CICLISME
Esports 19/03/2012

Una gran Volta per recuperar sensacions

La Volta a Catalunya arrenca avui a Calella amb un recorregut atractiu que no té cap contrarellotge. La prova recupera la retransmissió televisiva en directe dels finals d'etapa.

Albert Rabadan
2 min

CALELLA.Avui arrenca a Calella la 92a edició de la Volta a Catalunya, prova ciclista centenària (nascuda l'any 1911), que, malgrat totes les complicacions que arrossega per la seva condició, sobreviu en el calendari WorldTour, o el que és el mateix, la màxima categoria internacional del ciclisme.

Cap cursa amb les seves característiques pot fer enveja amb aquestes xifres: les dues proves de la primera categoria que són més antigues -el Tour de França i el Giro d'Itàlia- són grans voltes de tres setmanes, mentre que la Volta a Bèlgica, que va començar tres anys abans, ha quedat relegada a un paper més aviat secundari. Però això no ha evitat que l'organització, encapçalada per Rubén Peris i que treballa sense voluntat de professionalització, hagi hagut de patir com mai per poder assegurar la continuïtat de la cursa per enèsim any consecutiu. I és que en un ciclisme cada cop més anglosaxó, en què el negoci de l'organització de curses cada cop es fa més a l'engròs en països exòtics, com si d'una fàbrica es tractés, tirar endavant una cursa així de laboriosa, encara de proximitat, sembla pràcticament una quimera.

Malgrat tot, i tenint en compte que tant l'organització com les autoritats (el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, ha tingut un paper clau en la supervivència de la prova amb moviments en les últimes setmanes) ja deuen estar capficades en l'edició de l'any següent -que d'entrada té el suport visible de la Unió Ciclista Internacional, que ha renovat fins a l'any 2016 la llicència al WorldTour i s'ha compromès a col·laborar amb la realització d'un pla de viabilitat-, la Volta a Catalunya promet oferir una de les edicions més rellevants a nivell esportiu dels últims anys. Tot sembla indicar que, amb una gran participació (probablement l'aspecte més millorat des del canvi de dates al mes de març, sense cap gran prova de competència) , un recorregut atractiu i la recuperada transmissió televisiva en directe (Esport3 i Teledeporte), la prova catalana pot tornar a ser una de les proves d'una setmana de referència, com gairebé sempre ha estat al llarg de la seva història.

El teòric defensor del títol, Alberto Contador, no podrà exercir de tal per sanció, però, de nou, una gran arribada en altura marcarà el desenvolupament de la Volta, que no tindrà contrarellotge. En aquest cas serà l'arribada a Port Ainé de dimecres (18,9 km al 6,3% de desnivell mitjà i trams a més del 10%, segons Altimetrias.net), una jornada de més de 200 km i amb grans ports com la Collada de Toses i el Cantó, que faran un desgast digne d'etapa reina d'una Volta de tres setmanes. Tanmateix, la classificació general no es decidirà aquí: el recorregut d'enguany ofereix trampes en gairebé totes les etapes (d'aquí que molt pocs equips s'hagin decidit a portar un esprintador) i ofereix així la possibilitat a corredors amb l'obligació de recuperar temps de poder tenir terreny per fer trontollar el líder. Una Volta, en definitiva, que, en paraules del seu president, pot marcar un abans i un després.

stats