Dopatge
Esports 18/02/2011

Jordi Riera, entre els detinguts en una operació dels Mossos d'Esquadra contra el dopatge

La denúncia d'un ciclista va destapar la trama de tràfic de substàncies dopants desarticulada pels Mossos d'Esquadra

Redacció
2 min
Diverses substàncies dopants.

OlotEls Mossos d'Esquadra han desarticulat una xarxa dedicada a la importació i venda de substàncies dopants a esportistes, inclosos alguns menors d'edat, entre els membres de la qual està el ciclista federat Jordi Riera, que va disputar el Giro d'Itàlia l'any 2003 amb l'equip Kelme.

Segons que ha informat la policia catalana, en l'operació, denominada "Cas Cursa" i dirigida per un jutjat d'Olot (Garrotxa), han estat detinguts cinc presumptes membres de la xarxa i s'han efectuat cinc registres que han permès confiscar unes 12.200 dosis de substàncies dopants.

Aquest cop policial contra el dopatge, que s'ha dut a terme en diferents localitats catalanes, es va iniciar el desembre passat arran de la denuncia presentada per un ciclista professional que va rebre un correu electrònic d'un desconegut que li oferia aquestes substàncies.

Aquesta xarxa de tràfic de dopants és la primera desarticulada pels Mossos d'Esquadra que comptava amb menors d'edat entre els seus clients i que proveïa indistintament a culturistes i a esportistes d'altres disciplines, sobretot triatletes federats i aficionats.

Entre els detinguts, dos dels quals tenen antecedents per fets similars, figuren persones dedicades a la importació clandestina de dopants d'altres països, com Andorra o Portugal, i a la seva venda a esportistes, en la majoria dedicats a competir en carreres socials, com maratons.

Un dels detinguts és el ciclista federat Jordi Riera, de 32 anys i veí de Prats de Lluçanès (Barcelona), que està acusat d'adquirir les substàncies a un altre dels integrants de la xarxa per posteriorment subministrar-les a diversos joves esportistes.

Els cinc implicats han quedat avui en llibertat amb càrrecs, després de passar a disposició judicial, acusats dels delictes de tràfic de substàncies dopants i associació il·lícita.

Inicialment, els Mossos d'Esquadra van detenir a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) i Gironella (Berguedà) dues persones més acusades de col·laborar amb la xarxa de traficants, però posteriorment la pròpia policia els ha deixat en llibertat sense càrrecs i el seu arrest sense efecte.

La xarxa desmantellada subministrava els estimulants a alguns ciclistes i atletes que, encara que no són professionals, reben ajudes del Govern a través del Pla ADO, de manera que els Mossos d'Esquadra han facilitat els seus noms a les federacions corresponents perquè adoptin les mesures disciplinàries oportunes.

La trama comptava amb fonts diverses per aconseguir dopants: tenien un proveïdor que els proveïa exclusivament d'EPO (Eritropoetina) obtingut en el servei d'hemodiàlisi d'un hospital, mentre que per altres vies importaven anabolitzants, clenbuterol, hormones del creixement i hemoderivats.

Els detinguts també compraven substàncies específiques en farmàcies andorranes, tant en persona com a través d'internet.

Ja en llibertat provisional per ordre del jutge, Riera ha afirmat avui que la seva implicació en la trama de tràfic és un "error" provocat per la possessió d'uns fàrmacs per un tractament mèdic al qual està sotmès.

En total, en els registres policials s'han intervingut 10.000 dosis de substàncies dopants d'administració oral i 2.200 més d'injectables.

stats