Futbol - Copa del Rei
Esports 03/04/2021

Un penal amb gust de glòria (0-1)

La Reial Societat supera l’Athletic Club i aixeca el seu primer trofeu des dels anys 80

ARA
2 min
Celebració de la Reial Societat

BarcelonaLa Reial Societat, orfe de títols des dels anys 80, ahir va tornar a aixecar un trofeu. L’equip donostiarra va superar l’Athletic Club (0-1) i es va proclamar campió de la Copa del Rei més estranya de la història, la final de la qual es va jugar un any després de la data prevista. La seductora proposta d’Imanol Alguacil, un entrenador humil que sent devoció pels colors del club, va tenir premi a La Cartuja de Sevilla.

Aquest títol de campió de Copa és el tercer del club txuri-urdin, que ja havia aconseguit guanyar les edicions del 1909 i el 1987. La final entre els dos equips bascos es va decidir per un penal en el minut 59. Iñigo Martínez va fer caure Portu dins l’àrea de l’Athletic Club i, tot i que el VAR li va estalviar l’expulsió, l’acció va ser decisiva, ja que Mikel Oyarzabal no va desaprofitar el regal.

En una final marcada per la intensitat i l’emoció, i en la qual fins i tot va aparèixer la pluja en algunes fases de la primera meitat, els dos conjunts van mantenir durant molta estona la disciplina tàctica. L’Athletic Club va buscar un futbol directe i vertical. La Reial Societat, en canvi, va intentar un joc més elaborat.

Incidents abans del partit

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va criticar “el comportament denigrant” abans de la final de la Copa del Rei entre l’Athletic Club i la Reial Societat “per part de sectors majoritàriament de joves” als carrers de Bilbao i Sant Sebastià. L’alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto, es va sumar als retrets. Milers d’aficionats es van concentrar a Pozas, una zona de bars de Bilbao, i la tarda va acabar amb incidents i càrregues policials. A més, una jove va haver de ser traslladada a un hospital per un cop d’ampolla. A Sant Sebastià també hi va haver aglomeracions al nucli antic, però sense incidents.

“Pensant en el sofriment patit per culpa de la pandèmia, ni com a aficionat a l’esport ni com a ciutadà basc em surten les paraules davant les mostres d’incivisme, insolidaritat i irresponsabilitat a què hem assistit avui”, va lamentar Urkullu. El lehendakari es va mostrar molt dolgut. “Fa mal també per la manca de sentiment honest cap a la lletra dels himnes de l’Athletic Club i la Reial Societat per part de totes les persones que, atemptant contra la salut pública i contra qui, com l’Ertzaintza, tan sols pretén mantenir un ordre en el compliment de les mesures en benefici comú, menyspreen la grandesa que sí que hauria de ser exposada com a fet diferencial”. Aburto, per la seva banda, va demanar “una mica de seny” als “energúmens” que van provocar incidents abans de la final. “No representeu els valors del nostre Athletic Club ni de la nostra ciutat”, va assenyalar l’alcalde.

stats