FUTBOL
Esports Futbol 09/08/2019

Tebas perd la batalla i es queda sense futbol els dilluns

La Lliga recorrerà la resolució, que només els autoritza a jugar els divendres

i
Martí Molina
3 min
Luis Rubiales (a l’esquerra) i Javier Tebas (al centre) durant la reunió que van mantenir RFEF i Lliga al CSD al mes d’agost.

BarcelonaEl titular del jutjat mercantil número 2 de Madrid ha decidit que es poden disputar partits de futbol de Primera i Segona Divisió els divendres però no els dilluns, de manera que la Lliga s’iniciarà el 16 d’agost amb el partit entre l’Athletic Club i el Barça a les 21 h. La resolució, que arriba només una setmana abans que comenci la competició, s’interpreta com una victòria de la Federació Espanyola (RFEF), l’ens que havia lluitat per evitar que es disputessin partits fora del cap de setmana. El magistrat sí que obre la porta a jugar els divendres, però sempre que la Lliga indemnitzi la RFEF amb 15 milions.

“Estem molt satisfets i feliços. És un dia històric. S’ha complert la posició de la RFEF i el meu compromís amb el futbol espanyol i les aficions”, deia Luis Rubiales, president de la Federació, pocs minuts després de conèixer la resolució judicial. En canvi, la notícia va caure com una galleda d’aigua freda a la Lliga, que té decidit presentar recurs al Consell Superior d’Esports (CSD), un ens que ja va intentar mediar en aquest conflicte, sense èxit, fa uns mesos.

La resolució, que només estima parcialment les mesures cautelars que demanava la Lliga, arriba dos dies després de la vista del dimecres al tribunal mercantil de Madrid. El magistrat deixa sense efecte el que va dictaminar en el seu dia la jutge de Competició –òrgan que està sota el paraigües de la Federació–, que prohibia els partits fora del cap de setmana i reprogramava els que havia dictaminat inicialment la Lliga. D’aquesta manera els partits que la patronal podrà jugar en divendres els partits que ja havia previst, però es veu obligada a modificar l’horari dels que s’havien de disputar dilluns.

En el text, el magistrat Andrés Sánchez Magro creu que la Lliga no té raó i que el Reial Decret 5/2015 no empara la patronal a fixar partits oficials fora del cap de setmana –excepte, evidentment, aquelles jornades intrasetmanals ja previstes al calendari de competició–. Diu que això s’ha de recollir en el conveni de coordinació, com ja passava en el que es va signar el 2014 i que tenia vigència fins al juny del 2019.

Estirada d’orelles a la Federació

Encara que la resolució va ser celebrada amb eufòria a la Federació, en realitat és només una victòria a mitges perquè el magistrat també va estirar de les orelles a la RFEF per haver-se negat a signar el conveni de col·laboració amb la Lliga, fet que es podria arribar a interpretar com una pràctica deslleial. A més, autoritza els partits en divendres, en contra del que volia l’ens federatiu, argumentant que en aquest punt concret va mostrar-se disposat a negociar. Això sí, fixa la indemnització que ha de rebre per part de la patronal en 15 milions, i no en els 33 que demanava inicialment. Per tant, desestima parcialment les mesures cautelars que exigia la Lliga.

Aquesta mesura només obliga a modificar els horaris de les tres primeres jornades de Lliga, que són les que s’havien fixat. De cara a les següents jornades obliga a la patronal a programar els partits en divendres, dissabte o diumenge. Si bé la RFEF no té previst fer cap més moviment judicial, la Lliga sí que interposarà recurs. “No estem d’acord amb aquesta interlocutòria”, indicava la patronal a través d’un comunicat, on es queixava que el magistrat tenia “contradiccions evidents” i que “resolia sobre coses no sol·licitades i no sobre temes essencials”. L’ens que presideix Javier Tebas va anunciar que presentarà al·legacions i va citar els clubs de Primera i Segona divisió a una assemblea extraordinària per al dilluns 12 d’agost, on debatran, de manera conjunta, la resposta a la sentència.

La Lliga pot recórrer d’entrada a l’Audiència Provincial, però no tindria sentit perquè la resolució arribaria quan ja s’haguessin disputat les tres primeres jornades. Per això la patronal recorrerà al CSD. La previsió, doncs, és que sigui el Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) el que dicti sentència.

Rubiales ha guanyat la primera batalla però la guerra dels horaris del futbol encara no ha acabat.

stats