Futbol
Esports Futbol 20/04/2020

La Lliga ja treballa amb un pla per fer tornar el campionat al juny

Per evitar contagis, s’estudia concentrar les plantilles durant la competició

Toni Padilla
3 min
Luis Rubiales, Irene Lozano i Javier Tebas

BarcelonaEl Consell Superior d’Esports (CSD), la Lliga i la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) volen que la Lliga torni aquest juny, si el covid-19 ho permet. Les tres entitats van pactar un full de ruta que hauria de permetre veure els equips entrenant ja a inicis de maig, per acte seguit acabar durant el mes de juny les 11 jornades que falten tant a Primera com a Segona Divisió, a porta tancada. Irene Lozano, Javier Tebas i Luis Rubiales es van comprometre a dedicar part dels recursos que generin els drets audiovisuals del futbol a un rescat de la resta d'esports federats, olímpics i paralímpics. L'acord subscrit inclou un compromís per crear un fons de contingència de 10 milions d'euros per ajudar els esportistes més vulnerables. Un pla però, amb un taló d’Aquil·les: què passaria si un jugador o un entrenador dona positiu per covid-19 durant la tornada a la competició?

La Lliga va defensar des de l’inici de la crisi del covid-19 que cal acabar la competició com sigui per garantir menys pèrdues econòmiques, ja que així es podria cobrar la totalitat dels drets televisius previstos. La Lliga estableix en un mes el temps mínim per tornar a jugar des que es comenci a entrenar en solitari, i afegeix que calen quinze dies d’entrenaments en grup abans de tornar a competir. La data prevista per al retorn als entrenaments és el 4 de maig. Diferents especialistes en preparació esportiva, però, adverteixen que aquest pla podria comportar un augment en les lesions dels jugadors.

La Lliga i la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) van arribar dissabte a “un principi d’acord” sobre la situació general de present i de futur en la qual està immers el futbol professional. Per al futbol amateur, començant per la Segona B, es treballa per acabar les competicions ja sense descensos, però garantint ascensos amb un sistema de play-off encara per definir que comportaria modificar el sistema de competició la temporada vinent, ja que la Segona Divisió B passaria a tenir molts més equips.

A Primera i Segona, la idea era intentar acabar aquest juny per fer-ho abans de la finalització dels contractes de molts jugadors el 30 de juny. Per fer-ho, però, caldria jugar dos partits per setmana a partir de l’última setmana de maig. “És una previsió molt optimista. Dependrà de veure com evoluciona el coronavirus, ja que una recaiguda que afecti jugadors ho aturaria tot. La salut és la prioritat”, diu David Aganzo, president de l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), entitat que va agrair el principi d’acord tot i remarcar la seva “sorpresa” per no haver sigut convocada a la reunió amb el Consell Superior d’Esports. “El principi d’acord assolit és una bona notícia, celebrem que per fi s’hagin aparcat polèmiques i baralles estèrils entre institucions que no beneficien en res el futbol espanyol en la situació actual”, deia Aganzo, en relació a la mala relació entre Javier Tebas, president de la Lliga, i Luis Rubiales, president de la Federació. “Aquestes setmanes hem tingut una ronda de contactes amb diferents grups polítics, així com amb especialistes en salut i pandèmies, per entendre que aquest tema afecta tota la societat”, explica Aganzo, que recorda que la competició arribarà “només” després de l’autorització expressa de les autoritats sanitàries i amb “plenes garanties per salvaguardar la salut” dels esportistes. L’acord, de fet, inclou fer tests del coronavirus a tots els jugadors, entrenadors o treballadors necessaris per al retorn a la competició a finals d’aquest abril. Si el govern autoritza el retorn de la competició, la idea seria estudiar un format similar al que ha proposat la lliga italiana: concentrar en poques setmanes tots els partits i concentrar els jugadors durant aquest període en centres d’alt rendiment i ciutats esportives per evitar un contagi que faria miques el pla.

El Madrid podria jugar al Di Stéfano

El Reial Madrid no descarta jugar el final d’aquesta temporada a l’estadi Alfredo Di Stéfano, el camp on acostuma a jugar el filial a la Ciutat Esportiva, si finalment es reprèn el futbol i els partits es disputen a porta tancada. A l’estadi Santiago Bernabéu s’hi han de fer unes obres que podrien dificultar que s’hi jugui si finalment la Primera Divisió torna aquest juny. Segons fonts del Madrid, però, fins que el club blanc no tingui de manera oficial la notificació de la data de tornada de la competició, primer amb els corresponents entrenaments i posteriorment amb els partits, el Reial Madrid no prendrà una decisió. El club tenia previst remodelar l’estadi en els pròxims mesos.

stats