Futbol
Esports 07/05/2015

Rubiales: "Si ens haguessin assegut a taula, ho hauríem tancat en 15 minuts"

"Volem un futbol sa. Considerem que el Reial Decret beneficia clarament a una part", ha reivindicat el president de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE)

Efe
3 min
Luis Rubiales, president de l'Associació de Futbolistes (AFE) / VÍCTOR LERENA / EFE

MadridLuis Rubiales, president de l'Associació de Futbolistes (AFE), ha assegurat que el que demanen els jugadors "no són qüestions esbojarrades" i que s'hauria arreglat tot "en 15 minuts", si haguessin comptat amb ells en elaborar el Reial Decret que regula la venda centralitzada dels drets audiovisuals dels clubs. "Volem un futbol sa. Caldria mirar les hemeroteques i veure qui ha tret drets. Uns tenen la possibilitat de seure i aplicar-se la norma i considerem que el Reial Decret beneficia clarament a una part", ha dit Rubiales, en una compareixença de premsa en la qual ha estat acompanyat, entre d'altres, per Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Iker Casillas o Sergio Ramos.

"Creiem que el Govern ha comès alguns errors. No és un decret objectivament just. A una part l'han deixat de banda i a una altra li ha donat tot", ha confessat el president del sindicat.

Rubiales ha afirmat que els futbolistes tenen "tot el dret del món a parlar". "No poden regular sense comptar amb nosaltres perquè els canvis que demanem beneficiaran al futbol. Hi ha algunes qüestions que no podem deixar passar, perquè deixen al col·lectiu desprotegit. L'honestedat diu que estem en el camí adequat i que ens ha portat a aquesta situació. És una mesura de defensa davant d'un atac", ha manifestat.

"El que demanem no són qüestions esbojarrades. Si ens haguessin donat la possibilitat de seure a taula ho hauríem tancat en quinze minuts. No volíem arribar a aquest nivell. Volem una venda centralitzada, sí, perquè els clubs viatgen en camí paral·lel, però que no ens toquin els nostres drets i menys d'una manera sorprenent", ha confessat.

Vicent Blasco, 'Tito', exfutbolista i membre del sindicat, ha revelat que el 2012, quan Miguel Cardenal va prendre possessió del seu càrrec com a president del Consell Superior d'Esports, va tenir la intenció d'aconseguir un gran acord entre tots els organismes que conformen el futbol espanyol. "Cardenal va sol·licitar idees per a un gran acord sobre el futbol professional i posteriorment va voler asseure a la taula a la LFP, RFEF, AFE i CSD per a un model de gestió consensuat. A dia d'avui, els futbolistes no estem representats", ha apuntat.

Un altre dels punts en què el sindicat es considera perjudicat és en el del retorn directe dels ingressos, per "igualar una tendència amb Europa". "A Anglaterra es rep el 1.5% del percentatge de televisió i a França, l'1,09%. Demanem de forma legítima que AFE sigui reconeguda en aquest Reial decret i se li destini un percentatge directe de les quantitats generades pels futbolistes, que volen ser solidaris amb els companys de Segona B", ha comentat.

"D'aquesta manera, aniríem a un pla perquè els futbolistes humils tinguin un matalàs, iniciïn una activitat professional després i puguin tenir una inserció laboral. Ara mateix, l'AFE segueix aportant a la societat. Treballem en la responsabilitat social corporativa, tenim escoles i projectes per a jugadors a l'atur. Són aspectes a tenir en compte perquè l'AFE tingui un retorn directe dels ingressos", ha dit Tito.

Finalment, AFE considera que el Reial Decret aprovat desequilibra les diferències entre els equips de diferents categories respecte a altres països que també venen els seus drets de forma centralitzada. "El repartiment a Alemanya és de 79 a 21 i en França de 81 a 19. A Espanya és de 90 a 10. Tots els anys baixen tres equips a Primera i quatre a Segona. Aquests descensos suposen un daltabaix per al club, perquè la disminució d'ingressos, que és d'uns quinze milions d'euros, ara serà de vint", ha declarat.

"Aquest daltabaix afecta també als futbolistes. Volem que aquestes diferències entre Primera i Segona siguin inferiors. És normal que al final els jugadors espanyols hagin de marxar fora, a una Lliga en què valorin la seva qualitat, perquè aquí no els podrem retenir" , ha conclòs.

stats