Futbol
Esports Futbol 07/12/2016

El videoarbitratge es posarà a prova al Mundial de Clubs

Un col·legiat extra, amb accés a imatges de vídeo i tancat en una sala, podrà comunicar-se amb l'àrbitre principal per fer-li canviar les decisions dubtoses que ell pugui aclarir

Natalia Arroyo
2 min
Assistents aribtrals de vídeo

BarcelonaEl videoarbitratge ja és aquí. La FIFA ha decidit que el Mundial de Clubs que arrenca aquest dijous amb la fase prèvia al Japó, serveixi de test de prova per afegir l'assistència en vídeo com a suport per als àrbitres de camp amb "poder per fer canvis en els partits". "Aquesta notícia representa un pas endavant en la integració de la tecnologia", ha comentat Marco van Basten, cap del departament de desenvolupament tècnic de l'organisme.

La prova consistirà en incloure un videoàrbitre (VAR), que tindrà accés a tots els angles de càmera en una sala d'operacions i podrà donar instruccions i informació a l'àrbitre a peu de camp, per ajudar-lo a prendre decisions i corregir possibles errors en determinades situacions clau. Això inclou accions en què es decideix sobre un gol, un penal, una vermella directa o confusions de jugadors.

És l’hora del videoàrbitre?

"Volem que la fluïdesa en el joc es mantingui i la primera i última decisió seguirà sent de l'àrbitre", insisteixen des de la FIFA. El màxim responsable dels àrbitres a la FIFA, Massimo Bussaca, repeteix que la filosofia i els principis del màxim organisme del futbol internacional passen per trobar "una aplicació pràctica" a la tecnologia.

La FIFA, que recorda que serà "el primer cop" que es provi això i, per tant, demana prudència en en les valoracions, ha aclarit que els àrbitres que participaran en el Mundial de Clubs han rebut un entrenament específic per integrar aquesta nova tecnologia als partits, que ja s'ha provat en algun amistós a Itàlia.

De fet, ja hi ha 12 països que s'han compromès a participar en un experiment de dos anys per provar el sistema de videoarbitratge (Austràlia, Bèlgica, Brasil, República Txeca, França, Alemanya, Itàlia, Mèxic, Holanda, Portugal, Qatar i Estats Units). La Bundesliga va ser una de les primeres grans lligues europees en sumar-s'hi.

stats