BÀSQUET: LLIGA ACB
Esports 14/06/2011

Les cent maneres de Xavi Pascual per guanyar el títol

àlex Gozalbo
2 min
Xavi Pascual, entrenador del Regal Barça, durant un partit al Palau Blaugrana.

BarcelonaSi el Regal Barça aconsegueix la victòria aquesta nit (20.45 hores, Teledeporte) al Bilbao Arena, guanyarà el títol de l'ACB. Serà la segona Lliga de Xavi Pascual, un tècnic amb un gran bagatge tàctic. L'entrenador ha apostat en les últimes tres temporades per un joc amb molts matisos tàctics, i els resultats no s'han fet esperar.

Pascual i els seus ajudants -Agustí Julbe, Íñigo Zorzano i David García-, utilitzen un grapat de sistemes ofensius per buscar avantatges molt concrets en funció del moment del partit i de la disposició del rival. Els bases del Regal Barça tenen, sumant opcions i variants, entre 80 i 100 sistemes ofensius, més que cap altre rival a l'ACB.

"El Regal Barça és un dels equips d'Europa que utilitza més sistemes, però no ho fan per presumir del seu playbook -un programari que permet dibuixar les jugades-, sinó que són capaços de fer-te mal amb cada acció i saben decidir quan utilitzar-les", explica Fotis Katsikaris, l'entrenador del Bizkaia Bilbao Basket.

Quan un jugador arriba al Regal Barça amb la temporada començada, com aquest any Joe Ingles o Alan Anderson, ha de passar unes setmanes d'adaptació, ja que cada sistema té els seus matisos. El número de la jugada pot anar acompanyat d'una paraula clau (per exemple, girant o lateral ) que n'altera l'execució. Sovint els bases no marquen la jugada amb els dits, sinó que la criden, i això dificulta la tasca posterior dels rivals, que utilitzen el vídeo per detectar les jugades.

El número com a pista clau

Per facilitar la interiorització dels sistemes, els números tenen a veure amb el jugador clau per al qual està dissenyat el sistema. El moviment tres , per exemple, acaba buscant Alan Anderson al pal baix. El dos reclama Joan Carles Navarro, el quatre tracta d'aprofitar la mobilitat d'Erazem Lorbek i el cinc intenta treure profit dels centímetres de Kosta Perovic a prop de cistella.

L'elecció d'un sistema o un altre sol ser suggerida des de la banqueta quan el base agafa la pilota i no té possibilitat de córrer. Per decidir quin dels moviments utilitzar, Xavi Pascual repassa, en un instant, la disposició del rival, els jugadors que té en pista, el moment del partit i els segons que queden de possessió. La feina dels ajudants és clau, ja que porten una estadística amb quins sistemes estan donant més rendiment aquell moment en concret.

El dia del primer partit de la final aquest aspecte va ser molt visible. El Bizkaia Bilbao Basket tenia problemes per ajustar la defensa sobre Erazem Lorbek i el Regal Barça va insistir, una vegada i una altra, amb moviments que buscaven l'ala pivot eslovè. En el segon partit, en canvi, Fotis Katsikaris, Pere Romero i Rafa Pueyo havien trobat solucions defensives a aquesta situació i el conjunt blaugrana va haver de buscar-se la vida per altres camins.

La versatilitat de la plantilla del Regal Barça, dissenyada entre Joan Creus i Xavi Pascual, també és clau per potenciar aquesta riquesa tàctica, ja que el sistema canvia en funció de qui l'executa. El mateix moviment canvia si el du a terme Ricky Rubio, Víctor Sada o Jaka Lakovic. "Cada partit és diferent. Si t'esperes un partit com l'anterior, no guanyes", avisa Xavi Pascual, que té la seva segona Lliga a tocar.

stats