FUTBOL
Esports Futbol 15/06/2017

El que ha de ser el millor equip de la història del Nàstic

Tarragona acull un torneig de futbol per a discapacitats intel·lectuals

Albert Nadal
3 min
El que ha de ser el millor equip de la història del Nàstic

BarcelonaRubén Almazán i Álvaro Cano no es perden cap partit del Nàstic al Nou Estadi de Tarragona. Sigui quin sigui el resultat -i, aquest any, la temporada ha sigut delicada-, quan s’acabava el partit obsequien el president grana, Josep Maria Andreu, amb el seu somriure i les seves abraçades. Tots dos tenen síndrome de Down i tots dos, des de l’any passat, són jugadors del Nàstic Genuine, un equip que aplega nens, nenes i joves amb discapacitats intel·lectuals i que Andreu ha definit com el que ha de ser “el millor equip de la història del Nàstic”. Aquest dissabte, a Tarragona, lluiran la samarreta grana a la Champions Genuine, un torneig en què també participaran l’Ajax, el Tottenham, el Llevant, el València i el Vila-real.

Una lliga pionera

La Champions és cosa d’aquest cap de setmana, però darrere d’aquesta iniciativa local nascuda de la implicació del Nàstic, dels seus impulsors i dels voluntaris que s’hi han anat sumant hi ha un projecte pioner i engrescador: a partir del setembre es disputarà la Lliga Genuine 2017-2018, formada per equips amb jugadors amb diferents discapacitats intel·lectuals. “L’origen de tot plegat neix de l’entrega del Rubén i l’Álvaro partit a partit. Ells, que sempre animen sense parar, no tenien cap equip per poder jugar. S’hi havia de posar remei”, explica Conxita Esteve, treballadora de l’àrea social del Nàstic i una de les impulsores, que viu la iniciativa amb especial emoció.

Després d’un primer entrenament obert l’abril de l’any passat en què van participar més de 50 interessats, va ser al setembre que el Nàstic Genuine va començar els entrenaments oficials amb 25 jugadors (ara en són 40). El club va fer arribar la iniciativa al president de la Lliga, Javier Tebas, que la va rebre amb els braços oberts.

La Lliga, mitjançant la seva fundació i ajudada pels set clubs que ja tenien un equip amb aquestes característiques, va engegar la constitució d’una competició i va obrir un termini d’inscripció dirigit als 42 clubs de Primera i Segona que s’hi volguessin sumar. Al final, s’hi han adherit 17 equips, entre el quals quatre de catalans: el Nàstic, el Reus, l’Espanyol i el Girona. La competició serà en un format de quatre tornejos que es disputaran a Vila-real, Tarragona, Mallorca i Vigo.

Un dret fonamental

“L’esport és un dret fonamental al qual tothom hauria de tenir accés”, afirma Rafel Magrinyà, que entrena el Nàstic Genuine amb l’ajuda de dos companys i la feina incansable de deu voluntaris. S’exerciten un cop per setmana, durant una hora i mitja, i la sessió es divideix en dos grups, en funció de l’edat (va dels 7 anys als 37). Magrinyà, que va ser entrenador durant deu anys i va passar pel futbol formatiu de clubs com el mateix Nàstic o el Barça, va rebre amb il·lusió l’encàrrec de dirigir aquest equip. “És un alliberament poder treballar amb aquests jugadors i jugadores -els equips són mixtos-. Són molt afectuosos i treballadors”, explica el tècnic, que compagina aquesta tasca amb la de director acadèmic d’un centre adscrit a la Universitat de Girona. “És una cosa que tothom hauria de fer. Són persones que t’ho donen tot sense demanar res a canvi”, afegeix l’Ángeles del Río, que té 52 anys i, des del setembre, és voluntària als entrenaments i cuida els més petits.

“La implicació del club amb aquest equip és total i cada cop estan més presents en les diferents iniciatives que fem”, afirma José María Andreu, director de màrqueting de l’entitat. “És un projecte que suma. Moltes de les entitats vinculades al club s’hi han interessat”, recorda Conxita Esteve. Un projecte de tots i per a tots. De fet, la característica lletra e de la paraula ‘genuine’ del nom de l’equip està dissenyada per Gaby Castaño, un jove amb autisme de l’equip creatiu de La Casa de Carlota.

L’exemple del Christian

El treball d’aquest grup humà es veurà plasmat sobre la gespa del Nou Estadi de Tarragona dissabte durant la disputa la Champions que ha organitzat el club grana per començar a donar a conèixer el projecte. Christian Sagayo, que juga de defensa al Nàstic Genuine, està molt il·lusionat per l’esdeveniment. És fan de Cristian Lobato, del primer equip, i, a més a més, des del novembre passat treballa per al club que estima. Els dies de partit, per exemple, col·labora en l’àrea de protocol. “M’encarrego de fer tot el que em demanen, com ajudar a preparar el material per als futbolistes abans dels partits”, explica amb alegria.

Contribuir a normalitzar la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels altres objectius que persegueix la gran família que forma el Nàstic Genuine.

stats