JOCS OLÍMPICS
Esports 26/03/2015

Pequín promet que no hi haurà censura a internet si surt escollida per als Jocs d'Hivern del 2022

La candidatura explica que els atletes podran accedir a webs bloquejades com Google, Twitter, Facebook o YouTube

Efe
2 min
La bandera nacional de la Xina durant la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Beijing, l'any 2008 en l'Estadi Nacional. JERRY LAMPEN

PequínLa candidatura de Pequín als Jocs Olímpics d'Hivern del 2022 ha promès que si surt guanyadora, els atletes participants no patiran la mateixa censura de continguts a internet que els ciutadans xinesos, i a la vila olímpica podran accedir a webs ara bloquejades com Google, Twitter, Facebook o YouTube.

La portaveu de la candidatura, Wang Hui, ha fet aquesta promesa en una roda de premsa que coincideix amb l'actual visita a Pequín d'una comissió d'avaluació del Comitè Olímpic Internacional, encara que ha tret importància al bloqueig de webs a la Xina amb l'argument que els ciutadans xinesos amb prou feines es veuen afectats.

"Tothom parla de Facebook i Twitter, però a la gent que conec no els agrada utilitzar-los", ha assegurat, i ha afegit que els 650 milions d'internautes xinesos prefereixen xarxes socials xineses com WeChat o Weibo –que no han dubtat en el passat a esborrar massivament continguts si el govern del país asiàtic ho ha ordenat.

En els Jocs Olímpics d'Estiu de Pequín 2008, la capital xinesa inicialment també va prometre una obertura parcial d'internet per als participants, encara que aquesta no va ser total i algunes webs van romandre inaccessibles als atletes i periodistes de tot el món que van visitar la capital xinesa durant la competició.

Actualment, però, la proliferació de serveis de navegació anònima –els anomenats VPN– ha permès a molts internautes a la Xina, especialment entre la comunitat estrangera, navegar lliurement per qualsevol web censurada al país asiàtic, encara que en ocasions aquests serveis són de pagament i pateixen també problemes d'accés o alentiment del navegador.

La comissió avaluadora del COI, encapçalada pel president del Comitè Olímpic Rus, Aleksandr Júkov, va visitar dimecres les futures instal·lacions d'esquí de Yanqing, als afores septentrionals de Pequín, i avui es desplaçarà a Zhangjiakou per conèixer les ja existents pistes per a l'esquí nòrdic i salts.

Yanqing es troba a uns 100 quilòmetres de distància de la capital –seu proposada per a les proves sobre gel– i Zhangjiakou, a uns 200, però la candidatura pequinesa també promet que ambdues localitats estaran a menys d'una hora de trajecte des de Pequín gràcies a la futura construcció d'un tren d'alta velocitat.

Pequín 2022, defensa la candidatura, crearia 60.000 llocs de treball si la capital xinesa resulta triada, per això ha de vèncer la seva única rival, Almati (Kazakhstan), que la mateixa comissió del COI va visitar al mes de febrer.

stats