Divisió d'Honor de Waterpolo
Esports 12/10/2011

Arranca la Lliga de waterpolo masculí marcada per la crisi i l'eliminació del 'play-off'

Tots els equips han retallat dràsticament el pressupost i han perdut potencial menys el CN Sabadell, que s'ha reforçat, i s'espera una temporada molt més igualada

Albert Solé
3 min
Ivan Pérez (esquerra) lluita per una pilota amb l'australià Aaron Younger. HOW HWEE YOUNG / EFE

BarcelonaAquest dimecres comença la temporada 2011/12 de la Divisió d'Honor de waterpolo masculí més afectat per la crisi econòmica que mai. Les retallades de pressupost de la majoria de clubs ha sigut destacable, començant pel vigent campió de Lliga, l'Atlètic Barceloneta, que ha fet una retallada del 40% (300.000 euros) en l'àrea esportiva. Això ha provocat per una banda la renuncia a jugar la Copa d'Europa aquesta temporada, i la marxa de dos dels seus jugadors més importants, Albert Espanyol (RN Florentia) i Marc Minguell (Posilipo de Nàpols). L'últim dominador del waterpolo espanyol i català no és l'únic que ha perdut potencial, si no que el CN Barcelona, campió de la Copa del Rei, també ha perdut a Blai Mallarach, que ha marxat al Mladst de Zagreb, i ha renunciat a anar a Europa per problemes econòmics, igual que el CN Terrassa.

Retallades

El president de l'Atlètic Barceloneta, que en els últims sis anys ha dominat i 'tiranitzat' quasi totes les competicions estatals, Julián García, explica perquè han hagut de renunciar a Europa i fer un pas enrere esportiu: “Havíem demanat un crèdit de 8 milions d'euros per pagar unes obres a la piscina, i hem parlat amb els bancs per mirar d'allargar els terminis de la hipoteca per mirar d'anar menys ofegats, però ens han dit que no, i això ens ha obligat a renunciar a Europa i a prendre decisions traumàtiques. Si l'equip ha baixat de qualitat, anar a Europa sense cap opció tampoc valia la pena. Això no és el futbol, nosaltres no ens podem endeutar més enllà del que podem assumir”.

Malgrat els problemes econòmics i la marxa de jugadors importants de la Lliga, com explicava dilluns el seleccionador espanyol, Rafa Aguilar: “Aquesta és l'oportunitat perquè els clubs s'obrin a noves opcions, i a donar alternativa als jugadors júniors, que s'han proclamat subcampions del món de la categoria”.

Atents al CN Sabadell

De fet l'únic equip que s'ha reforçat és el CN Sabadell, que també ha sigut l'únic que ha acceptat el repte de jugar competició europea, la Euro Cup, antiga Copa LEN. Els sabadellencs ja han superat dues rondes i s'han classificat pel Top 16. El CN Sabadell que entrena Gabi Hernández ha fitxat a dues figures de la selecció espanyola com el porter Iñaki Aguilar i el veterà boia, l'hispano-cubà Ivan Pérez. A més de dos estrangers de categoria com l’eslovè Matej Nastran i l’internacional argentí Gonzalo Echenique.

Per la seva banda, el president del CN Sabadell, Miquel Torres, explica que la seva retallada ha sigut del 15%, però que gràcies a la voluntat delss jugadors a acceptar rebaixes de salari, han pogut fer fitxatges de qualitat. Torres comenta com és que ells sí que han pogut inscriure's a Europa: “Va ser una decisió de la junta directiva, els jugadors es van guanyar el dret de jugar-hi i el club havia de fer un esforç, com? Hem baixat altres partides del pressupost més prescindibles per poder-ho assumir”.

Sense play-off però amb Esport3

La temporada més austera que comença avui ho farà, però, amb dues novetats positives per a la competició. El canvi més important és l'eliminació del play-off per escollir el campió, que ara serà el líder de la fase regular. El waterpolo segueix així la línia del hoquei patins i l'handbol de fa uns anys, que també van potenciar la fase regular eliminat el play-off final.

Aquesta decisió, però, ha vingut condicionada per la televisió. A partir d'aquesta temporada, gràcies a un acord econòmic entre el Consejo Superior de Deportes (CSD) del govern espanyol i Televisió Espanyola, cada dissabte al migdia es retransmetrà en directe un partit de la jornada per Teledeporte i Esport3 simultàniament, cosa que ajudarà a potenciar aquest esport, i als clubs a trobar més patrocinadors. Una de les peticions de la televisió era que la lliga regular tingués més interès, i per això era important eliminar el play-off. Així, el primer partit televisat serà el de la segona jornada, aquest dissabte, entre l'Atlètic Barceloneta i el CN Sabadell, un gran debut entre els dos grans aspirants al títol de Lliga.

L'acord entre el CSD i Televisió Espanyola és per dos anys, i a partir de llavors, serà la WAPA (Waterpolo Associació) –com l'ACB, l'ASOBAL i la LFP– qui negociarà directament els drets televisius sense el suport i la subvenció del govern espanyol.

Primera jornada, 12 d'octubre

REAL CANOE NC ISOSTAR - CD WP TURIA (12.45h)

CN MATARÓ QUADIS - CN TERRASSA (12.45h)

CN SABADELL - CE MEDITERRANI (12.45h)

CD WATERPOLO NAVARRA - CN CATALUNYA (13.00h)

CN MONTJUIC - CN BARCELONA (18.00h)

CN SANT ANDREU - CN ATLETIC BARCELONETA (18.30h)

stats