OLIMPISME

Mor "l'avi olímpic" japonès que va assistir a tots els Jocs des del 1964

Yamada s'havia desplaçat a múltiples ciutats per viure en directe 14 edicions diferents de la competició

El japonès Naotoshi Yamada, conegut per haver assistit a tots els Jocs Olímpics des dels celebrats a Tòquio el 1964, ha mort als 92 anys, segons han confirmat aquest dilluns fonts pròximes a la seva família. Anomenat "l'avi olímpic" al Japó, Yamada va assistir als primers Jocs celebrats a Tòquio quan tenia 38 anys, i des de llavors es va desplaçar a totes les seus dels Jocs d'Estiu i va sumar en total 14 'participacions' olímpiques.

Yamada va morir en un hospital de Tòquio per causes naturals el passat dia 9, segons han confirmat a Efe familiars pròxims, que també han assenyalat que l'home esperava poder assistir als pròxims Jocs de Tòquio del 2020. "Sempre deia que els Jocs Olímpics de Tòquio serien la culminació de la seva vida dedicada a animar a les Olimpíades", ha afirmat una familiar.

Naotoshi Yamada va estar present en les cerimònies d'obertura i tancament dels Jocs en ciutats tan diverses com ara Ciutat de Mèxic, Munic, Seül, Barcelona, Sydney, Pequín i Moscou, i afirmava que era l'única persona al món que havia completat tantes assistències. Sempre vestit amb un barret daurat, un xandall de l'equip olímpic japonès i un ventall decorat amb la bandera del seu país, l'home solia atreure l'atenció de les càmeres de mitjans japonesos i internacionals en cada edició dels Jocs.

Durant la dècada de 1960 Yamada va fundar una empresa de fabricació de cordes i després va ampliar els seus negocis als sectors hoteler i immobiliari.