DOPATGE
Esports 11/03/2016

El meldoni ja afecta un centenar d’esportistes

L’Agència Mundial Antidopatge confirma que s’han detectat 99 positius des del gener

Martí Molina
3 min
El meldoni ja afecta un centenar d’esportistes

BarcelonaL’Agència Mundial Antidopatge (AMA) ja ha detectat 99 casos d’esportistes que han donat positiu per consumir meldoni, un medicament que va entrar a la llista de substàncies prohibides aquest mes de gener. Des que el dilluns la tenista Maria Xaràpova va fer públic que era una de les afectades -en el seu cas, va donar positiu a l’Open d’Austràlia-, la xifra no ha fet més que créixer.

La notícia la va destapar el New York Times, assegurant que l’AMA ja havia detectat 60 casos des del mes de gener. A la tarda, l’organisme internacional va augmentar la xifra fins als 99, segons va confirmar el seu portaveu, Ben Nichols, a l’ARA. “I el número pot créixer més”, alertava.

Tot i que la gran majoria dels casos s’han mantingut en secret, ja que encara estan en fase d’investigació, es coneixen els noms d’alguns esportistes olímpics que han donat positiu, la majoria dels quals són de nacionalitat russa. Són els patinadors Ekaterina Konstantinova, Semion Elistratov, Pàvel Kulijnikov i Ekaterina Bobrova; el ciclista Eduard Vorganov, el jugador de voleibol Aleksandr Markin i el biatleta Eduard Latípov. També han sigut suspesos el lluitador georgià Davir Modzmanashvili i l’atleta sueca Abeba Aregawi.

No és casualitat que la immensa majoria dels casos corresponguin a esportistes dels països de l’Est -16 dels 99 casos detectats fins ara corresponen a atletes nascuts a Rússia-. El meldoni és un medicament que es va descobrir a Letònia durant la dècada dels 70 i que s’utilitzava per tractar les malalties coronàries. Posteriorment, la Unió Soviètica també el va començar a fer servir a l’exèrcit, per afavorir la resistència i millorar la recuperació dels soldats després de fer un esforç físic.

El meldoni és un medicament molt freqüent en aquests països i es pot comprar sense recepta mèdica. A banda de millorar el flux sanguini, també protegeix contra l’estrès i millora l’activació del sistema nerviós central. En el cas de Xaràpova, la tenista va argumentar que en prenia des de feia 10 anys per alleujar el dolor que té com a conseqüència de les múltiples lesions que havia patit al llarg de la seva carrera.

Ja feia uns quants anys que l’AMA anava darrere d’aquest medicament, perquè n’havia detectat traces en diferents mostres d’orina. Al mes de setembre, l’organisme va decidir que la substància passaria a estar prohibida i aquest gener ha entrat a la llista de substàncies no permeses. Per això, des de l’AMA es considera “relativament normal” que s’hagin trobat tants casos en tan poc temps. Però aquesta situació no eximirà els esportistes que hagin consumit meldoni de complir la sanció respectiva, que és d’un màxim de quatre anys, i que s’acabarà definint en funció de cada cas particular.

Que l’AMA prohibís el meldoni, i que el medicament fos utilitzat de forma habitual en les regions de l’Est, ha provocat que països com Rússia abordessin el tema com una qüestió d’estat. El govern de Vladímir Putin ha sigut molt crític amb aquesta decisió. Un dels més vehements ha sigut el ministre d’Afers Exteriors, Serguei Lavrov, que ha dit que un medicament “que és consumit habitualment per prop de dos milions de persones” no pot “prohibir-se mai”.

Nadal es defensa de les acusacions

D’altra banda, Rafa Nadal es va defensar de les acusacions de l’exministra francesa de Sanitat i Esports, Roselyne Bachelot, que va acusar el tenista d’haver fingit una lesió per amagar un cas de dopatge. “Estic net, no he pres mai res il·legal”, deia el manacorí. Paral·lelament, el seu tiet i entrenador, Toni Nadal, va assegurar que emprendrien accions legals contra l’exministra, a qui va qualificar d’“imbècil” i capaç de dir “qualsevol barbaritat”.

stats