FUTBOL
Esports 14/12/2018

Un Camp Nou amb ultres, però aïllats

Interior explica que alguns ‘boixos nois’ entren a l’estadi com a abonats de manera individual

Ara
2 min
Els Boixos Nois dirigint-se cap al Camp Nou abans del clàssic de diumenge.

BarcelonaL’únic estadi de futbol professional a Catalunya on entren membres de grups ultres és el Camp Nou, segons va explicar el conseller d’Interior, Miquel Buch, però els membres dels Boixos Nois que poden entrar a l’estadi blaugrana ho fan a títol individual, en condició d’abonats i sense poder aplegar-se junts. Buch va respondre a una pregunta del grup parlamentari Catalunya en Comú - Podem al Parlament de Catalunya i va explicar que als altres estadis -al de l’Espanyol, al del Girona, al del Reus i al del Nàstic- no hi entren ultres. En el cas de l’Espanyol, segueixen existint però sense dret d’entrar al RCDE Stadium.

“Actualment els aficionats més actius estan ubicats a les denominades grades d’animació, que disposen d’elements de seguretat i de control especials, com ara controls biomètrics i pantalles de separació de grades, entre d’altres. L’únic club que podria tenir grups amb arrels més radicals és el FC Barcelona, que actualment compta amb els Boixos Nois i la seva branca jove anomenada Cachorros. Les dues formacions participen en les mateixes activitats i es barregen en els àmbits en què actuen, i fan servir la seva simbologia simultàniament. Malgrat que alguns membres accedeixin a l’estadi perquè disposen de la condició d’abonats, estan sotmesos a control policial i de seguretat privada per evitar que es produeixin concentracions de persones d’aquests grups i perquè es mantinguin a les localitats que tenen assignades”. Segons Buch, els Boixos Nois ara tindrien cent membres i els Cachorros uns cinquanta. Aquests grups han protagonitzat incidents tant a Barcelona, com la baralla amb aficionats del PSV, com en alguns partits fora de casa, com fa poques setmanes al camp del Rayo Vallecano.

El Barça ha reconegut que la informació de Buch és certa i ha deixat clar que no es pot negar l’entrada a abonats que no tenen antecedents ni cap prohibició d’entrada als estadis. De fet, a través d'un comunicat conjunt entre el club i els Mossos, diferencien que una cosa és l'Espai d'Animació i l'altra la resta del camp. Mentre al primer el control és "exhaustiu" i no està permesa l'entrada a "grups violents", a la resta de l'estadi deixen clar que no es pot prohibir que cap seguidor hi entri a no ser que un "procediment administratiu o una resolució judicial" digui el contrari.

Fonts del club expliquen que en el passat sí que s’havia prohibit l’entrada a membres dels Boixos Nois amb antecedents i que la situació no és preocupant, tot i que els Mossos segueixen alertant de l’activitat d’aquests grups i del perill que s’infiltrin a l’Espai d’Animació i s’acostin o s’infiltrin en alguns dels grups autoritzats. Els grups d’animació amb autorització per formar part de l’Espai d’Animació són els Almogàvers, la Penya Barcelonista Nostra Ensenya, La Creu de Sant Jordi, el Front 532 (abans anomenats Supporters Puyol) i els Supporters Barça.

Sense ultres al RCDE Stadium

Sobre l’Espanyol, Buch va explicar que “no hi ha cap grup ultra a l’interior del camp”. “Existeix l’agrupació RCDE Firm (subgrup que conformava la grada d’animació), integrada per unes quinze o vint persones que es reuneixen fora de l’estadi perquè tenen prohibida l’entrada per resolució judicial”, va dir.

stats