Eleccions a la FCF
Esports Futbol 25/03/2011

Subies: "Volem fer les coses preguntant als clubs"

El candidat a la presidència de la FCF, Andreu Subies, viu còmode amb l'etiqueta de favorit. Es defensa de les crítiques sobre la fusió del Benavent i l'Ascó. No li ha causat sorpresa la renúncia de Casals i demana temps per recuperar el prestigi de l'organisme

àngel Garreta
6 min
Andreu Subies, repassant els continguts de l'Ara del dia de l'entrevista

BarcelonaTenim cita amb Andreu Subies a les dotze del matí a l'hotel Catalonia Berna. Arribem una mica abans i preguntem per ell a recepció. Ens esperem a la saleta a que es faci l'hora. El candidat arriba puntual. Ens saluda cordialment i ens fa pujar a la primera planta. Ens situem al voltant d'una taula baixa. Subies posa damunt la mateixa documents i un programa electoral que no farà servir en cap moment de l'entrevista. També treu un bloc de notes tamany foli i un bolígraf. Mentre dóna resposta a les preguntes, dibuixa gargots. Dels tres entrevistats per l'Ara, és l'únic que es fa tractar de tu i també l'únic que no porta corbata. La bateria de preguntes, per respecte, la fem tractant-lo de vostè. La seva candidatura va presentar 374 avals oficials. L'entrevista dura 36 minuts i 23 segons. En acabar, el seu cap de premsa, Álvaro Montoliu, li passa una trucada. Comença una roda d'intervencions en ràdios locals i generals. Entre trucada i trucada fa una pausa d'uns segons i ens acomiada.

Per quin motiu vol ser president de la Federació?

M'agrada molt el món del futbol. La meva experiència federativa dels darrers anys m'ha fet aprendre. Vinc de club, de ser president i de ser molt humil. Vull fer complir els compromisos del darrer mandat de Casals que vam fer abans de les passades eleccions i que Casals no va complir.

Parlant de Casals, com valora la seva retirada?

No és cap novetat per mi. Qui fins ara era president ha fet tot tipus de comentaris i d'actes que han desgastat molt la Federació Catalana. Ara tot torna al seu lloc i es podrà fer foc nou.

Sabem que l'expresident se sent dolgut amb els directius dimissionaris, creu que Casals s'ha vist derrotat i prefereix derivar el vot a Llauradó amb l'objectiu que no guanyi vostè?

Tothom sap a què aspirava Casals dins la Federació i potser retirant-se ho ha trobat amb Llauradó. Potser en la reunió personal que van tenir entre els dos van arreglar els seus problemes. No obstant, els clubs són intel·ligents i no parlen de persones sinó de futur. El camí ja està marcat.

Quina gestió econòmica farà la seva candidatura si guanya?

No he fet cap tipus de promesa econòmica, només que equilibrarem algunes fitxes federatives, com suprimir el cost pels delegats. No obstant, amb la meva gestió estalviarem molts diners. Controlant les fitxes, els duplicats, les altes i baixes i posant tot en ordre, hem calculat que deixarem de gastar mig milió d'euros anuals només amb aquesta senzilla fòrmula.

Com imagina la gestió futura del futbol sala i el CTA?

Vull ser el primer president que trobi l'equilibri al futbol sala. Ells han de trobar la seva autonomia i els seus acords i compartir només seu i personal. El Comitè no té vot, i no pot anar més enllà de gestionar el seu futur com a tal. Intentarem que tinguin la seva pròpia democràcia interna.

Casals no s'ha cansat de repetir que els directius que van dimitir el van agafar per sorpresa. Vostè va avisar abans de marxar? Què pensa quan l'expresident diu que se sent traït per les formes?

Qui no veu a casa seva els seus problemes és perquè no els vol veure. Molts directius vam demanar informes i contractes i no els vam veure mai. Qui encara pensi això, no sap què està passant realment. En el seu dia no va dimitir només Andreu Subies, sinó també més gent, fins i tot altres abans que jo. No s'ha de sentir traït ningú. Aquí els que manen i poden sentir-se millor o pitjor de veritat són els clubs.

Tothom l'etiqueta com favorit. Ho és?

Bé, hi ha uns avals, però és només la primera part d'un partit. Dóna la sensació que sigui així, però ja veurem.

Diuen que Barça i Espanyol li piquen l'ullet...

Millor. I que ho facin també el Nàstic i el Girona si volen, i quants més clubs millor. Això és positiu.

Els que li volen buscar el punt més feble a la seva candidatura, l'ataquen per la desaparició del Benavent. Com explica vostè la fusió entre el Benavent i l'Ascó i l'absència de futbol de competició al seu poble arrel d'això?

És l'únic que tenen contra mi i ho fan servir sense saber de què parlen. Benavent és un poble petit i vam fer important el seu equip. Quan la fusió amb l'Ascó va ser l'única sortida d'una sèrie de fets negatius per l'equip sènior, vaig deixar-ho tot sense cap deute, però amb la possibilitat que algú pogués seguir competint a Benavent, en categories més modestes. Ningú va agafar el relleu ni es va preocupar de voler marcar un nou camí. A més, la fusió la vam fer per assemblea, aprovada socialment. Allà ningú va criticar-la.

Entendria que fins i tot passades les eleccions, guanyi vostè o Llauradó, certa gent no s'acabi de creure que hi haurà una recuperació de prestigi de la Federació pel fet que fa anys que altres presidents ho van prometent i tot acaba en paper mullat?

És normal. Passa amb tot a la vida. Ho haig de demostrar i espero tenir el temps suficient per fer-ho i fer veure als clubs que el projecte bo és aquest.

QÜESTIONS EN COMÚ AMB L'ALTRA CANDIDATURA:GESTIÓ FEDERATIVA I CURSA ELECTORAL

Un president de la Federació Catalana corre el risc que en un junta formada bàsicament per directius de clubs, cadascú busqui el benefici propi?

És molt important l'ADN del president. Un president ha de saber què porta entre mans i a què juga. S'ha de seguir la seva línia i fins ara això no passava.

Com recuperarà el prestigi la Copa Catalunya?

Farem una cosa que no ha fet ningú i és preguntar als clubs. Quin format volen i quan la volen jugar. Cal trobar un equilibri entre el futbol modest i els clubs professionals. Això sí, en l'acord que sigui, hi haurà dates fixes. És necessari que hi siguin Barça i Espanyol, encara que no sigui amb els primers equips.

A la web de la Federació li fa falta un rentat de cara?

La web és la primera arma que necessiten els clubs per millorar el seu dia a dia. La web ha d'oferir tots els serveis, ja sigui revisar targetes, actes online i consultar annexes. Poder filtrar és important i ara tot es fa en paper. Així no podem seguir. Estem al 2011.

Deixaran els clubs de les més altes categories de pagar els arbitratges en mà als col·legiats?

Es pagarà via electrònica a totes les divisions. A totes. El criteri serà de diners ingressats per partit jugat.

Encara veu igual que el primer dia la reforma de base?

No es pot canviar el pla de competició d'aquesta manera. Vaig estar en contra de la forma de fer-ho, però no del contingut. El contingut s'ha d'aplicar.

Aquests nois i noies de base actualment poden presentar una fitxa federativa en paper. No és molt fàcil de falsificar?

La picaresca està a tot arreu i això va amb els valors de cadascú. La Federació no pot fer com si fos Hisenda i controlar cas a cas. Això ens perjudica a nivell mutual i costa molts diners. Hem de buscar un sistema tecnològic millor.

La Federació pot influir en l'augment del volum informatiu del futbol català als mitjans de comunicació, com per exemple l'aparició del nou canal temàtic d'esports de Televisió de Catalunya, on el percentatge de presència no ha variat?

No hi ha diners i per potenciar aquestes coses fan falta. Hauriem de convenir patrocinis i engrescar la gent. Tots els agents de marketing, comunicació i periodisme han de tenir un perfil més professional dins la Federació per poder acabar millorant coses com aquesta.

La reforma de la Primera Catalana és un benefici per l'augment del número total de clubs que participaran o corre el perill de convertir-se en un pou per la dificultat de pujar a Tercera?

S'ha buscat una estabilitat de clubs i categories. No podiem tenir tantes divisions territorials. A partir d'aquí és possible que passi això últim, però penso que hi haurà molts més jugadors que podran competir a tocar de Tercera que abans. Ells faran augmentar la intenció competitiva.

Diuen alguns clubs que dins la Federació hi ha gent que porta dècades amb un passi federatiu i que no se sap del cert quina tasca desenvolupen. És veritat?

Això es pot saber aplicant rigor. Si la junta directiva aprova unes gestions sobre el tema de passis, s'han d'aplicar i mirar qui en té i perquè. A la vegada s'ha de comunicar als clubs qui està en poder d'un passi.

Els partits de la Selecció Catalana absoluta poden seguir desenvolupant-se amb les actuals condicions? La Federació ha de liderar el reconeixement oficial internacional?

Tenim el que ara podem tenir. Ni els jugadors són nostres, perquè no són jugadors federats per la catalana, sinó que formen part de la lliga professional. No tenim competicions per la nostra selecció. Jo la portaré on em deixin i fins on em deixin. Però per exemple, que vinguin seleccions com Argentina, un parell d'hores, no aporta res als clubs. Cap benefici.

I aquesta Seleccio, amb Cruyff o sense Cruyff? Cobrant o sense?

No el conec personalment. No puc opinar. Quan hi parli decidiré. Se que ell no cobra, només hi ha acords amb els seus instituts.

El número d'avals de cada candidat afecta al favoritisme de la cursa electoral?

En aquest cas és un molt bon termòmetre.

Si no guanya les eleccions i el futur president li ofereix col·laborar, quina serà la seva resposta?

Els meus valors em faran dir que no. No vull entrar a qualsevol preu.

Joan Gaspart ha provat de fusionar candidatures, actualment i en passades eleccions, sota l'argument de voler unificar el nostre futbol. Tant pes té o tant respecte causa la seva figura?

Gaspart té la seva manera de veure les coses i sempre creu en el consens per evitar que les persones es desgastin. Coneix el futbol català i s'ha de respectar la seva forma de ser.

Ens podria dir una qualitat positiva del seu rival?

És honorable i valent que vulgui ser president i afrontar els problemes de la Federació sense haver vist mai com són en veritat.

stats