FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 13/09/2012

La justícia arriba 23 anys després per a les víctimes de Hillsborough

El 15 d'abril del 1989, 96 aficionats del Liverpool van perdre la vida durant una allau humana a l'estadi de Hillsborough. Ahir el govern britànic va reconèixer que la policia va mentir sobre aquells fets.

Toni Padilla
2 min
L'estadi de Hillsborough durant els dies posteriors a la tragèdia en què van perdre la vida 96 aficionats del Liverpool.

BARCELONA.La ferida oberta fa 23 anys comença a tancar-se. El primer ministre britànic, David Cameron, va disculpar-se ahir oficialment amb els familiars dels 96 morts durant la tragèdia de l'estadi de Hillsborough (Sheffield) després de la publicació d'una investigació que demostra que la policia britànica va alterar proves de la investigació per intentar culpar els aficionats de l'allau humana en què van morir 96 seguidors del Liverpool el 1989.

Després de conèixer el contingut del document, elaborat a partir de dades oficials desclassificades el 2011, David Cameron es va disculpar per la "doble injustícia" que han patit els familiars dels morts. La primera injustícia va ser perdre familiars per culpa de les errades dels serveis de seguretat durant aquell partit de semifinals de la Copa anglesa entre el Liverpool i el Nottingham Forest. La segona, els intents de la policia d'amagar les seves errades i criminalitzar les víctimes. Segons aquest informe, les autoritats van modificar "significativament" 164 declaracions i en van eliminar 116 en què es posava en qüestió la seva tasca. Els familiars de les víctimes sempre havien defensat la culpabilitat de les autoritats amb la campanya Justice for the 96 , en què reclamaven la investigació que ahir es va tancar.

Aquell dia 94 persones van morir per asfíxia o aturada cardíaca, aixafades contra les tanques de la tribuna oest de l'estadi del Sheffield Wednesday. Dues persones més van morir en els dies posteriors. El primer informe del jutge forense va determinar que les víctimes van morir ràpidament per asfíxia, però informes posteriors van descobrir que s'haurien pogut salvar vides amb una més bona organització del matx. A més, cap autoritat va reaccionar després d'una allau anterior a la mateixa tribuna un any abans de la tragèdia, provocada en part per la decisió de la policia d'obrir una porta de sortida als aficionats del Liverpool, que van anar a parar a una graderia ja plena de gom a gom. La barreja de més gent de la permesa i unes graderies que no complien els estàndards de seguretat van fer la resta.

Malgrat aquestes evidències, les autoritats van criminalitzar una afició que tenia mala fama després de la tragèdia de Heysel, quan hooligans del Liverpool van provocar la mort de 39 aficionats del Juventus. La policia va filtrar informació al diari The Sun en què acusava els aficionats d'agredir policies i robar als cadàvers, fet que va provocar un boicot al diari a la ciutat de Liverpool que encara dura. L'editor Kelvin MacKenzie es va disculpar ahir, però els familiars li van deixar clar que "era massa tard", en paraules de Trevor Hicks, que va perdre dos fills aquell dia d'ara fa 23 anys.

stats