FUTBOL
Esports 01/09/2018

Una medalla d'or permet a un jugador del Tottenham evitar dos anys de servei militar

El coreà Son Heung-min, campió als Jocs Asiàtics, podrà jugar contra el Barça

T.p.
3 min
Song Heun-min, després de guanyar l'or

BarcelonaUn dels millors jugadors del Tottenham Hotspur, rival del Barça a la Champions, ha tocat el cel als Jocs Asiàtics, on ha guanyat la medalla d'or al torneig de futbol. A més de l'èxit esportiu, per a Son Heung-min aquest èxit significa no haver de fer el servei militar obligatori i poder jugar amb normalitat amb el seu club. Son havia de ser campió per eludir els dos anys de mili, amb ordre d'incorporar-se a files els pròxims mesos. A Corea del Sud, el servei militar és obligatori però els esportistes que destaquin pels seus èxits poden obtenir el permís per no fer-lo.

Corea del Sud ha derrotat per 2-1 el Japó a la final, amb dos gols a la pròrroga en un partit dominat sempre pels coreans. L'exjugador del Barça Lee Seung-woo ha fet un dels gols. La final era vital per als jugadors de Corea del Sud, especialment per a Son Heung-min, ja que penjar-se la medalla d'or significava poder continuar la carrera esportiva amb normalitat.

I tot, per culpa d'una coreana. Corea del Sud és un estat oficialment encara en guerra. El 1953, el Nord, comunista, i el Sud, capitalista, van arribar a un armistici que va dividir la península en dos i va aturar un conflicte que havia mostrat al món que de les cendres de la Segona Guerra Mundial en naixien noves guerres. Però com que mai es va arribar a signar cap tractat de pau, les dues Corees segueixen en guerra, tot i les trobades d’aquests últims mesos entre els presidents dels dos estats.

La Guerra de Corea va militaritzar tant els dos estats que durant molts anys el Sud va patir una dictadura militar. Ara, amb la democràcia, el servei militar continua sent obligatori per a tots els homes d’entre 18 i 35 anys. El servei dura dos anys i obliga els joves a deixar els estudis o la feina per passar a cobrar poc més de 100 euros al mes, ja que no els cal res més al quarter on reben la formació militar. L'exèrcit permet als esportistes compaginar la formació militar amb la preparació esportiva, però els jugadors de futbol ho fan entrenant i jugant a la lliga local amb un club especialment pensat per a aquest propòsit. Per als jugadors que militen en clubs estrangers, doncs, la mili és un greu problema.

Per a la gran estrella de la selecció de Corea del Sud, el futbolista del Tottenham Hotspur anglès Son Heung-min, de 25 anys, aquests Jocs Asiàtics eren l'última oportunitat d'evitar el servei militar, ja que se li acabava una pròrroga de 21 mesos que va rebre del govern. Els esportistes coreans que excel·leixen poden rebre exempcions definitives, com va passar amb la selecció sud-coreana semifinalista del Mundial del 2002 o amb els medallistes olímpics. Després de fallar als Jocs Olímpics d'ara fa dos anys i caure a la primera fase del Mundial, Son Heung-min tenia una última oportunitat: guanyar l’or als Jocs Asiàtics, a Indonèsia. Al torneig de futbol d’aquesta competició hi juguen seleccions de futbolistes de menys de 23 anys amb tres excepcions. Son Heung-min n'ha sigut un. Els altres eren el davanter del Gamba Osaka japonès Hwang Ui-jo i el porter Jo Hyeon-woo. Aquest, però, va fer el servei militar fa anys, així que es lliura de passar per l'exèrcit, a diferència dels seus companys d'equip.

Legalment, el Tottenham podia negar-se a cedir el jugador per als Jocs Asiàtics, a diferència del que passa amb el Mundial o la Copa d’Àsia de futbol. De fet, el 2014 el mateix Son Heung-min va veure com el que aleshores era el seu club, el Bayer Leverkusen, no el cedia per a uns Jocs Asiàtics en què Corea va guanyar l’or. Tots els jugadors que hi van participar es van lliurar del servei, i això va fer més gran encara la ferida de Son, que va demanar permís al Tottenham per participar en aquesta competició. La jugada li ha sortit bé, ja que la pròrroga acabava aquest any.

stats