La FIFA denuncia als funcionaris corruptes, a qui reclama que tornin "desenes de milions de dòlars"

El nou president, Gianni Infantino, adverteix que lluitaran el temps que faci falta per recuperar uns diners que invertiran en desenvolupar el futbol mundial

La FIFA ha donat un pas endavant arran dels diferents escàndols de corrupció en que s'ha vist involucrada en els darrers mesos i ha decidit denunciar els funcionaris acusats de corrupció per tal que els retornin " desenes de milions de dòlars" extrets de la pròpia organització de forma il·legal pels propis exdirigents. 

Elx exfuncionaris Chuck Blazer, Jack Warner i Jeffrey Webb es troben entre els demandats per l'organisme rector del futbol mundial, que ha presentat aquest dimecres els documents davant la justícia estatunidenca. La crisi de la FIFA s'allarga des del maig de 2015, quan alguns dels seus membres va ser acusats formalment de corrupció.

La FIFA s'ha definit com a "institució víctima", i es dirigeix cap a un total de 41 individus i entitats que han estat investigats i acusats per les autoritats nord-americanes.  L'actual president de la FIFA, Gianni Infantino, ha reconegut que els detinguts "van abusar de posicions de poder" que han causat "greus danys" a la FIFA, les seves associacions membres i la comunitat del futbol.

"Els diners que es van embutxacar pertanyien al futbol mundial, i estaven destinats al desenvolupament i la promoció del joc", afegeix Infantino en un comunicat on exigeix la tornada dels diners extrets, i que haurien anat destinats a "suborns, comissions il·legals i organitzacions corruptes". "Estem decidits a aconseguir-ho sense importar el temps que faci falta", ha advertit Infantino, que ha deixat clar que els diners de la FIFA no poden anar destinats a "mansions, piscines, joies o automòbils". El nou president també ha anunciat que, un cop la FIFA recuperi aquests diners, els destinarà al benefici i desenvolupament del futbol internacional.  

El Mundial de Sud-Àfrica, assenyalat

Entre els documents presentats per la FIFA, i respecte a Sud-Àfrica, l'organisme entén que es van pagar 10 milions de dòlars en suborns a canvi de vots per l'elecció del país africà a Warner, expresident de la CONCACAF i expresident de la FIFA, així com a Blazer, exsecretari general de la CONCACAF, i un tercer membre del comitè executiu. 

Warner segueix a Trinitat i Tobago, el seu país d'origen, acusat per la justícia dels Estats Units per frau i blanqueig de diners, amb una ordre d'extradició del país nord-americà pendent. Blazer, per la seva part, va renunciar als càrrecs que ocupava el 2013 en ser investigat. La seva confessió ha estat clau en la investigació, ja que és l'origen de tot el 'cas FIFA'.