LA LLIGA
Esports 13/04/2012

Un mes apassionant

El 13 de maig s'acabarà la Lliga, i en aquest mes el Barça té cinc partits i un clàssic per eixugar 4 punts al Madrid. Els blaugranes estaven a 10 punts dels blancs fa només un mes; n'hi han retallat 6.

Albert Solé
3 min
Un mes apassionant

BARCELONALa Lliga 2011/12 s'acabarà el 13 de maig, i avui falta un mes exacte. En aquests 30 dies el Barça i el Madrid disputaran sis partits en què hi ha en joc 18 punts. Els blancs només en tenen 4 d'avantatge i encara han de passar pel Camp Nou. Objectivament la Lliga està més oberta que mai, encara que la clara victòria dels homes de Mourinho al Vicente Calderón (1-4) tres dies després d'una ensopegada inesperada al Bernabéu amb el València (0-0) ha destrempat una mica els ànims de remuntada dels culers. Quan el Barça va perdre al Reyno de Navarra l'11 de febrer per 3-2, i l'endemà el Madrid va vèncer 4-2 el Llevant, es va obrir una bretxa de 10 punts entre els dos que semblava insuperable. Quedaven 16 partits i tres mesos de competició, però a Madrid alguns ja feien comptes per al passadís al Camp Nou, i a Barcelona molts van tirar la tovallola. Guardiola va dir "aquesta Lliga no la guanyarem" amb un mig somriure. Durant el següent mes, amb quatre partits, la distància de 10 punts es va mantenir i la gesta semblava abismal: dos mesos per retallar 10 punts a un Madrid que no fallava mai sonava utòpic. Però tot va canviar amb el gol de Santi Cazorla de falta en l'últim minut del Madrid-Màlaga. Aquell gol va obrir una escletxa en el Madrid, que va començar a posar-se nerviós i que en un mes ha dilapidat quasi tot el coixí de punts respecte al Barça que el feia jugar amb aquella seguretat implacable. A un mes per acabar la Lliga, la distància encara és important, 4 punts, però hi ha una Barça-Madrid encara per disputar, que serà decisiu, tal com volia Guardiola. Tot i que no para de repetir que la Lliga està molt difícil, el de Santpedor sempre ha dit que volia que el Madrid s'hagués de merèixer la Lliga guanyant o empatant al Camp Nou a falta de 5 jornades, i així haurà de ser amb tota seguretat.

El Barça, favorit al clàssic

"Jo al Barça-Madrid hi posaria un 1 a la travessa, encara que no m'hi jugaria gaires diners per si de cas, ja que una victòria del Madrid tampoc seria una gran sorpresa", explica Edu García, periodista madrileny i director del programa Marcador , de Radio Marca. José Antonio Luque, subdirector del programa d'Intereconomía TV Punto pelota , també veu el Barça encara per sobre del Madrid en un duel directe: "Tots dos equips patiran el dia del clàssic perquè serà decisiu, però crec que el Barça és favorit". A Barcelona, com és obvi, la confiança en la victòria blaugrana és més gran. "El Madrid s'ha quedat amb el bon record de l'últim clàssic, el de la tornada de Copa (2-2), i això és bo per al Barça. Guardiola segur que els sorprendrà amb alguna cosa, un canvi tàctic, un jugador que no s'esperen, i guanyarà. No serà un passeig, però guanyarà el Barça", afirma Edu Polo, el cap d'esports d'Ona fm. La mateix fe té Pere Escobar, el director d' El club de la mitjanit , de Catalunya Ràdio: "L'única possibilitat que té el Barça de guanyar la Lliga és guanyar el Madrid al Camp Nou, i aquí m'acompanya l'estadística; Mourinho ho ha provat tot per guanyar aquí i no se n'ha sortit mai".

Com afectarà la Champions?

Aquest clàssic tan decisiu per al títol de Lliga es disputarà el dissabte 21 d'abril (20 h), just enmig de l'eliminatòria de semifinals de la Champions, en què el Barça s'enfronta al Chelsea i el Reial Madrid al Bayern de Munic. Dos partits duríssims per als dos equips que no se sap com poden afectar el seu rendiment en el clàssic i en els partits posteriors. Una cosa serà l'efecte físic que puguin tenir, i l'altra l'efecte moral, ja que qui quedi eliminat, i depèn de com sigui l'eliminació, ho podria pagar després a la Lliga.

Tothom ha agafat el calendari aquests dies i ha mirat d'endevinar en quins partits els dos equips es poden deixar punts. "Aquest tipus de travesses són molt relatives perquè en els partits que semblen més difícils i tots pensem que poden punxar és quan els jugadors juguen més concentrats i no fallen", comenta Pere Escobar. "El Madrid es deixarà punts on menys ens esperem, a Sevilla i a Granada", assegura convençut Edu Polo. Per Edu Garcia, els partits més difícils seran el del Sevilla al Bernabéu per al Madrid i el del Barça a Vallecas, tots dos la mateixa jornada i just després del clàssic, i el partit de tornada de les semifinals de Champions.

stats