Esports 21/02/2021

La logística de les eleccions més atípiques de la història

El club enllesteix un dispositiu que aplegarà uns 400 treballadors en sis seus

3 min
Els socis i sòcies del Barça escolliran president sis anys després.

BarcelonaSis seus electorals i dotze hores de votació entre les 9 del matí i les 9 del vespre per elegir quin dels tres candidats acabarà sent president del Barça. A falta de dues setmanes justes perquè se celebrin els comicis, a les oficines del Camp Nou enllesteixen la logística d’unes eleccions atípiques marcades per la pandèmia, que per primera vegada seran descentralitzades i que inclouran també el vot per correu. Més d’un centenar de meses repartides per Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa i Andorra la Vella, i un dispositiu en què participaran els treballadors del club i també personal -en general, familiars dels empleats- contractat específicament per a la jornada electoral.

A diferència del que va passar fa una setmana al Parlament, als comicis del Barça no hi ha bufetades per escaquejar-se d’una de les meses. Perquè, d’acord amb el conveni intern dels treballadors, l’entitat no pot obligar ningú a ser-hi present. Al contrari. Són els mateixos assalariats els que s’apunten voluntàriament per formar-ne part. Entre altres coses, perquè es tracta d’una feina remunerada que pot arribar a comportar una retribució d’uns 250 euros en hores extres. Això no ha evitat que aquesta vegada hagi sigut més difícil cobrir la demanda de les meses electorals, per la qual cosa caldrà recórrer a personal extra per complir les exigències dels comicis. La situació, expliquen els responsables de l’entitat, ni és nova ni ha generat preocupació perquè ja hi ha mecanismes previstos per a aquests casos. El protocol, en el fons, és el de sempre i l’única cosa que s’ha modificat amb la pandèmia són alguns detalls i que, “per por del contagi”, el nombre de voluntaris hagi sigut menor. Això, i la instal·lació d’estufes per garantir que ningú passi fred: generalment es votava a l’estiu i ara es farà a l’hivern.

És aquí on entren en joc els familiars dels treballadors. Segons detallen al Barça, els parents de fins a segon grau poden entrar a la llista per formar part d’algunes de les meses. Aquestes persones, que no formen part de la plantilla, són contractades puntualment a través d’empreses de treball temporal. I si, tot i així, no es cobreixen totes les places, s’agafa personal extern també a través de les ETT. El dispositiu es pot acostar a les 400 persones, entre el personal que serà a les meses i els treballadors d’altres àrees (social, comunicació i seguretat) que estaran pendents dels comicis.

S’establiran dos torns, un de matí i un de tarda, per encarregar-se de les meses electorals. La presidència de cadascuna d’aquestes anirà a càrrec dels assalariats que també siguin socis del club, que representen un percentatge notable del mig miler de treballadors, asseguren des de les oficines. El club té previst, a més, que tots els que hagin de treballar se sotmetin a un test PCR o d’antígens el dia abans, per miminitzar el risc de contagis. A banda de protegir els membres de les meses, el club també ultima un protocol per agilitzar al màxim el procés i que el soci s’estigui el mínim temps possible al recinte per votar.

A finals de gener, quan la junta gestora presidida per Carles Tusquets va anunciar oficialment l’ajornament del calendari electoral, també detallava els llocs de votació que hi hauria a disposició dels socis. Amb l’entrada del vot per correu s’eliminaven les seus fora de Catalunya -a excepció d’Andorra- i només es mantenien les de Barcelona, les altres tres capitals de província i Tortosa. Però, en aquell moment, no comptaven amb l’èxit del vot per correu, que ha acabat rebent 22.811 sol·licituds, i que es recomptarà a banda en una mesa específica gestionada per assalariats de l’entitat, per evitar suspicàcies.

Menys meses electorals

Al Barça saben perfectament que no tots aquests socis acabaran votant, però el cas és que, un cop demanat el sufragi postal, aquests socis ja queden esborrats de la llista del vot presencial. Per tant, a les meses ja no esperen un màxim de 110.000 socis, sinó menys de 90.000. I tenint en compte que rarament s’arriba al 50% de participació, l’entitat es planteja modificar a la baixa el nombre de meses que s’han d’instal·lar a Barcelona.

Entre el Camp Nou i el Palau hi ha previstes, inicialment, 111 meses per acollir el 90% dels socis amb dret de vot -percentatge al qual cal descomptar el vot per correu-. En canvi, a priori no s’esperen modificacions en el nombre de meses a Girona (5), Tarragona (3) i Lleida (2). Ni tampoc, esclar, a Tortosa i Andorra la Vella, on tan sols n’hi haurà una.

stats