Pipa, de l'ostracisme a heroi inesperat a Budapest

El lateral d'Esparreguera es reivindica amb dues assistències jugant a cama canviada

Roger Requena
Pipa va donar dues assistències en el partit de l'Espanyol a Budapest

BarcelonaNomés havia jugat 116 minuts dels 2.160 oficials d'aquest curs –de l'últim partit feia més de dos mesos–, però això no va ser cap impediment ni excusa perquè Gonzalo Ávila Pipa reivindiqués a Budapest que es mereix un lloc a la primera plantilla. Machín va treure de l'ostracisme aquest jove lateral de 21 anys, i l'aposta li va sortir rodona, perquè va repartir dues assistències sensacionals. La primera, amb una jugada que podria haver firmat Neymar. Sotana a un defensa, bicicleta i regat al segon i passada a Melendo. La segona, al minut 95, retallada i centrada amb l'esquerra al cap de Darder.

Tot plegat actuant com a carriler esquerre, la seva banda oposada. És el quart jugador que actua en aquesta posició amb Machín després de Pedrosa, Dídac i Javi López. "Com que juga a banda contrària, té un avantatge, que pot sortir pels dos perfils. Segur que té menys confiança amb la cama esquerra, però en el segon gol ha fet una passada excel·lent. Ho treballem molt als entrenaments, això li farà agafar confiança i ens donarà més bon rendiment per quan li torni a tocar jugar", va destacar Pablo Machín, que va sorprendre admetent que el veia força bé als entrenaments: "La setmana passada dubtava de si posar-lo a l'onze perquè estava entrenant bé i, quan la gent està en una bona dinàmica, normalment quan li arriba el moment ho aprofita, com ha estat el seu cas". El tècnic, a més, va referir-se al seu futur. A propòsit de si la seva bona actuació pot propiciar que no marxi cedit al gener, va deixar clar que "està a la primera plantilla" i que encara no havien "plantejat cap situació". "De moment treballo aquí cada dia, miro de tenir oportunitats. Els elogis de Machín ajuden a continuar treballant fort", va reconèixer el jugador, que va ser prudent quan li van preguntar si això pot significar un punt d'inflexió.

Fins ara la seva participació havia sigut totalment testimonial. El curs passat, de fet, va marxar cedit al Nàstic al gener. El d'Esparreguera no havia tingut protagonisme amb Rubi ni Gallego, ni tampoc amb Machín, des que va pujar amb el primer equip l'estiu del 2018. Amb el tècnic maresmenc no va jugar ni un minut, i amb prou feines va ser convocat en tres partits. Amb el de Súria va jugar 116 minuts en dos partits aquest curs, més una altra convocatòria. Amb Machín només havia entrat a la llista en un partit. Des que és a l'elit, només ha jugat 206 minuts repartits en tres partits, s'ha quedat a la banqueta en cinc partits més i fora de la llista en 37. Contra el Lucerna, sent lateral dret, va poder pujar, però va patir en defensa. Contra el Celta, actuant com a extrem dret, va tenir el segon al temps afegit, però va cometre un error clamorós davant del porter. A Budapest va convertir-se en l'heroi inesperat.

Darder, l'home dels gols decisius

La seva centrada final la va rematar un Darder que, tot i entrar al minut 88, va complir com a revulsiu amb una de les seves especialitats: marcar un gol decisiu. La de Budapest va ser la seva novena diana el dia que complia 99 duels oficials amb l'Espanyol, i va servir per salvar un punt que certificava el primer lloc. Feia pocs dies que havia obert la llauna al Wanda Metropolitano, en l'únic gol estèril que ha marcat. Anteriorment, Darder havia contribuït a les victòries contra el Màlaga (0-1) del curs 2017-18; el Vila-real (el segon d'un 3-1, al 80'), el Rayo Vallecano (el gol de la victòria, 2-1, al 95') i el Girona (el primer d'un 1-2). També va marcar en dos empats contra Betis i Vila-real. Gairebé sempre amb xuts ajustats al pal a no gaire alçada. El de Budapest, de cap, va ser l'excepció.