Futbol Català
Esports Futbol 21/06/2011

Les penyes de l'Europa i el Sant Andreu mostren acords i discrepàncies sobre el derbi de l'agost

Els representants dels grups Caliu Gracienc (Europa) i Nucli Fènix (Sant Andreu) veuen bé el duel. La penya europeista Torcida Escapulada ho troba sorprenent

àngel Garreta
2 min
Europa i Sant Andreu se saluden en el darrer derbi, la final de l'Històrics 2010

BarcelonaEls representants de les principals penyes d'animació de l'Europa i el Sant Andreu han rebut amb sorpresa la notícia del derbi que tindrà lloc pel trofeu Vila de Gràcia, on el conjunt europeista rebrà al quadribarrat a casa seva per iniciativa pròpia amb ferma intenció d'establir noves relacions institucionals malgrat la clàssica rivalitat existent.

D'entre els grups joves d'animació, el col·lectiu més antic és la Penya Caliu Gracienc. El seu president, Albert Pujol, considera que el Sant Andreu "és un equip que en les darreres temporades ha estat dels punters a Segona B i que per tant és lògic que participi al Vila de Gràcia. En ser de la ciutat, de ben segur que portarà més gent que no pas un altre". Sobre els arguments de l'Europa per convidar l'etern rival, Pujol apunta que malgrat la rivalitat "els dos junts poden aconseguir més demandes a les institucions i a la Federació". No obstant , el president caliuenc creu que una cosa és el factor institucional i un altre l'aspecte dels aficionats on "que jo recordi en l'orígen de tot plegat, els seguidors escapulats no van provocar als del Sant Andreu. Nosaltres no vam començar la deterioració".

De forma similar pensa Edgar Reig, representant del Nucli Fènix andreuenc. Segons el seu punt de vista "res millor que un derbi per donar color a la pretemporada". Sobre la decisió de l'Europa de convidar al Sant Andreu, Reig considera que "és un detall" a la vegada que afirma que entre les aficions segueix existint tensió i crispació i que "encara fan mal certes coses per part de les dues aficions. Suposo que hi haurà gent disposada a fer les paus i els que mai canviaran d'opinió".

El punt discrepant el posa la penya Torcida Escapulada. El seu president, Oleguer Olivé, veu sorprenent que la decisió sigui iniciativa de l'Europa perquè "va ser el propi Europa qui va decidir trencar les relacions". No obstant, el president torcidenc creu necessari que hi hagi bona relació tant amb el Sant Andreu com amb la resta de clubs de Catalunya, però per defensar o no aquesta iniciativa apunta que primer "s'hauria de saber si l'Europa ha estat l'única part que ha intentat millorar les relacions entre ambdós clubs. Si el gest només ha estat per part gracienca no ho trobo bé, ja que a hores d'ara el Sant Andreu encara no ha demanat disculpes públicament pels fets que van passar el novembre de 2007".

Al marge dels presidents i representants, penyistes d'un i altre club fan referència a diferents moments del passat per argumentar el punt clau per saltar de la rivalitat a l'enemistat esportiva entre aficions i clubs. Els europeistes argumenten actituds provocadores i insultants de sectors d'afició andreuenca -sobretot en visites al Nou Sardenya- i els quadribarrats assenyalen com a motiu certes burles dels graciencs en pàgines d'internet en èpoques de mala situació esportiva de l'equip andreuenc. Sigui com sigui, la rivalitat entre els dos equips seguirà existint sense saber del cert si va ser abans l'ou o la gallina. Amb aquesta incògnita en l'ambient, els màxims responsables dels seguidors d'un i altre bàndol confien en un futur amb rivalitat clàssica però amb relacions formals i esportives malgrat que cap penya de l'Europa ni del Sant Andreu manté actualment cap relació amb cap grup d'animació de l'etern rival.

stats