Euro 2012
Esports Futbol 27/06/2012

Espanya tornarà a jugar la final de l'Eurocopa després de superar Portugal a la tanda de penals

Després d'empatar a zero en 120 minuts partit, la semifinal s'ha decidit a la tanda de penals. Empatats a dos, Bruno Alves ha fallat i ha permès Cesc marcar el definitiu gol que classifica Espanya

Cesc Fàbregas marca el penal decisiu davant de Rui Patricio

BarcelonaEspanya tornarà a jugar una final, la tercera consecutiva després de l'Eurocopa del 2008 i el Mundial de 2010. La selecció espanyola s'ha classificat a la tanda de penals gràcies a un gol decisiu de Cesc Fàbregas (4-2). Les dues seleccions han començat fallant el seu primer penal (Xabi Alonso i Moutinho). Després els han marcat tots fins que Bruno Alves ha fallat el quart dels portuguesos (3-2), donant a Cesc Fàbregas la responsabilitat de marcar el definitiu (4-2). Cristiano Ronaldo, que es reservava el cinquè penal per Portugal, no l'ha pogut llençar.

Una Portugal molt ben ordenada en defensa, ha pogut tenir sota control Espanya durant els 90 minuts reglamentaris, però ha patit per conservar el 0-0 en el temps extra. La falta d'encert en els metres finals de 'la roja', encallada davant l'entramat defensiu portuguès, ha permès el porter Rui Patricio viure tranquil i resistir fins a la tanda de penals.

Una primera meitat ensopida

Després de 45 minuts, s'ha mantingut l'empat a zero inicial, en un partit que ha començat marcat pel respecte que totes dues seleccions es professen. La selecció espanyola, preocupada pel contracop ràpid dels portuguesos, amb Cristiano i Nani com a principals estilets, ha prioritzat no arriscar en les seves passades i conservar la possessió que buscar la verticalitat. La presència de Negredo, que pretenia donar profunditat a l'equip, no ha tingut l'efecte que s'esperava perquè 'la roja' ha tingut problemes per superar la forta pressió de Portugal en la primera línia de creació. Iniesta i Silva han sigut els homes més actius en zona d'atac. Pel bàndol portuguès, Nani ha sigut el més perillós tot i que Cristiano ha avisat amb un xut que ha marxat ajustat al pal.

Segueix la por després del descans

El partit ha començat igual la represa i de seguida Vicente Del Bosque ha mogut fitxa per intentar desencallar el partit. Ha donat entrada a Cesc per Negredo, buscant alterar els mecanismes ofensius de l'equip. Espanya, però, ha seguit sense crear ocasions de gol. Tampoc les encaixava, ofegats Cristiano i Nani sense connectar amb les passades llargues de Meireles.

El partit reclamava una figura més oberta, més profunda, perquè ni Arbeloa ni Jordi Alba sabien donar-li a la selecció espanyola la dosi de profunditat que requeria el partit. Del Bosque ha apostat per Navas (en substitució de Silva) i l'andalús s'ha enganxat a la línia per estirar la defensa portuguesa. Han seguit avançant els minuts sense que cap de les dues seleccions inquietés els porters. En l'últim sospir del temps reglamentari, Cristiano Ronaldo, que havia avisat amb diversos llançaments de falta desviats, ha tingut a les botes el gol de la victòria, però el seu remat ha marxat molt alt.

Pròrroga i penals

Conscient que té més joc que Portugal, Espanya ha accelerat el ritme de joc en els últims 30 minuts. Semblava fatigada, però ha disputat els millors minuts en el temps extra, aprofitant que Portugal ja no pressionava amb tanta intensitat. Navas i Pedro, actius per fora, han donat més presència ofensiva a l'equip espanyol, tot i que ha hagut de ser Jordi Alba l'home més encertat cada cop que guanyava línia de fons per fer una centrada enrere. Iniesta, amb una rematada dins l'àrea petita, ha disposat de la millor ocasió per desempatar. Un xut de Navas, l'ha aturat en dos temps Rui Patricio, amb l'ajuda de Pepe. Malgrat la insistència espanyola, no s'ha pogut evitar anar a la tanda de penals, on tots dos equips s'han sobreposat a l'errada en el primer llançament de Xabi Alonso i Moutinho, amb els gols d'Iniesta, Piqué, Pepe i Nani. Ramos, a l'estil Panenka, no ha fallat i Bruno Alves, en el quart torn, ha estavellat el seu xut a l'escaire. Cesc ha sigut l'encarregat de sentenciar la tanda i classificar Espanya per a la final.

Fitxa tècnica

Espanya: Casillas; Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso; Silva (Navas 61'), Xavi (Pedro 85'), Iniesta, Negredo (Cesc 54')

Portugal: Rui Patricio; Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao; Veloso, Moutinho, Meireles (Varela 112'); Nani, Hugo Almeida (81' Nelson Oliveira), Cristiano Ronaldo

Àrbitre: Cüneyt Cakir (turc). Ha amonestat Sergio Ramos (40'), Coentrao (45') Busquets (60'), Pepe (61'), Joao Pereira (63'), Arbeloa (84'), Bruno Alves (85'), Veloso (93'), Xabi Alonso (113').