'acord amb la FFF, l'han decidit suspendre de manera provisional a l'espera que es coneguin els resultats de la investigació oberta sobre aquest escàndol. Les indagacions han estat encarregades al president de la Fundació del Futbol, Patrick Braouezec, i la Inspecció General de la Joventut i els Esports, que hauran de lliurar les seves conclusions en vuit dies.

Mediapart, que ahir va publicar l'escàndol, ha revelat avui nous detalls, com la transcripció d'una reunió que va tenir lloc a París el passat 8 de novembre en la que, a més de Blanquart, van participar-hi el seleccionador, Laurent Blanc, i l'entrenador de les categories inferiors, Eric Mombaerts. En aquesta trobada, segons el lloc web, els principals responsables del futbol gal van analitzar el problema de l'entrada als centres de formació francesos de joves procedents d'Àfrica amb doble nacionalitat que, posteriorment, defensen els colors dels seus països d'origen. Segons Mediapart, Blanc va assegurar en aquesta trobada ser "favorable" a limitar l'entrada de joves d'origen africà als centres de formació. "No té cap connotació racista. Quan la gent porta la samarreta (de les seleccions inferiors de França) i després van a jugar amb els seus equips nordafricans o africans, això em molesta enormement", va assegurar el seleccionador, segons la transcripció publicada per Mediapart.

Però és Blanquart qui, segons la web, assegura que cal limitar l'entrada d'aquests joves als centres de formació establint una quota que no ha de ser comunicada per evitar l'escàndol. Posteriorment, Blanc va defensar la postura, no per criteris de raça, sinó perquè, segons ell, als centres de formació hi ha massa jugadors forts i potents, en detriment d'altres característiques "més pròpies de (la seva) cultura". "No volem eliminar els estrangers, sinó tenir criteris ben definits per atraure altres persones perquè, si sempre tenim els mateixos criteris, tindrem sempre les mateixes persones", va assegurar el seleccionador. "Actualment, els grans i potents són els negres. És així. És un fet. Déu sap que als centres de formació, a les escoles de futbol, hi ha molts (negres). Crec que cal buscar altres criteris, modificats amb la nostra pròpia cultura", ha afegit. Blanc va posar com a exemple els espanyols: "M'han dit: 'Nosaltres no tenim aquest problema, no tenim negres'".

Segons Mediapart, l'únic participant a la reunió que es va oposar a aquest criteri va ser el seleccionador sub-20, Francis Smerecki, que ho va considerar discriminatori i alhora va defensar que cada jugador opti per la selecció que li sembli. El cas ha provocat una gran polèmica a França, on diversos partits polítics han demanat que s'aclareixin els fets.

stats