El Comitè Olímpic nord-americà vol eliminar la Federació de Gimnàstica

L'escàndol de l'abús sexual de Larry Nassar passa factura a l'organisme esportiu

El Comitè Olímpic dels Estats Units (USOC) ha anunciat la seva intenció d'eliminar la Federació de Gimnàstica com a organisme nacional que pugui competir com a esport olímpic després de l' escàndol viscut amb l'abús sexual sistemàtic de l'antic metge de l'equip femení Larry Nassar. Les demandes judicials que han presentat les atletes víctimes de presumptes abusos evidencien que la federació no va fer res per evitar les conductes abusives de Nassar, tot i que estava perfectament informada de les seves accions sospitoses. Nassar va ser condemnat al gener a entre 40 i 175 anys de presó

La directora executiva de l'USOC, Sarah Hirshland, en una carta oberta a la comunitat de l'esport de la gimnàstica, ha sigut clara: "Us mereixeu alguna cosa millor". També ha dit que els desafiaments a què s'enfronta la Federació de Gimnàstica superen la capacitat de resposta de l'actual organisme. Sota els seus estatuts, l'USOC té la facultat de revisar tots els assumptes relacionats amb el reconeixement de qualsevol òrgan de govern nacional.

La mesura arriba poques setmanes després que la directora executiva interina d'USA Gymnastics, Mary Bono, dimitís del càrrec quatre dies després d'haver-lo assumit. La selecció de Bono havia sigut criticada immediatament per diversos gimnastes d'alt perfil, entre els quals les medallistes d'or olímpic i mundialistes Simone Biles i Aly Raisman. Raisman va qüestionar la vinculació de Bono amb la firma d'advocats Faegre Baker Daniels, que va assessorar la Federació de Gimnàstica dels Estats Units durant l'escàndol d'abús sexual de Larry Nassar.

Per la seva banda, la junta de directors de la Federació de Gimnàstica va emetre una declaració poc després de l'anunci de l'USOC, en la qual reiterava el seu compromís de servir tots els atletes del país. "Volem que sàpiguen que continuarem servint els milers de joves atletes, entrenadors, propietaris de clubs, jutges i administradors que conformen la nostra organització", destaca el comunicat.

"El nostre compromís sempre serà garantir la salut i la seguretat dels nostres associats mentre persegueixen el seu amor per l'esport. Sabem que aquest és un moment difícil per a la nostra organització, i estem molt agraïts per tot el que fa per donar suport a la nostra comunitat de gimnàstica", afegeix el text dels directius de la federació.

L'acció de l'USOC posarà en marxa un procés que inclou una audiència davant un panell de tres persones. L'USOC seleccionarà les tres persones del panell, que serà presidit per un membre de la seva junta i inclourà un representant del consell de la Federació de Gimnàstica i del consell assessor d'atletes.

D'acord amb els estatuts del comitè, la Federació de Gimnàstica tindrà l'oportunitat de "presentar proves objectives i arguments legals pel que fa a les al·legacions de la demanda" a l'audiència. Posteriorment, el panell d'audiència emetrà un informe a la junta de l'USOC amb una recomanació sobre quina acció s'ha de prendre.

Hirshland també pot presentar un informe a la junta. Després de considerar els informes i les recomanacions que rep, la junta de l'USOC emetrà una decisió final. Els estatuts del comitè no prescriuen cap tipus de cronograma per al procés. L'USOC ha fet servir la seva autoritat última sobre un organisme nacional de govern només tres vegades, totes tres per revocar el reconeixement d'una federació nacional o per tallar-li el finançament.