SUPERCOPA, EL PRIMER TÍTOL EN JOC
Esports 14/08/2011

On ho havíem deixat, José?

Toni Padilla
4 min
Preparat per jugar L'argentí s'ha entrenat tot just quatre cops, però està a punt per sortir a la gespa del Santiago Bernabéu entre els jugadors titulars.

Enviat especial a madridJust a la mateixa hora en què el vol del Barça sortia de l'aeroport del Prat cap a Madrid, els jugadors del Madrid sortien a la gespa d'un Santiago Bernabéu amb uns 45.000 aficionats per entrenar-se. Buscant l'escalfor i el suport dels seus, José Mourinho va organitzar un acte de comunió col·lectiu del madridisme i va parlar en roda de premsa per primer cop des dels seus famosos "¿ por qué? ". El tècnic portuguès no ha tingut vacances. Des que es va jugar aquell empat al Camp Nou en la tornada de les semifinals de la Lliga de Campions, no ha deixat de pensar en el següent cara a cara amb Guardiola i els seus.

El Barça i el Madrid reprenen les coses allà on les van deixar al maig. Amb el Barça com a favorit però amb el Madrid jugant totes les seves cartes per discutir la seva superioritat. El partit d'anada de la Supercopa d'Espanya (22.00 h) posa el punt final a la treva de l'estiu, i esdevé un símbol del que tothom dóna per fet que serà la temporada: un nou duel entre els blaugranes i els blancs. ¿Qui pot gosar plantar cara a aquests dos gegants, que ja van mostrar-se tan superiors l'any passat? ¿Qui pot somiar superar-los, si a més s'han reforçat?

Amb tots els seus nous fitxatges i Sergio Ramos lògicament recuperat, el Madrid va fer pinya ahir amb un entrenament que va deixar poques pistes sobre què té pensat el tècnic de Setúbal. Els blancs, tot i les gires per tres continents, fa setmanes que fan pinya treballant plegats i Mourinho ja té pensat com jugaran aquesta nit. Sobre el paper Pepe endarrerirà la seva posició i deixarà de jugar al mig del camp, ja que a la mitja han arribat reforços llestos per aportar més energia, més múscul, com Coentrao. Mourinho, de fet, va admetre ahir que l'únic dubte del seu onze és entre Di María i Coentrao. Si juga l'argentí seria un 4-4-2, i si juga el portuguès, un 4-3-3.

El Madrid sap que inicia la temporada amb desavantatge. Tot i guanyar la Copa, té espai per millorar i ahir el Bernabéu era tot optimisme. Mourinho va ser el primer que va sortir a la gespa, aplaudint la seva afició. Sobre la gespa, el seu projecte. Als jugadors de tota la vida compromesos amb el madridisme, com Casillas, s'hi sumen els que estan compromesos amb Mourinho a títol personal, com Cristiano, Coentrao i Carvalho. Mou no deixa de guanyar poder, i somia un triomf aquesta nit que reforci el seu projecte. Començar la segona temporada amb una derrota a casa davant l'etern rival seria un maldecap per la pressió de l'entorn. Mourinho va voler treure importància ahir al partit afirmant que és "el títol més important de l'estiu i el menys important de la temporada". També va recordar que ell ha planificat l'estiu pensant en tota la temporada i no pas en un torneig que amb l'Inter va perdre l'any que va aconseguir el triplet. De pressió, doncs, no en vol gaire, el tècnic de Setúbal, que va afirmar que Sergio Ramos i Benzema seran titulars de cara a un partit en què l'objectiu blanc és evitar la derrota com sigui davant del seu públic per començar amb bon peu.

Un clàssic inoportú

Ara, que començar la temporada amb la primera derrota de l'era Guardiola al Bernabéu tampoc és un bon negoci per a un Barça que ha de defensar la seva supremacia. Conscient que començar ja amb el primer duel amb els blancs pot ser una trampa per al club que perdi la final, Guardiola ha insistit que el que ha après després de trobar-se tants cops amb els madridistes és que el millor és no pensar més enllà de 24 hores. Centrar-se en aquest partit i punt.

El tècnic de Santpedor ha treballat només dos dies amb Alexis, l'únic reforç fitxat a dia d'avui. L'única novetat respecte fa pocs mesos, doncs, és el pas endavant d'un Thiago amb moltes possibilitats de jugar perquè físicament està pletòric. Per sort per al Barça, homes com Messi, Dani Alves i Mascherano es cuiden i tenen un físic fort, de manera que, encara que s'han entrenat poc, arriben preparats per entrar a l'onze inicial.

Amb Alexis destinat a la banqueta per començar, doncs, el maldecap de Guardiola és l'estat físic dels seus, perquè els automatismes de joc se'ls saben tots de memòria. Si el xilè o Cesc aporten variants de joc ho veurem en el futur, però no avui. El gran dubte de Guardiola és la defensa, en què caldrà veure l'estat físic de Piqué. El Barça disposa d'un bloc molt polivalent en què cada jugador pot jugar en diferents posicions, i caldrà veure qui juga de lateral esquerre. Al davant, la presència de Messi és gairebé segura.

Qui hauria de mostrar alguna cosa diferent és Mourinho. I veient els fitxatges que ha fet, és evident que la seva idea és seguir pressionant, potser més a dalt, mossegar i ser durs amb espais. Res de discutir la possessió de pilota. El full de ruta blanc passa per imitar el primer temps de l'anada de les semifinals i confiar que Pepe no es fa expulsar .

Altres dinàmiques

El duel entre els dos equips, doncs, es reprèn pocs mesos després d'aquells quatre enfrontaments que van fer història i que encara sobrevolen l'ambient. Mourinho, de fet, ahir encara s'hi va referir recordant que el van sancionar per dir les seves "veritats".

Tant el tècnic portuguès com el català han canviat els seus costums perquè saben que aquest partit és diferent. Guardiola, volant el dia abans per aconseguir que els jugadors se centrin en el partit després de la jornada de divendres, quan el futur fitxatge de Cesc va distreure'n més d'un. I Mourinho amb aquest entrenament amb públic amb què va voler agafar forces abans d'un duel que serveix per batejar una temporada en què aquests dos clubs estan destinats a ser els grans protagonistes. Els uns jugant, i els altres perseguint-los.

stats