BARÇA
Esports 10/11/2015

La Masia, la millor escola de formació del futbol europeu de primer nivell

Cap club disposa de tants jugadors formats a casa a les 5 lligues més importants com el Barça

Toni Padilla
3 min
La sanció que la FIFA va imposar al Barça pel cas Masia continua portant maldecaps al planter blaugrana.

BarcelonaEl Centre Internacional per als Estudis de l'Esport (CIES) ha elaborat un estudi (link) sobre la presència de jugadors del planter en els equips d'elit de 31 països europeus. El Barça queda destacat de nou com el millor planter de formació de jugadors, ja que és el club amb més futbolistes de la Masia a les grans lligues europees. L'Athletic Club però, és l'equip amb més jugadors de la casa al primer equip a les grans lligues. Curiosament, aquests èxits no sempre es tradueixen en presència de jugadors del Barça a les seleccions espanyoles.

L'estudi considera jugadors de la casa aquells que han passat com a mínim tres temporades al club entre els 15 i els 21 anys, fet que deixa Aleix Vidal sense formar part dels jugadors del primer equip formats a la casa. La Masia viu anys complicats per la sanció de la FIFA, però reinvindica la seva tasca formativa. "Es formen persones, no jugadors" diuen els responsables. Els resultats però, també parlen de futbolistes triomfant.

L'estudi posa l'accent en els problemes dels jugadors per triomfar als seus clubs, ja que la proporció de jugadors formats a les pedreres ha baixat progressivament entre 2009 i 2015: del 23.1% d'octubre de 2009 al 19.7% actual. A la lliga turca (8,3%) o la lliga italiana (8,6%) el percentatge de jugadors formats a casa que juguen al primer equip és molt baix. La lliga espanyola és l'única lliga important on més del 20% dels futbolistes dels primers equips s'han format a casa, lluny encara de la lliga on el percentatge és més alt: Bielorússia, amb més d'un terç del total (34.0%).

Les millors pedreres a les grans lligues

Segons l'estudi, 33 clubs de Primera a Europa no tenen ni un jugador format a casa, entre ells equips com el Granada, el Swansea, l'Hamburg o equips italians petits com el Verona, el Chievo o el Carpi. En canvi, el club amb més jugadors de la casa al primer equip és el Gomel bielorús (91,7% dels jugadors), liderant una llista de 24 clubs on més del 50% de la plantilla és casolana. La major part són clubs de l'est d'Europa de lligues menors amb una clara excepció: l'Athletic Club de Bilbao, quart a la classificació ja que el 63% dels seus jugadors han passat per Lezama.

De fet, l'Athletic i la Reial Societat són 3 dels 19 clubs que poden dir que més del 50% dels minuts jugats pels seus futbolistes, corresponen a jugadors de la casa. Un altre club de primer nivell que pot dir-ho és el Lió francès. El Barça, no.

El Barça però, és un dels millors clubs formadors, ja que és el tercer classificació de millors pedreres. La classificació analitza la quantitat de jugadors de la casa presents a clubs de primer nivell europeus. El Barça té 62 jugadors a equips de primer nivell, 10 al primer equip i 52 fora. El líder de la classificació és el Partizan de Belgrad serbi (78 jugadors en total, 13 a casa) i segon, l'Ajax, amb 75 jugadors (11 al seu equip). Si l'estudi es centra només en les 5 millors lligues, el Barça lidera la classificació de la millor pedrera amb 44 jugadors, però l'Athletic és l'equip de les 5 lligues més fortes amb més jugadors al seu primer equip: 18.

Segons l'estudi, a la Premier només el 11,7% dels jugadors de cada club s'han format a casa. La Premier és la segona lliga amb la mitjana més alta d'estrangers, només per darrera de Xipre. Al Chelsea, el 83% dels jugadors són estrangers. Al Tottenham en canvi, el 32% dels futbolistes s'han format al club, la mitjana més alta.

stats