Sis ors a l'horitzó de Biles, la doctora medallista de la UPC i un tunisià miracle: les cinc anelles olímpiques del dia

Ahmed Hafnaoui és una de les primeres revelacions de la cita de Tòquio

3 min
Hafnaoui, sorprenent campió dels 400 lliures.

BarcelonaLa segona jornada dels Jocs Olímpics de Tòquio deixa el debut d'una de les grans estrelles de la cita, la primera medalla d'una nova disciplina, l'enorme capacitat competitiva de Mireia Belmonte, una sorpresa majúscula a la natació masculina i el triomf de l'esport amateur –amb regust català– a la prova de ciclisme en ruta femenina. També ha ofert la caiguda de la número 1 del tenis mundial, Ashleigh Barty, a mans d'una valenciana semidesconeguda, Sara Sorribes; el positiu fatídic per covid de Jon Rahm, que es presentava com una les esperances de medalla de la delegació espanyola al Japó, i la derrota dels Estats Units en bàsquet masculí per primer cop en disset anys.

[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs. Clica aquí per estar al dia!]

Havia valgut la pena matinar

Poc després de les quatre de la matinada (hora catalana), Mireia Belmonte s'ha tirat a la piscina per competir als 400 estils. La badalonina s'ha quedat a un pam de les medalles. Ha quedat quarta en una prova que s'ha adjudicat la japonesa Ohashi Yui per davant de les nord-americanes Emma Weyant i Hali Flickinger. Belmonte s'ha quedat a 23 centèsimes del metall. Repassa la crònica que n'ha fet la Laia Bonals a l'ARA en plena matinada europea.

Un 'outsider' entra a la història dels Jocs

Sens dubte, la sorpresa de la jornada a la piscina olímpica de Tòquio l'ha protagonitzat un noi nascut fa divuit anys a Tunísia. Ahmed Hafnaoui no entrava en cap travessa per penjar-se una medalla i s'ha acabat imposant, xino-xano pel carril 8, a la final dels 400 lliures. De fet, no s'ho podia ni creure. Havia acabat quart la seva semifinal i ha fet uns últims 50 metres espectaculars amb què ha deixat el duo de favorits format per McLoughlin i Smith en segona i tercera posició, respectivament. Hafnaoui ha guanyat la cursa amb un temps de 3:43.36, la tercera millor marca de l'any, i només 16 centèsimes menys que l'australià, el seu immediat perseguidor. "No m'ho puc creure, és increïble. Tan bon punt he tingut el cap a l'aigua he fet realitat un somni", deia el jove nedador després de fer història. Hafnaoui segueix els passos d'Oussama Mellouli, mite de la natació tunisiana amb tres medalles olímpiques.

Un amfitrió guanya el primer or en skate

Aquest diumenge també hi ha hagut la primera medalla d'or d'un esport nou als Jocs, l'skate. Sí, sí, des d'ara anar amb monopatí és una disciplina olímpica, tal com va explicar el Joan Carol en aquesta peça informativa. El primer triomf en modalitat street ha sigut per al japonès Yuto Horigome. A continuació, el seu brillant exercici!

Biles vola a Tòquio per primera vegada

D'un esport nou a la gimnàstica esportiva, sens dubte una de les disciplines més seguides dels Jocs Olímpics. Del desconegut Horigome a la que probablement serà l'estrella d'aquesta cita, la nord-americana Simone Biles. Si bé ha començat freda i amb alguns errors, l'explosiva texana ha aconseguit classificar-se per a sis finals. Inclosa la de la modalitat de barres asimètriques, que no se li dona gaire bé. Per tant, té la possibilitat de guanyar sis ors. A Rio 2016 en van ser quatre (i un bronze).

Una austríaca amateur doctorada a la UPC

Rematem les cinc anelles del dia amb una història ben curiosa. L'explica Toni Padilla i la protagonitza Anna Kiesenhofer, que a finals del 2016 va defensar la seva tesi doctoral del doctorat en matemàtica aplicada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L'austríaca ja feia uns quants anys que vivia a Catalunya, on era habitual veure-la rodar per carreteres i camins de l'Empordà i del Maresme amb la bici. Cinc anys després, Kiesenhofer, que és amateur, ha guanyat ni més ni menys que una medalla d'or de ciclisme en ruta i ha sorprès tothom. Sobretot les corredores neerlandeses, dominadores habituals de la prova i principals favorites a endur-se'l.

stats